Οικονομία

Ένοχοι για τις «χρυσές μίζες» των εξοπλιστικών Άκης, Βίκυ και ακόμη 14 άτομα

Πέφτει η αυλαία στη δίκη σε δεύτερο βαθμό για τις «χρυσές μίζες» δύο εξοπλιστικών με βασικό πρωταγωνιστή τον Άκη Τσοχατζόπουλο, ο οποίος πρωτοδίκως είχε καταδικαστεί σε κάθειρξη 20 ετών, χωρίς ελαφρυντικά.

Το δικαστήριο ομόφωνα πριν από λίγο κήρυξε ενόχους και τους 16 κατηγορουμένους για ξέπλυμα βρόμικου χρήματος όπως και πρωτοδίκως, με τους συνηγόρους να δίνουν μάχη αυτή την ώρα για τα ελαφρυντικά που μπορεί να μειώσουν τις πρωτόδικες ποινές.

Απούσα από το δικαστήριο η σύζυγος του πρώην υπουργού Εθνικής Άμυνας Βίκυ Σταμάτη αλλά και η πρώην Γκούντρουν Μολντενάουερ καθώς και άλλοι κατηγορούμενοι που εκπροσωπήθηκαν από δικηγόρους.

Το δικαστήριο μείωσε πάντως το ποσό του ξεπλύματος βρόμικου χρήματος τόσο για τον Άκη Τσοχατζόπουλο όσο και για τον Γιάννη Σμπώκο, από τα 40 στα 10 εκατ. ευρώ, ενώ αφαίρεσε και μια επιμέρους πράξη για την κόρη του πρώην υπουργού Αρετή Τσοχατζοπούλου.

Ο πρώην υπουργός Εθνικής Άμυνας, ο οποίος αποφυλακίστηκε τον περασμένο Μάιο και απολάμβανε τον αέρα της ελευθερίας του το καλοκαίρι, όπως αποτυπώνεται στις φωτογραφίες που είδαν το φως της δημοσιότητας, μετά την αποφυλάκισή του, περιμένει με αγωνία την απόφαση του δικαστηρίου που θα κρίνει αν θα παραμείνει ελεύθερος ή θα επιστρέψει στη φυλακή.

Η πρόταση των εισαγγελέων για την ενοχή του τον περασμένο Ιούνιο δεν αφήνει μεγάλα περιθώρια αισιοδοξίας στον άλλοτε πανίσχυρο υπουργό του ΠΑΣΟΚ ότι δεν θα γυρίσει και πάλι στο κελί του. Και αυτό διότι ούτε μία από τις 1.849 ημέρες που παρέμεινε κρατούμενος ο 78χρονος πρώην υπουργός Εθνικής Άμυνας δεν προσμετράται ως έκτιση ποινής για την υπόθεση των εξοπλιστικών.

Η επιλογή του Άκη Τσοχατζόπουλου να μην εξαγοράσει την αμετάκλητη ποινή των 5,5 ετών για την άλλη του καταδίκη που αφορά στην κατηγορία της ανακριβούς δήλωσης πόθεν έσχες απειλεί τώρα την πολυπόθητη ελευθερία του, καθώς το σύνολο των 5 ετών και 23 ημερών του εγκλεισμού του στον Κορυδαλλό κρίθηκε ότι ήταν η (μερική) έκτιση ποινής εκείνης της καταδίκης.

Αν ο Άκης Τσοχατζόπουλος καταδικαστεί και σήμερα από το δευτεροβάθμιο δικαστήριο και κυρίως εάν δεν μειωθεί σημαντικά η πρωτόδικη ποινή του (20 έτη, η ανώτατη προβλεπόμενη για ξέπλυμα μαύρου χρήματος κατ’ επάγγελμα) με την αναγνώριση ελαφρυντικών, τότε είναι ορατός εκ νέου για αυτόν ο κίνδυνος της φυλακής. Μόνο αν γίνει δεκτό το αίτημα αναστολής εκτέλεσης της ποινής του θα μπορεί να γυρίσει, μετά την έκδοση της απόφασης, στο σπίτι του, έως ότου αποφανθεί αμετάκλητα ο Άρειος Πάγος. Σε διαφορετική περίπτωση, ο πρώην υπουργός θα οδηγηθεί στη φυλακή για να εκτίσει (τουλάχιστον) το 1/5 της εφετειακής ποινής του, όπως προβλέπει ο νόμος για τους υπέργηρους καταδίκους.

Εκτός από τον Άκη Τσοχατζόπουλο, με αγωνία περιμένουν την τελεσίδικη απόφαση του δικαστηρίου και οι υπόλοιποι 16 συγκατηγορούμενοί του στην υπόθεση με τις μίζες από την προμήθεια των υποβρυχίων και των αντιαεροπορικών συστημάτων TOR-M1.

Στη σύζυγο του κατηγορούμενου πρώην υπουργού Βίκυ Σταμάτη αλλά και στην κόρη του Αρετή το πρωτόδικο δικαστήριο έχει επιβάλει κάθειρξη 12 ετών. Και οι δύο γυναίκες έχουν αφεθεί ελεύθερες με περιοριστικούς όρους.

Το πρωτόδικο δικαστήριο είχε αναγνωρίσει ελαφρυντικό στον εξάδελφο του πρώην υπουργού, Νίκο Ζήγρα, στον οποίο χορηγήθηκε και αναστολή εκτέλεσης της ποινής των έξι ετών που του επιβλήθηκε, καθώς κρίθηκε πως πρωταγωνίστησε στην αποκάλυψη της υπόθεσης.

Πρωτόδικα έχουν, επίσης, καταδικαστεί οι: Γιώργος Σαχπατζίδης, Ευφροσύνη Λαμπροπούλου, Αστέριος Οικονομίδης, Γιάννης Σμπώκος, Γιώργος Κωνσταντάτος, Νίκος Γεωργουλάκης, Οράτιος Μελάς, Κωνσταντίνος Αντωνιάδης, Παναγιώτης Σταμάτης, Γκούντρουν Τσοχατζοπούλου, Φώτης Αρβανίτης και Νίκος Καρατζάς.

Υπενθυμίζεται ότι οι εισαγγελείς της έδρας έχουν προτείνει την ενοχή του Άκη Τσοχατζόπουλου, της συζύγου του, της κόρης του και των άλλοτε στενών συνεργατών του.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ