Κόσμος

Ξεκινά η συνάντηση Τσίπρα-Τραμπ στον Λευκό Οίκο

Μία ώρα έχει προγραμματιστεί να διαρκέσουν οι συνομιλίες που θα έχουν η ελληνική και η αμερικανική αντιπροσωπεία στον Λευκό Οίκο. Οι συζητήσεις θα γίνουν σε επίπεδο 1+10 (δηλαδή ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τραμπ συνοδευόμενος από 10 συνεργάτες του και από ελληνικής πλευράς ο πρωθυπουργός Τσίπρας πλαισιωμένος από 10 υπουργούς και συμβούλους) και θα ξεκινήσουν στις 19:30 ώρα Ελλάδος (τοπική ώρα 12:30). 

Η συνάντηση Τσίπρα - Τραμπ θα ξεκινήσει στις 19:00 οπότε προγραμματίζεται η επίσημη υποδοχή του πρωθυπουργού από τον πρόεδρο των ΗΠΑ. Ο κ. Τσίπρας θα υπογράψει στο βιβλίο επισκεπτών και οι δύο άντρες θα μεταβούν στο Οβάλ Γραφείο του Λευκού Οίκου όπου θα έχουν χειραψία μπροστά στις τηλεοπτικές κάμερες.

Στις 19:10 ώρα Ελλάδος θα ξεκινήσει η κατ’ιδίαν συνάντηση του πρωθυπουργού με τον πρόεδρο των ΗΠΑ.

Περίπου στις 19:30 αναμένεται να ξεκινήσει γεύμα εργασίας σε διευρυμένη σύνθεση 1+10.

Από πλευράς ΗΠΑ στις διευρυμένες συνομιλίες θα συμμετέχουν:

- Ρεχ Τίλερσον, υπουργός Εξωτερικών ΗΠΑ
- Στήβεν Μνούτσιν, υπουργός Οικονομικών ΗΠΑ
- Γουίλμπουρ Ρος, υπουργός Εμπορίου ΗΠΑ
- Τζον Κέλι, προσωπάρχης προέδρου ΗΠΑ
- στρατηγός Χέρμπερτ-Ρέινολντ ΜακΜάστερ, σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας ΗΠΑ
- Τζάρεντ Κούσνερ, γαμπρός προέδρου Τραμπ, βοηθός και ανώτερος σύμβουλος προέδρου
- Ντίνα Πάουελ, αναπληρώτρια National Security Council των ΗΠΑ
- Γκάρι Κον, επικεφαλής οικονομικού επιτελείου προέδρου ΗΠΑ
-Τζέφρι Πάιατ, πρεσβευτής ΗΠΑ στην Αθήνα
- Φιόνα Χιλλ, βοηθός προέδρου ΗΠΑ, υπεύθυνη για ευρωπαϊκές και ρωσικές υποθέσεις.

 

Από ελληνικής πλευράς τον κ. Τσίπρα θα πλαισιώνουν στις συνομιλίες:

-Νίκος Κοτζιάς, υπουργός Εξωτερικών
- Δημήτρης Παπαδημητρίου, υπουργός Οικονομίας
- Νίκος Παππάς, υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής
- Πάνος Καμμένος, υπουργός Εθνικής Άμυνας
- Χάρης Λαλάκος, πρεσβευτής Ελλάδος στην Ουάσιγκτον
- Μαρία Θεοδώρου, πρώτη γραμματέας πρεσβείας Ελλάδος στην Ουάσιγκτον
- Βαγγέλης Καλπαδάκης, διπλωματικός σύμβουλος πρωθυπουργού
- Παναγιώτης Παυλόπουλος,γραφείο πρωθυπουργού, υπεύθυνος διεθνών θεμάτων
- Δανάη Μπαδογιάννη, ειδική σύμβουλος για ευρωπαϊκές και διεθνείς σχέσεις
- Δημήτρης Καραμάρης, ειδικός σύμβουλος πρωθυπουργού.

Στις 20:30 προγραμματίζονται να γίνουν κοινές δηλώσεις του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα και του προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ.

https://youtu.be/CKzIcVEa1Mw

Τα θέματα της ατζέντας στη συνάντηση Τσίπρα-Τραμπ περιγράφονται ως εξής:
- Αμυντικά και ασφάλειας.
- Ενέργειας και οικονομικά.

Από αμερικανικής πλευράςτονίζεται σε όλους τους τόνους ότι για τις Ηνωμένες Πολιτείες το θέμα της Σούδας, που χαρακτηρίζεται ως μία από τις πιο σημαντικές βάσεις στον κόσμο, είναι σοβαρό αλλά δεν θα είναι το κυρίαρχο θέμα αυτής της συνάντησης, ούτε είναι ένα ζήτημα που θα καθορίσει την έκβαση των συνομιλιών στο Οβάλ Όφις.

Για το λόγο αυτό κατέβηκαν οι τόνοι εντελώς και συμφωνήθηκε ότι θα συζητηθεί μεν το θέμα, αλλά θα αφεθεί σε διαπραγματευτικές ομάδες, που θα αναλάβουν την επίλυσή του. Η αμερικανική πλευρά έχει αποφασίσει να αναβαθμίσει τη βάση της Κρήτης ώστε να είναι η πλέον άψογη επιχειρησιακά στην Ευρώπη και τη Μέση Ανατολή, αλλά για να συμβεί αυτό πρέπει να συμφωνήσει και η ελληνική κυβέρνηση.

Σύμφωνα με πληροφορίες του protothema.gr, υπάρχουν διαφωνίες μέσα στην ελληνική κυβέρνηση για το τι συμφέρει στην Ελλάδα στρατηγικά και οικονομικά. Η πηγή μας είπε ότι ο κ. Τσίπρας θα μπορούσε να δεχθεί συμβόλαιο πενταετούς διάρκειας, αλλά την τελευταία στιγμή η αμερικανική πλευρά ζήτησε συμφωνία δέκα ετών, που ενώ στο ελληνικό Πεντάγωνο «ακούστηκε θετική πρόταση», στο υπουργείο Εξωτερικών αντέδρασαν.

Οι Αμερικανοί δεν θεωρούν ότι με τα σημερινά δεδομένα η Σούδα θα μπορούσε να αντικαταστήσει τη βάση στο Ινσιρλίκ, παρά το γεγονός ότι παίζουν δύο διαφορετικούς ρόλους. Όμως, στην περίπτωση που ολοκληρωθεί η κατάρρευση των αμερικανοτουρκικών σχέσεων, μια από τις βασικές επιλογές τους είναι η βάση στην Κρήτη, η οποία -με βελτιώσεις και αναβάθμιση- θα μπορούσε να περιορίσει τις συνέπειες από την τυχόν αμερικανική αποχώρηση από την Τουρκία.

Από την πλευρά των Ηνωμένων Πολιτειών τονίστηκε χαρακτηριστικά ότι η ήδη ισχυρή αμυντική συνεργασία των δύο χωρών μπορεί και να ενισχυθεί και να επεκταθεί σε ένα ευρύτερο πλαίσιο, χωρίς αυτό να προϋποθέτει απαραιτήτως επέκταση της ετήσιας συμφωνίας σε μια νέα πενταετούς ή δεκαετούς διάρκειας. Όμως, είναι φανερό ότι η ετήσια συμφωνία τους δένει τα χέρια για να την καταστήσουν ακόμα πιο σημαντική, κάτι που -όπως σημειώνουν- θα άνοιγε περισσότερο τη βεντάλια των στρατηγικών, αμυντικών και οικονομικών συμφερόντων.

Οι Αμερικανοί τονίζουν σε όλους τους τόνους «την εξαίρετη συνεργασία με την Ελλάδα στη βάση της Σούδας, η οποία -όπως λένε- ενισχύει τη συμμαχία με τη χώρα μας και τους βοηθά στην πραγματοποίηση στρατιωτικών επιχειρήσεων με στόχο τη διεθνή ειρήνη και ασφάλεια.

Πάντως, είναι ένα θέμα που δεν θα αφεθεί να επισκιάσει την πρωθυπουργική επίσκεψη, η οποία από μόνη της είναι εξαιρετικά σημαντικό γεγονός. Όπως δήλωσε η πηγή, η αμερικανική πλευρά είναι προετοιμασμένη να συζητήσει με σοβαρότητα όποιο θέμα έχει θέσει στην ατζέντα η ελληνική πλευρά. Οι Αμερικανοί, τονίζεται, βλέπουν την Ελλάδα ως μία σταθερή, και χωρίς προβλήματα ασφαλείας, χώρα, η οποία συνεργάζεται απόλυτα και σε όλα τα επίπεδα με την Αμερική. Όπως τονίστηκε στο protothema.gr η Ουάσιγκτον δεν ανησύχησε καμία στιγμή μετά την επικράτηση του ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές του 2015, καθώς γρήγορα άνοιξαν δίαυλοι επικοινωνίας με την Ουάσιγκτον.

Σύμφωνα με πληροφορίες μας, όταν εξελέγη ο πρόεδρος Τραμπ, ακούστηκαν κουβέντες του τύπου «η κυβέρνηση της Ελλάδας είναι αριστερή», αλλά γρήγορα εξαφανίστηκαν όταν τα πρώτα «τεστ» αποδείχθηκαν θετικά. Στην Ουάσιγκτον σημειώνουν με νόημα ότι δεν υπήρξε ούτε μία περίπτωση που να χρειάστηκε πίεση για να γίνουν τα αυτονόητα, αλλά κυρίως τα μη αυτονόητα. Τονίζουν επίσης ότι η σημερινή κυβέρνηση βοήθησε σημαντικά στη μείωση του αντιαμερικανισμού, σε σημείο που έχει παραμείνει «μόνο στη φιλοσοφία των ακραίων».

Ο Τραμπ για την οικονομική κρίση στην Ελλάδα

Σύμφωνα με πληροφορίες, στην ομιλία του στον «Κήπο των Ρόδων», ο πρόεδρος Τραμπ θα παρουσιαστεί πολύ υποστηρικτικός στις προσπάθειες της Ελλάδας να εξέλθει της οικονομικής κρίσης.

Αναμένεται να τονίσει ότι η χώρα μας αποτελεί πυλώνα σταθερότητας σε μία ταραγμένη περιοχή της Ευρώπης. Από κοινού, η Ελλάδα και οι ΗΠΑ, αναμένεται να υπογραμμίσει ο Πλανητάρχης, προωθούν την ελευθερία και την ασφάλεια στη Βαλκανική, στην ανατολική Μεσόγειο και στην ευρύτερη περιοχή.

Σύμφωνα με αμερικανική πηγή, η φράση του πρέσβη των ΗΠΑ στην Ουάσιγκτον Τζέφρι Πάιατ, για την Ελλάδα και τη συνεργασία της με την Αμερική, αποτελεί τη θέση της νέας κυβέρνησης. Τόνισε και θα το επαναλάβει ο κ. Τράμπ, ότι:

«Το ενδιαφέρον και η στήριξή μας στην προοπτική πλήρους εξόδου της Ελλάδας από την οικονομική κρίση των τελευταίων οκτώ ετών βασίζονται στην πεποίθησή μας για τον κρίσιμο ρόλο που διαδραματίζει η Ελλάδα ως πυλώνας περιφερειακής σταθερότητας. Όσο ισχυρότερη είναι η Ελλάδα, τόσο ασφαλέστερη θα είναι η ευρύτερη περιοχή».

Τα προβλήματα που δημιουργεί η Τουρκία, οι προκλήσεις στο Αιγαίο και την Κύπρο, και άλλα θέματα εθνικού ενδιαφέροντος θα συζητηθούν με τον κ. Τραμπ και τον αντιπρόεδρο Πενς. Όπως έλεγε χαρακτηριστικά βετεράνος διπλωμάτης, οι Αμερικανοί βρίσκονται σε στάδιο «έντονου θυμού» εναντίον της Τουρκίας και στη φάση στην οποία έχει οδηγηθεί η κατάσταση, αντιδρούν αρνητικά σε «συμβουλές» ή παραινέσεις για τον τρόπο με τον οποίο θα αντιμετωπίσουν την επιθετικότητα και προκλητικότητα του Ερντογάν.

Η αμερικανική πλευρά δεν κρύβει ότι εάν προχωρήσει η αγοραπωλησία των ρωσικών πυραύλων S-400 από την Τουρκία, οι ΗΠΑ θα επιβάλουν κυρώσεις στην Άγκυρα και θα τηρηθούν κατά γράμμα οι αμερικανικοί νόμοι. «Δεν θα ήταν σοφό», είπε ο βετεράνος διπλωμάτης, «για τον πρωθυπουργό της Ελλάδας να υποστηρίξει δημόσια την Τουρκία στο πλαίσιο της στάσης του «πολιτικά ορθού», διότι ουδείς γνωρίζει πως θα αντιδράσει ο κ. Τράμπ».

Ο τελευταίος, ενώ δημόσια λέει ότι είναι φίλος με τον κ. Ερντογάν, έδωσε την εντολή στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ για να ακυρωθούν οι θεωρήσεις σε Τούρκους πολίτες και επίσης να απαιτήσει άμεση απελευθέρωση των Αμερικανών υπηκόων από τις τουρκικές φυλακές. «Πρόκειται για μία κατάσταση που δείχνει να μην έχει επιστροφή», είπε ο βετεράνος διπλωμάτης, αλλά προειδοποίησε ότι ο πρόεδρος της Τουρκίας είναι γνωστός για την άτακτη υποχώρηση που επιλέγει, όταν κοντέψει το «σημείο μηδέν», κάνοντας αναφορά στην αλλαγή στάσης του έναντι της Ρωσίας μετά τη πτώση του ρωσικού πολεμικού αεροσκάφους.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ρωσική τράπεζα και Πούτιν
Ρωσία 0

Έξω Φρενών οι Ρώσοι! Τούρκοι, Κινέζοι και Άραβες καθυστερούν ή ακυρώνουν τελείως τις πληρωμές ρωσικού πετρελαίου φοβούμενοι τις κυρώσεις των ΗΠΑ

«Η αμερικανική και ευρωπαϊκή πίεση δημιούργησε προβλήματα στις πληρωμένες μας» είπε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνο,...