Αρχείο

Αιχμή του δόρατος των ΗΠΑ η Ελλάδα: Παίρνουν τα ναυπηγεία μας οι Αμερικανοί, Μονάδα Συναρμολόγησης Ελικοπτέρων στην Αλεξανδρούπολη με το βλέμμα στα Στενά...

Του Βασίλη Καπούλα

Πολύ σημαντικές εξελίξεις έχουμε στις αμερικανοελληνικές σχέσεις καθώς η Αμερικανική ONEX παίρνει το Νεώριο Σύρου, τα ιστορικά ναυπηγεία περνούν στον Αμερικανικό κολοσσό. Να πούμε πως η ΟΝΕΧ έχει πολύ στενές σχέσεις με την Lockheed Martin με ότι αυτό συνεπάγεται... Aλλα δεν είναι μόνο αυτό. Αμερικανική απόβαση έχουμε και στην Αλεξανδρούπολη. 

H Eλλάδα καθίσταται αιχμή του δόρατος για τις ΗΠΑ σε Βαλκάνια-Μεσόγειο απέναντι σε Ρωσία και μελλοντικά Τουρκία...

Τις εξελίξεις γύρω από το Νεώριο παρακολουθεί με ιδιαίτερο ενδιαφέρον η αμερικάνικη κυβέρνηση ενώ σύμφωνα με πληροφορίες  το θέμα τέθηκε και στη συνάντηση του Αμερικανού Προέδρου Ν.Τραμπ και του Αλέξη Τσίπρα.

Απομένουν μόνο λίγες λεπτομέρειες για να σφραγιστεί η συμφωνία. Ο υπερκινητικός Αμερικανός Πρέσβης επιθεώρησε τα ναυπηγεία το καλοκαίρι και βοήθησε άμεσα στην εκτέλεση της συμφωνίας.

Ταυτόχρονα, σύμφωνα με πληροφορίες, η αμερικανική εταιρεία TESLA με παγκόσμιες προεκτάσεις σε όλο τον πλανήτη, έχει εκδηλώσει πολύ μεγάλο ενδιαφέρον για την Μονάδα Συναρμολόγησης Ελικοπτέρων που θέλουν να δημιουργήσουν οι ΗΠΑ στην Αλεξανδρούπολη, αναφέρει η ιστοσελίδα evros-news.gr

Η Tesla, η οποία παράγει νέας γενιάς ηλεκτροκίνητα αυτοκίνητα , φωτοβολταϊκά και πολλά άλλα , έχει εκδηλώσει την επιθυμία να εμπλακεί στο κομμάτι της  συναρμολόγησης και το εργοστάσιο θα είναι το δεύτερο στην Ευρώπη, μετά από αυτό που έχουν οι ΗΠΑ  στη Γερμανία.

Η ελληνική Κυβέρνηση και συγκεκριμένα ο Υπουργός  Ανάπτυξης Δημήτρης Παπαδημητρίου κατά την  επίσκεψη του  Α.Τσίπρα στις ΗΠΑ είχε  επαφές και συζητήσεις που δεν ανακοινώθηκαν επίσημα,  με κορυφαία στελέχη της αμερικανικής πολυεθνικής, προκειμένου να συζητηθούν οι λεπτομέρειες μιας δουλείας που φέρεται να είναι ήδη κλεισμένη.

Πληροφορίες φέρουν το εργοστάσιο και μονάδα συναρμολόγησης ελικοπτέρων ως  «τελειωμένη υπόθεση» , ενώ οι διαπραγματεύσεις έχουν προχωρήσει πάρα πολύ, με διαδικασίες ταχύτατες και  όλες τις απαραίτητες γραφειοκρατικές λεπτομέρειες να έχουν φτάσει  στο τελικό στάδιο . 

Στο επίκεντρο είναι γενικά η βόρεια  Ελλάδα και ειδικότερα η Αλεξανδρούπολη, όπου κατασκευάζεται και το έργο του  «Τερματικού σταθμού Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου».

Το μεγάλο έργο «Τερματικού Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου Βορείου Ελλάδας» στην Αλεξανδρούπολη  αναπτύσσει η ελληνική εταιρεία Gastrade , το οποίο θα διασφαλίσει νέες ποσότητες φυσικού αερίου για την τροφοδοσία της ελληνικής και της περιφερειακής αγοράς της ΝΑ Ευρώπης.

Όλα αυτά αποτελούν προοίμιο και νέων αμερικανικών επενδυτικών σχεδίων στην χώρα μας , η οποία φέρεται σύμφωνα με ειδικούς να αποτελεί "ευκαιρία" για εταιρείες "γίγαντες" από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού.

Μαζί όμως με αυτό το ενδιαφέρον την μεγαλύτερη προσοχή οι ΗΠΑ την δίνουν στον αμυντικό τομέα .

Στρατηγικό εταίρο και σταθερό σύμμαχο θεωρούν πλέον οι ΗΠΑ την Ελλάδα όπως επιβεβαιώθηκε κατά την επίσκεψη του Αλέξη Τσίπρα στο Λευκό Οίκο και τη συνάντηση με τον Ντόναλντ Τραμπ.

Οι συνεχείς επισκέψεις εξάλλου Αμερικανών στρατιωτικών ακολούθων στην περιοχή μας από την πρεσβεία των ΗΠΑ, αφορούν την ρύθμιση τέτοιων θεμάτων.


Υπενθυμίζουμε παλαιότερη έκθεση του ΝΑΤΟ στην οποία τονίζεται ότι η  Ελλάδα είναι χώρα η οποία έχει στην κατοχή της νησιά τα οποία έχουν τεράστια γεωστρατηγική αξία. Και η αξία  αυτή χρησιμεύει ως μια σημαντική κινητήρια δύναμη σε σχέση με την μεγάλη  προσοχή τόσο της Ρωσίας όσο και της Τουρκίας στην περιοχή.

 Οι Αμερικανοί έχουν στείλει εδώ και καιρό έναν κατάλογο με στρατιωτικές διευκολύνσεις που θα επιθυμούσαν να έχουν στο ελληνικό έδαφος χωρίς να προσδιορίζουν συγκεκριμένες στρατιωτικές εγκαταστάσεις που θα ήθελαν να χρησιμοποιήσουν.

Η αεροπορική βάση της Λάρισας είναι η πρώτη που ενδιαφέρει τις ΗΠΑ, η οποία σχεδιάζει ακόμη και μεταστάθμευση μαχητικών αεροσκαφών.

Τα Γενικά Επιτελεία έχουν απαντήσει θετικά σε όλα τα αιτήματα, προτείνοντας συγκεκριμένες μονάδες και εγκαταστάσεις.

Πρώτος σταθμός η Λάρισα, για την οποία οι Αμερικανοί φαίνεται ότι έχουν μεγάλα σχέδια.

Υπάρχουν πληροφορίες ακόμη και για μετασταθμεύσεις αμερικανικών πολεμικών αεροσκαφών στα οποία περιλαμβάνονται και τα F-35!

Οι επόμενες εγκαταστάσεις που θα επισκεφθούν οι Αμερικανοί είναι το Άκτιο και η Ανδραβίδα.

Το Άκτιο χρησιμοποιείται αρκετά συχνά από τα ιπτάμενα ραντάρ του NATO, τα γνωστά AWACS.

Η Ανδραβίδα είναι γνωστή στους Αμερικανούς. Πρόσφατα συμμετείχαν στην άσκηση «Ηνίοχος».

Στην Ανδραβίδα λειτουργεί και το ελληνικό Top Gun, το κέντρο Εκπαίδευσης Όπλων Τακτικής το οποίο περνούν οι άριστοι των αρίστων χειριστές της ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας.

Σε δεύτερη φάση, οι Αμερικανοί θα εξετάσουν εγκαταστάσεις του Στρατού αλλά και του Πολεμικού Ναυτικού.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι υπάρχει ενδιαφέρον για μια βάση του Πολεμικού Ναυτικού στη Σκύρο, η οποία εδώ και αρκετά χρόνια υπολειτουργεί.

Οι εγκαταστάσεις και οι υποδομές της όμως υπάρχουν και μπορούν πολύ εύκολα να αναβαθμιστούν και να εξυπηρετήσουν ναυτικές δυνάμεις.

Όλα αυτά γίνονται με την απόλυτη συνεργασία των Αθηνών για λόγους μάλλον ευνόητους.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ρωσική τράπεζα και Πούτιν
Ρωσία 0

Έξω Φρενών οι Ρώσοι! Τούρκοι, Κινέζοι και Άραβες καθυστερούν ή ακυρώνουν τελείως τις πληρωμές ρωσικού πετρελαίου φοβούμενοι τις κυρώσεις των ΗΠΑ

«Η αμερικανική και ευρωπαϊκή πίεση δημιούργησε προβλήματα στις πληρωμένες μας» είπε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνο,...