Εθνικά θέματα

Κομισιόν: Δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτα για τα μάρμαρα του Παρθενώνα γιατί είναι… παλιά

Την θέση πως τίποτα δεν μπορεί να γίνει για την ανάκτηση των μαρμάρων του Παρθενώνα εν όψει Brexit, υποστήριξε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή απαντώντας στην ερώτηση του ευρωβουλευτή Στέλιου Κούλογλου.

Ο ευρωβουλευτής είχε υπογραμμίσει στην ερώτησή του: «τα γλυπτά του Παρθενώνα θεωρούνται τα σημαντικότερα σύμβολα του ευρωπαϊκού πολιτισμού. Συνεπώς, η επανένωση των μαρμάρων, πέρα από το γεγονός ότι θα ήταν ένδειξη σεβασμού και ύπαρξης πολιτισμένης σχέσης μεταξύ του αποχωρούντος μέλους και της ΕΕ, είναι πολύ περισσότερο νομική επιταγή».

Όμως στην απάντησή της η Κομισιόν δήλωσε πως αν και «αποδίδει μεγάλη σημασία στην προστασία των τόπων πολιτιστικής κληρονομιάς» είναι ανίκανη να κάνει κάτι.

«Η οδηγία 2014/60/ΕΕ, η οποία αποτελεί αναδιατύπωση της οδηγίας 93/7/ΕΟΚ, συνιστά σημαντικό μέσο για την υποστήριξη των κρατών μελών στην προστασία της πολιτιστικής τους κληρονομιάς.

Η οδηγία εισάγει πολλά νέα και σημαντικά στοιχεία. Για παράδειγμα, καλύπτει όλα τα πολιτιστικά αγαθά που χαρακτηρίζονται «εθνικοί θησαυροί καλλιτεχνικής, ιστορικής ή αρχαιολογικής αξίας» βάσει της εθνικής νομοθεσίας.

Όπως και η οδηγία 93/7/ΕΟΚ, η νέα οδηγία προβλέπει μηχανισμούς συνεργασίας και δικαστικές διαδικασίες επιστροφής κατά του νομέα, για να διασφαλίζεται η επιστροφή του πολιτιστικού αγαθού που έχει απομακρυνθεί από το έδαφος χώρας της ΕΕ και έχει μεταφερθεί στο έδαφος άλλης χώρας της ΕΕ την 1η Ιανουαρίου 1993 ή μεταγενέστερα.

Ο κανονισμός (ΕΚ) αριθ. 116/2009 του Συμβουλίου σχετικά με την εξαγωγή πολιτιστικών αγαθών παρέχει εγγυήσεις στο βαθμό που εξαρτά την εξαγωγή από την προσκόμιση άδειας εξαγωγής που λαμβάνεται από τις αρμόδιες αρχές των κρατών μελών» απάντησε η Επιτροπή.

Και συμπλήρωσε: «καμία από τις δύο αυτές οδηγίες δεν μπορεί, ωστόσο, να εφαρμοστεί στην προκειμένη περίπτωση, καθώς τα μάρμαρα του Παρθενώνα απομακρύνθηκαν κατά το πρώτο μισό του 19ου αιώνα».

Με άλλα λόγια όλα αυτά έγιναν πολύ παλιά και οι οδηγίες δεν έχουν ισχύ!

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ελληνοτουρκικά 0

Για "κρίση θαλάσσιου πάρκου στο Αιγαίο" μιλούν τα τουρκικά ΜΜΕ - Δένδιας: "Σιγά μην ζητήσουμε την άδεια της Τουρκίας για να ψαρέουμε στις Κυκλάδες" (Βίντεο)

Δύο νέα εθνικά θαλάσσια πάρκα σε Αιγαίο και Ιόνιο και τέλος στο ψάρεμα με μηχανότρατες εξήγγελε ο Κυριάκος Μητσοτάκης