Κύπρος

Ζήλεψαν από την Καταλονία οι Τουρκοκύπριοι: Θέλουν τα Κατεχόμενα αυτόνομο κράτος στα πρότυπα του Μονακό εξαρτώμενο στρατιωτικά από την Τουρκία - Απειλούν και με πόλεμο για τα πετρέλαια

Οι Τουρκοκύπριοι μετά την πρωτοφανή πρόκληση να σταματήσουν την τροφοδοσία με βασικά προϊόντα τους εγκλωβισμένους Ελληνοκυπρίους και Μαρωνίτες της Καρπασίας απειλούν ευθέως με πόλεμο τη Λευκωσία και μιλούν για διαδικασίες αυτονόμησης τους στα πρότυπα του Μονακό, δίδοντας αναφορά μόνο στην Τουρκία.

Η πρόταση-πρόκληση ήρθε από τον «υπουργό Εξωτερικών» του ψευδοκράτους και μάλιστα από αμερικανικού εδάφους. Ο Tahsin Ertugruloglu φαίνεται να είναι σε πλήρη και ανοιχτή γραμμή με τον Τούρκο Πρόεδρο Ερντογάν, προωθώντας το σχέδιο προσάρτησης των Κατεχομένων στην Τουρκία, σε αντίθεση με τον Μουσταφά Ακιντζί, ο οποίος δεν φαίνεται να επιθυμεί κάτι τέτοιο διότι απαξιώνεται ο ρόλος του (όχι ότι καίγεται για το μέλλον της Κύπρου).

Το νέο γαϊτανάκι στα Κατεχόμενα ξεκίνησε με την πρωτοφανή πρόκληση να επιβληθούν αρχικά δασμοί στα προϊόντα καθημερινής ανάγκης που μεταφέρονται με πρωτοβουλία της Κυπριακής κυβέρνησης, μέσω της UNFICYP, στους εγκλωβισμένους της Καρπασίας, μια πρακτική που συνεχίζεται εδώ και σαράντα χρόνια.

Όπως ήταν φυσικό η Λευκωσία απέρριψε αυτή την ενέργεια που παραπέμπει ουσιαστικά σε δύο κράτη και παραβιάζει κατάφωρα τις Συμφωνίες της Βιέννης ΙΙΙ και κατήγγειλε τις τουρκικές προκλήσεις στον ΟΗΕ και στους διεθνείς οργανισμούς.

Σαν να μην άκουσαν ωστόσο τα Κατεχόμενα από την 1η Οκτωβρίου εφαρμόζουν την απόφαση αυτή και έτσι την Τρίτη δεν επέτρεψαν σε ένα από τα τρία οχήματα της UNFICYP που μετέφεραν φάρμακα και άλλα εφόδια στους εγκλωβισμένους να προχωρήσει προς την Καρπασία, επιτρέποντας μόνο την διέλευση ιατρικού υλικού.

Πέραν της διχοτομικής λογικής της κίνησης αυτής, η τουρκική πλευρά επιδιώκει να εξαφανίσει την υπόθεση της Καρπασίας και των εγκλωβισμένων που μαρτυρικά κρατούν ζωντανή την ελπίδα της απελευθέρωσης έστω ενός τμήματος της χερσονήσου από τις κατοχικές δυνάμεις, με το επιχείρημα ότι πλέον εάν επιθυμούν μπορούν να περάσουν στις ελεύθερες περιοχές από τις διαβάσεις που άνοιξαν το 2003 και συνεπώς δεν μπορεί να διεκδικούν το καθεστώς του εγκλωβισμένου.

Ο Νίκος Αναστασιάδης με δηλώσεις του επεσήμανε ότι «όλα αυτά τα μέτρα τα οποία είναι παντελώς παράνομα, αλλά και κατ’ αντίθεση με συμφωνίες που έχουν επιτευχθεί, δημιουργούν την επιπλέον μόλυνση του καλού κλίματος που θέλαμε και προσπαθούμε να καλλιεργήσουμε με κάθε τρόπο». Ανέφερε επίσης μια σειρά ακόμη μέτρων που υπονομεύουν το κλίμα, όπως η απαγόρευση (θρησκευτικής) λειτουργίας, τα προσκόμματα για την εκπαίδευση των εγκλωβισμένων παιδιών, η μη αποδοχή κάποιων καθηγητών».

Αρνητική εντύπωση πάντως προκάλεσε το γεγονός ότι η UNFICYP έπαιξε ρόλο Πόντιου Πιλάτου εμφανίζοντας το πρόβλημα σαν να αφορά τις δυο πλευρές και στην ανακοίνωση της ανέφερε ότι είναι έτοιμη να βοηθήσει «τις πλευρές να επιτύχουν μια αμοιβαία αποδεκτή λύση έχοντας υπόψη τα συμφέροντα των επηρεαζόμενων κοινοτήτων» κάνοντας μάλιστα αναφορά σε «τουρκοκυπριακή διοίκηση».

Αίσθηση όμως έχει προκαλέσει η ομολογία του ίδιου του Akinci ότι έχει περιθωριοποιηθεί από την «κυβέρνηση» του ψευδοκράτους, καθώς όπως είπε δεν λήφθηκε καν το αίτημα του προς τον «πρωθυπουργό» για αναβολή της εφαρμογής της συγκεκριμένης απόφασης που θεωρεί ότι φορτίζει αρνητικά το κλίμα και πλήττει τα ίδια τα συμφέροντα των Τουρκοκυπρίων.

Και σαν να μην έφθαναν αυτά ήρθε ο «υπουργός Εξωτερικών» του ψευδοκράτους να παρουσιάσει από την Ουάσιγκτον την εναλλακτική πρόταση του για το ενδεχόμενο μη επίλυσης του Κυπριακού, λέγοντας ότι το ψευδοκράτος θα γίνει ένα «τύπου Μονακό» αυτόνομο σύστημα, εξαρτημένο στρατιωτικά και διπλωματικά από την Άγκυρα, στα πρότυπα των Μονακό-Γαλλία και Γιβραλτάρ-Βρετανία.

«Μπορούμε να ξεκινήσουμε επιτέλους τις ενέργειες για τη διεθνή αναγνώριση. Η δεύτερη επιλογή είναι αυτή της αυτόνομης δημοκρατίας, όπως το πρότυπο Γαλλία- Μονακό. Ένα πρότυπο που μεταβιβάζουμε τις αρμοδιότητές μας στο τομέα των εξωτερικών σχέσεων και της άμυνας στην Τουρκία. Θα το αποφασίσουμε μαζί με την Τουρκία», είπε. Ο Μουσταφά Ακιντζί τον κατηγόρησε πώς «ανοίγει πληγές που δύσκολα κλείνουν», αλλά...

Την ρουκέτα την είχε εξαπολύσει ο Tahsin Ertugruloglu, ορμώμενος ίσως και από την εξελίξεις που υπάρχουν στην Ισπανία με την Καταλονία. «Είναι η ώρα να επιδιώξουμε τη διεθνή αναγνώριση μας» είπε, προσθέτοντας ότι η ιδέα της ομόσπονδης Κύπρου έχει πεθάνει. «Ο μοναδικός στόχος μπορεί να είναι η Συνομοσπονδία, όχι η Ομοσπονδία. Για εμάς η Ομοσπονδία έχει βγει από το τραπέζι, καθώς πρόκειται για μια αποτυχία πενήντα χρόνων. Για εμάς η Συνομοσπονδία είναι πλέον στο τραπέζι. Στο εξής μπορεί να υπάρξει Συνομοσπονδία δύο κρατών».

Και κλιμακώνοντας το κρεσέντο αυτό, ο Τουρκοκύπριος αξιωματούχος απείλησε ότι οι Τουρκοκύπριοι «εάν χρειασθεί θα πυροβολήσουν τα πλοία τα οποία κάνουν έρευνες για λογαριασμό των Ελληνοκυπρίων στην Ανατολική Μεσόγειο»…

«Οι ξένες εταιρείες πρέπει να κατανοήσουν ότι δεν μπορούν να πραγματοποιήσουν αυτές τις ενέργειες μαζί με την ελληνοκυπριακή πλευρά. Όπως γνωρίζετε, ύστερα από την πρόσκλησή μας, ένα τουρκικό πλοίο ήλθε στην περιοχή για να πραγματοποιήσει έρευνα. Εδώ και χρόνια πραγματοποίησαν μία διεθνή ληστεία με το εμπάργκο αλλά αυτήν την φορά δεν θα το επιτρέψουμε. Θα κάνουμε ότι χρειαστεί.

Αν χρειαστεί μπορούμε να τους χτυπήσουμε. Βεβαίως, δεν το επιλέγουμε. Αλλά αν υπάρξει ανάφλεξη, τότε τι θα κάνουμε; Αναμένεται να παραβλέψουμε τα τετελεσμένα γεγονότα της ελληνοκυπριακής πλευράς; Αν αυξηθεί η ένταση, ο υπόλογος θα είναι η Κυπριακή Δημοκρατία», έκλεισε την προκλητική του ομιλία ο «υπουργός Εξωτερικών» του ψευδοκράτους.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ