Πενταετής παραχώρηση της Σούδας και 2,4 δισ. για αναβάθμιση των F-16 έδωσε ο Α.Τσίπρας για να αγοράσει τη… συμπάθεια του Ν.Τράμπ – Τους Γερμανούς τους ρώτησε;

Δημοσίευση: 18 Οκτωβρίου 2017, 7:23 πμ | Ανανέωση: Οκτώβριος 18, 2017 στις 9:58 μμ

Άνθρακες αποδείχθηκε ο «θησαυρός» της επίσκεψης του Έλληνα πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στον Λευκό Οίκο και η συνάντηση του με τον Ντόναλντ Τράμπ. Ο κ. Τσίπρας τα έδωσε όλα και δεν πήρε απολύτως τίποτα. Ή μάλλον έλαβε… συμπάθεια και υποσχέσεις, αφού όμως η Ελλάδα πρέπει να πληρώσει 2,4 δις δολάρια για την αναβάθμιση των μαχητικών αεροσκαφών F-16 και να παραχωρήσει στην Σούδα για πέντε χρόνια. 


Το μεγάλο ερώτημα βεβαίως είναι, ο κ. Τσίπρας ρώτησε τους Γερμανούς πριν αποφασίσει να πληρώσει 2,4 δις δολάρια για την αναβάθμιση των F-16; Μέχρι στιγμής δεν υπάρχει κανένα σχόλιο από το Βερολίνο αλλά είναι βέβαιο πώς θα γίνει στη γραμμή, όπως έχει γίνει και παλαιότερα, «εμείς σας δανείζουμε και πάτε να πληρώσετε αλλού υπέρογκα ποσά για εξοπλισμούς». Αυτό είχε συμβεί όταν είχε αποφασιστεί η αναβάθμιση των πέντε P-3 Orion του Πολεμικού Ναυτικού αντί του ποσού των 500 εκατομμυρίων δολαρίων.

Την αντίδραση αυτή μάλιστα έσπευσε να την απαντήσει προκαταβολικά ο Αμερικανός πρέσβης στην Αθήνα Τζέφρι Πάιατ που βρίσκονταν χθες σε όλες τις συναντήσεις μεταξύ ελληνικής και αμερικανικής πλευράς λέγοντας πώς «οι δικές μας εταιρείες είναι αξιόπιστες και δεν έχουν εμπλακεί σε σκάνδαλα», δείχνοντας προφανώς προς τη Γερμανία, αλλά και άλλες Ευρωπαϊκές χώρες.

Εκείνο όμως που έχει μεγάλη σημασία είναι πώς ο Έλληνας πρωθυπουργός έφυγε από το Λευκό Οίκο χωρίς να έχει πάρει απολύτως τίποτα χειροπιαστό. Άκουσε τον Ντόναλντ Τράμπ να του λέει πώς «είμαστε μαζί σας», πώς «η κρίση τελειώνει», αλλά αυτό εμπράκτως δεν εκφράστηκε με κανέναν τρόπο. Θα στηρίξει ο Αμερικανός Πρόεδρος την Ελλάδα στα θέματα της οικονομίας με παρέμβαση στο ΔΝΤ; Κανείς δεν μπορεί να απαντήσει.

Θα προσφέρει κάλυψη ο Ντόναλντ Τράμπ στην χώρα μας έναντι των αξιώσεων της Τουρκίας στο Αιγαίο και σε άλλες περιοχές; Δεν ακούστηκε πουθενά και τίποτα σε όλα όσα είπε ο Αμερικανός Πρόεδρος. Ούτε καν πώς θα λάβουμε κάποια ανταλλάγματα υπό την μορφή εξοπλιστικής βοήθειας δεν υπαινίχθηκε. Κάτι που περίμενε η ελληνική πλευρά.


Καμία επίσης αναφορά δεν έγινε στα F-35 και στη χρηματοδότηση που ζητούσε η Ελλάδα προκειμένου να προμηθευτεί τουλάχιστον μία Μοίρα αεροσκαφών (20 μαχητικά) προκειμένου να αντιμετωπίσει την Τουρκία που από τους χρόνου θα τα έχει στο οπλοστάσιο της και στο Αιγαίο.

Αντιθέτως, ως γνήσιος επιχειρηματίας ο κ. Τράμπ έθεσε το θέμα της αναβάθμισης των F-16 με το «καλημέρα», αφού ήταν η πρώτο λέξη που είπε στις πρώτες κοινές δηλώσεις. Θα μπορούσε κανείς να πει πως έτσι εξηγείται το γεγονός ότι έβαλε τον Αλέξη Τσίπρα στο Blair House και τον υποδέχθηκε θερμά, αφού 2,4 δις δολάρια είναι αυτά. 

Το πακέτο της αναβάθμισης των F-16 στο οποίο αναφέρθηκε περισσότερες από μια φορές ο Ντόναλντ Τράμπ στις δημόσιες τοποθετήσεις του κατά την επίσκεψη του Αλέξη Τσίπρα στην Ουάσινγκτον ανακοίνωσε μετά το πέρας των επαφών η Υπηρεσία Συνεργασίας για την Αμυντική Ασφάλεια (Defense Security Cooperation Agency – DSCA) των ΗΠΑ. Στην ανακοίνωση γίνεται λόγος για εκτιμώμενο κόστος της τάξης των 2,404 δισ. ευρώ

Κι αυτό όταν ο υπουργός Άμυνας Πάνος Καμμένος επιχείρησε να υποβαθμίσει το ποσό που ανέφερε ο πρόεδρος των ΗΠΑ με ανάρτηση του στο twitter υποστηρίζοντας ότι τα 2,4 δισ. δεν αφορούν στην αναβάθμιση των F-16, η οποία θα κοστίσει μόλις 1,1 δισ και τα υπόλοιπα χρήματα αφορούν σε  προγράμματα βοήθειας και αντισταθμιστικά.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της DSCA η Ελλάδα ζήτησε την αναβάθμιση του στόλου των F-16  σε F-16 Block V και αυτό θα περιλαμβάνει όλο τον ηλεκτρονικό τους εξοπλισμό και φυσικά τα σύγχρονα ραντάρ APG-83 AESA, ένα σύστημα σχεδιασμού πτήσεως (JMPS), έναν εξομοιωτή πτήσεως F-16V, την αναβάθμιση δυο υπαρχόντων εξομοιωτών της ΠΑ σε F-16V, αναβάθμιση 26 συστημάτων αυτοπροστασίας ASPIS I σε επίπεδο ASPIS II, εξοπλισμός υποστηρίξεως εδάφους, συστήματα ολοκληρώσεως των συστημάτων και δοκιμών, ανταλλακτικά, κλπ.

Όπως επισημαίνεται επίσης ο βασικός εργολάβος θα είναι η Lockheed Martin που εδρεύει στο Τέξας ενώ όσον αφορά τα αντισταθμιστικά ωφέλη επισημαίνεται ότι θα αποτελέσουν αντικείμενο συμφονίας του εργολάβου και της Ελλάδας.

Στην ανακοίνωση επισημαίνεται ότι η αγορά αυτή θα συμβάλει στην επίτευξη των στόχων της εξωτερικής πολιτικής και της εθνικής ασφάλειας των ΗΠΑ με την βελτίωση των δυνατοτήτων άμυνας μιας συμμάχου χώρας στο ΝΑΤΟ


Η πρώτη αναφορά του Ντόναλντ Τραμπ για το θέμα των F-16 έγινε με το «καλημέρα» όταν στη συζήτηση που είχαν μπροστά στις κάμερες πριν την κατ’ ιδίαν συνάντηση με τον Έλληνα πρωθυπουργό είπε ότι «θα υπάρξει αναβάθμιση των F-16».

«Θα έχουμε συναντήσεις και γεύμα εργασίας, θα συζητήσουμε και επιπλέον τρόπους για να βοηθήσουμε την Ελλάδα και η Ελλάδα να βοηθήσει εμάς» επισήμανε ο κ. Τραμπ.

«Όπως γνωρίζετε η Ελλάδα έχει περάσει από πολλές δυσκολίες τα τελευταία χρόνια, αλλά κάνει σπουδαίο έργο για να επιστρέψει και σίγουρα θα επιστρέψει. Κι εμείς συνεργαζόμαστε σε πολλούς και διάφορους τομείς όπως είναι η αναβάθμιση του στόλου των F-16» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Αμερικανός πρόεδρος.

Η επόμενη αναφορά του κ. Τραμπ στο θέμα των F-16 έγινε στις σύντομες αλλά άκρως περιεκτικές του δηλώσεις αμέσως μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης όπου και ανακοίνωσε… το λογαριασμό αναβάθμισης ύψους 2, 4 δισ δολάρια. Ο πλανητάρχης τόνισε ότι μέσω της αναβάθμισης θα δημιουργηθούν πολλές θέσεις εργασίας στις ΗΠΑ, κάτι που είναι πολύ θετικό για την οικονομία της.

Αξίζει να σημειωθεί ότι, πριν ξεκινήσουν οι επίσημες δηλώσεις του Αμερικανού προέδρου και του Έλληνα πρωθυπουργού ενώπιον των δημοσιογράφων στο Οβάλ γραφείο , ο κ. Τραμπ έσκυψε προς την πλευρά του κ. Τσίπρα και του είπε: «Φαίνεται ότι κάνετε τεράστια («tremendous» ήταν η λέξη που χρησιμοποίησε) πρόοδο… Τεράστια!».