Πολιτική

Ένας ένας την κάνουν από τον ΣΥΡΙΖΑ βλέποντας την... καταιγίδα - Ο Κ.Χρυσόγονος πάει για νέο κόμμα

Ένας ένας αποχωρεί από τον ΣΥΡΙΖΑ βλέποντας την καταιγίδα που έρχεται. Ο ευρωβουλευτής του κόμματος Κώστας Χρυσόγονος κάνει στροφή προς το κέντρο του πολιτικού συστήματος και προκαλεί πονοκέφαλο στα σχέδια του Αλέξη Τσίπρα. 

Οι σχέσεις του ευρωβουλευτή με το Μέγαρο Μαξίμου είχαν διαταραχθεί εδώ και καιρό και για πολλούς η αποχώρηση ήταν απλώς θέμα χρόνου. Εκείνο όμως που αιφνιδίασε τον ΣΥΡΙΖΑ ήταν ο τρόπος που γίνεται αυτή η αποχώρηση, καθώς και το γεγονός ότι ο κ. Χρυσόγονος παίρνει μαζί του και όλη τη Σοσιαλιστική Τάση, που είχε στο μεταξύ δημιουργηθεί από εναπομείναντες πασοκογενείς, οι οποίοι δεν κατάφεραν ποτέ να βρουν κοινό βηματισμό και κοινή γλώσσα με τον ΣΥΡΙΖΑ.

Η αποχώρηση του κ. Χρυσόγονου αποτελεί σαφώς πλήγμα για το εγχείρημα της στροφής του κ. Τσίπρα στον κεντροαριστερό χώρο. Το αρχικό σχέδιο του πρωθυπουργού προέβλεπε αξιοποίηση στελεχών προερχομένων από τον ευρύτερο χώρο της λεγόμενης προοδευτικής παράταξης, μέσω και της επιρροής που ασκούν (ή ασκούσαν, ακριβέστερα;;;) στελέχη που πήγαν τα τελευταία χρόνια από το ΠΑΣΟΚ στον ΣΥΡΙΖΑ – μεταξύ των οποίων και ο κ. Χρυσόγονος, αλλά και υπουργοί, όπως ο Χρήστος Σπίρτζης ή ο Παναγιώτης Κουρουμπλής.

Η ρήξη όμως με τον κ. Χρυσόγονο πλήττει αυτά τα σχέδια και διαμορφώνει νέα δεδομένα. Κυρίως επειδή η Σοσιαλιστική Τάση θα κινηθεί πλέον, με επικεφαλής τον, ανεξάρτητο οσονούπω και τυπικά, ευρωβουλευτή για τη δημιουργία νέου πολιτικού φορέα. Ο οποίος προφανώς θα «κοιτάζει» πολιτικά προς την αυθεντική κεντροαριστερά, που επιχειρεί να ανασυγκροτηθεί αυτή την περίοδο, παρά προς την αριστερά.

Σημειωτέον ότι η αποχώρηση του κ. Χρυσόγονου και της Σοσιαλιστικής Τάσης από τον ΣΥΡΙΖΑ γίνεται κατόπιν ηλεκτρονικής ψηφοφορίας, που διενεργήθηκε μεταξύ των μελών της κίνησης τις τελευταίες ημέρες.

Ψήφισαν 2.032 εγγεγραμμένα μέλη. Υπέρ της αποχώρησης τάχθηκαν 1.678, ήτοι ποσοστό 82.6%, ενώ κατά μόλις 31, δηλαδή ποσοστό… 1,5%! Η αποχή ήταν 15,9%, καθώς 323 μέλη της τάσης επέλεξαν να μην ψηφίσουν.

«Επισημαίνουμε» αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Σοσιαλιστική Τάση «ότι εκείνοι που συνέβαλαν κυρίως στη διαμόρφωση του τελικού αποτελέσματος είναι τα διαρκώς φτωχοποιούμενα στρώματα της κοινωνίας (νέοι, ελεύθεροι επαγγελματίες, εργαζόμενοι στον δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, αγρότες, συνταξιούχοι κ.λπ.) που είτε δεν συμμετείχαν στις πολιτικές διεργασίες απογοητευμένοι από τη λειτουργία των σημερινών πολιτικών κομμάτων, είτε έβρισκαν άρνηση στην προσπάθεια συμμετοχής τους. Είναι ίσως η πρώτη φορά, που διαμορφώνονται οι συνθήκες για συμμετοχή χωρίς αποκλεισμούς σε πολιτικές δράσεις για τη δημιουργία πολιτικής κίνησης που θα περιλαμβάνει όλη την κοινωνική διαστρωμάτωση».

Στην ανακοίνωση τονίζεται ακόμη ότι «η Σοσιαλιστική Τάση, με τον μετασχηματισμό της σε πολιτική κίνηση εγγυάται την ενεργό συμμετοχή στις πολιτικές της δράσεις όλων των κοινωνικών ομάδων και στοχεύει στη διαμόρφωση προγράμματος που θα προτείνει λύσεις για τα κρίσιμα ζητήματα που αφορούν την κοινωνία. Ειδικά για τη νέα γενιά, επειδή εκτιμούμε ότι πλήρωσε και πληρώνει ακριβότερα ίσως από όλους τις επιπτώσεις της κρίσης, την καλούμε να συμμετέχει μαζί μας σε αυτή τη νέα προσπάθεια για να διαμορφώσουμε από κοινού τις λύσεις στα προβλήματα που μας αφορούν».

Σημειώνεται ότι με την αποχώρηση – ανεξαρτητοποίηση του κ. Χρυσόγονου, η ευρωκοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ μένει «μισή». Από τους έξι ευρωβουλευτές που είχε εκλέξει το 2014, οι τρεις είναι εκτός: ο Νίκος Χουντής, που πήγε στη Λαϊκή Ενότητα, η Σοφία Σακοράφα, που είναι ανεξάρτητη και τώρα ο κ. Χρυσόγονος. Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει μείνει με τους Δημήτρη Παπαδημούλη, Κωνσταντίνα Κούνεβα και Στέλιο Κούλογλου.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ