Κόσμος

Την ουρά στα σκέλια βάζουν τώρα οι Τούρκοι μετά τους «τσαμπουκάδες» απέναντι στις ΗΠΑ - Η κρίση στις διμερείς σχέσεις όμως είναι βαθιά και η σύγκρουση αναπόφευκτη

Οι Τούρκοι αντιλήφθηκαν πώς η κόντρα με τις ΗΠΑ μπορεί να τους προκαλέσει ανεπανόρθωτη ζημιά και μετά τους «τσαμπουκάδες» για την κατάργηση χορήγησης βίζας τώρα βάζουν την ουρά στα σκέλια και προσπαθούν να υποβαθμίσουν το θέμα, ρίχνοντας τις ευθύνες στον Αμερικανό πρέσβη στην Άγκυρα. Μόνο που ο Αμερικανός πρέσβης είχε χθες τη στήριξη του Λευκού Οίκου για τις ενέργειες τους, όπως ανακοίνωσε το Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Πριν από λίγο μάλιστα οι Αμερικανοί «άδειασαν» τους Τούρκους σχετικά με την τηλεφωνική συνομιλία που είχαν χθες οι υπουργοί Εξωτερικών των δύο χωρών Ρεξ Τίλερσον και Μεβλούτ Τσαβούσογλου. Σε ανακοίνωση της εκπροσώπου του Στέιτ Ντιπάρτμεντ αναφέρεται ότι ο κ. Τίλερσον ζήτησε από την τουρκική κυβέρνηση να παρουσιάσει τα στοιχεία που διαθέτει -αν όντως έχει- εναντίον των υπαλλήλων (τουρκικής καταγωγής) του αμερικανικού προξενείου της Κωνσταντινούπολης αλλά και Αμερικανών που κρατούνται στις τουρκικές φυλακές. 

Επίσης, σύμφωνα με πληροφορίες, οι Αμερικανοί σε αυτή τη φάση δεν συζητούν να παύσουν την αναστολή χορήγησης θεωρήσεων, εκτός εάν οι Τούρκοι τερματίσουν τις διώξεις εναντίον Αμερικανών αλλά και των τουρκικής καταγωγής πολιτών, που έχουν σχέση με την αμερικανική διπλωματική αποστολή.

Ο κ. Τίλερσον μετέφερε την οργή του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ για τις διώξεις και απαίτησε να σταματήσουν και οι διωχθέντες να απελευθερωθούν. Η αμερικανική κυβέρνηση θεωρεί τις κατηγορίες αστείες και τις απορρίπτει. Οι Τούρκοι, ισχυρίζονται ότι οι τουρκικής καταγωγής υπάλληλοι του αμερικανικού προξενείου συμμετείχαν στο πραξικόπημα εναντίον του προέδρου Ταγίπ Ερντογάν και ότι γνωρίζουν λεπτομέρειες για την δήθεν αμερικανική ανάμειξη.

Πρώτος άρχισε να κάνει βήματα πίσω ο ίδιος ο Τούρκος Πρόεδρος Ρ.Τ. Ερντογάν, ο οποίος από την Σερβία που βρέθηκε και συναντήθηκε με τον πρόεδρο Αλεξάντερ Βούτσιτς δήλωσε πώς, «εμείς δεν ξεκινήσαμε αυτό το πράγμα. O δράστης του πράγματος αυτού είναι οι ΗΠΑ. Το να μη συζητούν οι ανώτεροι αξιωματούχοι των ΗΠΑ κυρίως με το Υπουργείο Εξωτερικών μας είναι ένα άλλο θέμα που με παραξενεύει. Το να λάβει ένας Πρέσβης στην Άγκυρα μια τέτοια απόφαση και να πει ότι έλαβε αυτή τη απόφαση στο όνομα του κράτους του είναι ανησυχητικό.

Αν το πράγμα αυτό έγινε έτσι δεν έχουμε κάτι που θα συζητήσουμε με τα ανώτερα στελέχη των ΗΠΑ. Αν έλαβε την απόφαση μόνος του, τότε η ανώτερη διοίκηση των ΗΠΑ δεν πρέπει να τον κρατήσει σε αυτό το αξίωμα. Πρέπει να πει ‘πώς καταστρέφεις τις σχέσεις των ΗΠΑ με την Τουρκία;’ Αν ένας Πρέσβης μου κάνει τέτοιο πράγμα, δεν τον κρατάω ούτε ένα λεπτό σε αυτό το αξίωμα».

Δεν σταμάτησε όμως εκεί ο Ρ.Τ. Ερντογάν. Συνέχισε λέγοντας πώς η σύλληψη του ατόμου αυτού και η δεύτερη απόφαση για την σύλληψη ενός άλλου εργαζόμενου δείχνει ότι συμβαίνει κάτι περίεργο στο Γενικό Προξενείο των ΗΠΑ στην Κωνσταντινούπολη. «Πώς μπήκαν αυτοί οι πράκτορες στον Γενικό Προξενείο; Κανένα κράτος δεν επιτρέπει τους πράκτορες που αποτελούν απειλή για την χώρα.

Όπως είπα χθες, η Τουρκία δεν είναι μια φυλή. Δεν είναι δυνατόν να το επιτρέπουμε. Ο εν λόγω Πρέσβης πραγματοποιεί επισκέψεις για να αποχαιρετίσει. Δεν αποδεχόμαστε τις επισκέψεις του. Δεν τον θεωρούμε εκπρόσωπο των ΗΠΑ στην Τουρκία».

Σε κάθε περίπτωση οι δηλώσεις του Ερντογάν δεν σημαίνει πώς θα οδηγήσουν και σε αποκλιμάκωση της κρίσης στις σχέσεις ΗΠΑ και Τουρκίας, καθώς πλέον τα ζητήματα που χωρίζουν τις δύο χώρες είναι μεγάλα και συνεχώς επιδεινώνονται. Έχουν να κάνουν με την σύγκρουση πολιτικών στην περιοχή της Μέσης Ανατολής και με το γεγονός επίσης ότι η Άγκυρα επέλεξε για «σύμμαχο» της την Ρωσία.

Έχουν αρχίσει όμως να αντιλαμβάνονται πώς το παιχνίδι με τις ΗΠΑ μπορεί να μην έχει επιστροφή και γι' αυτό ίσως Τούρκοι αξιωματούχοι έσπευσαν να ρίξουν τους τόνους. «Η διπλωματική κρίση ανάμεσα στις ΗΠΑ και την Τουρκία, η οποία οδήγησε τις δύο κυβερνήσεις να ανακοινώσουν πως σταματούν μέχρι νεωτέρας να εκδίδουν βίζες η καθεμιά για τους πολίτες της άλλης, έχει πάρει υπερβολικές διαστάσεις κι ενδέχεται να επιλυθεί σύντομα», σημείωσε ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης Μεμέτ Σιμσέκ.

Κατά τη διάρκεια της παρέμβασής του σε εκδήλωση στην Ουάσινγκτον, ο Σιμσέκ έκανε σχόλια που κατά τα φαινόμενα αποσκοπούσαν να αποκλιμακώσουν τις εντάσεις ανάμεσα στις δύο κυβερνήσεις. Διαβεβαίωσε ότι για την τουρκική κυβέρνηση η ασφάλεια των διπλωματών και των υπαλλήλων της διπλωματικής αποστολής των ΗΠΑ στην Τουρκία αποτελεί «κορυφαία προτεραιότητα» και υποστήριξε ότι οι προσαγωγές εργαζομένων της αμερικανικής διπλωματικής αποστολής έγιναν στο πλαίσιο ερευνών «ρουτίνας».

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ