Ανδραβίδα: Τίτλοι τέλους για την 339 Μοίρα μετά από 65 χρόνια λειτουργίας! (εικόνες, βίντεο)

Δημοσίευση: 23 Οκτωβρίου 2017, 11:44 μμ

Την Τρίτη 31 Οκτωβρίου 2017, πρόκειται να πραγματοποιηθεί η συγχώνευση των Πολεμικών Μοιρών της 338 Μοίρας και της 339 Μοίρας και η τελετή αναστολής λειτουργίας της 339 Μοίρας, στην 117 Πτέρυγα Μάχης, στην Αεροπορική Βάση Ανδραβίδας. Πρόκειται για το τέλος μιας λαμπρής πορείας έως τώρα, 65 ετών.

Η εκδήλωση, σύμφωνα με ανακοίνωση της ΠΑ, θα περιλαμβάνει δοξολογία, προσκλητήριο Πεσόντων Αεροπόρων της 339Μ, στατική έκθεση, διελεύσεις αεροσκαφών, καθώς και εναπόθεση Πολεμικής Σημαίας στο Μουσείο της Μοίρας από τους διατελέσαντες Διοικητές Μοίρας.

Στην τελετή για την αναστολή  λειτουργίας της 339 Μοίρας, στην 117 Πτέρυγα Μάχης, στην Αεροπορική Βάση Ανδραβίδας προσκαλείται να παρευρεθεί το εν ενεργεία και εν αποστρατεία προσωπικό της Πολεμικής Αεροπορίας, το οποίο έχει υπηρετήσει στην 339Μ.

Οι προετοιμασίες για την επί της ουσίας συγχώνευση της 339 Μοίρας «Αίας» με την 338 Μοίρα «Άρης» έχουν ξεκινήσει εδώ και καιρό με εσωτερικές αλλαγές και ανακατατάξεις στο υλικό και μεταθέσεις προσωπικού σε άλλες μονάδες όπως αναφέρει δημοσίευμα του patratora.gr.

Ο χώρος της 339 Μοίρας θα υπαχθεί στο Κέντρο Αεροπορικής Τακτικής (ΚΕΑΤ) για την κάλυψη των αναγκών της υλοποίησης της άσκησης «ΗΝΙΟΧΟΣ» κάτι που είχε προαναγγείλει σε δηλώσεις του ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Καμμένος από την Ανδραβίδα τον περασμένο Μάρτιο όταν δεσμεύτηκε για την ενίσχυση του πλαισίου της άσκησης και την αύξηση των συμμετοχών από δυνάμεις του εξωτερικού.

Η αποστολή του Κέντρου Αεροπορικής Τακτικής (ΚΕΑΤ) είναι η μελέτη και η διαμόρφωση της Αεροπορικής Τακτικής, για την αποτελεσματική αντιμετώπιση της απειλής, καθώς επίσης και η εκπαίδευση του προσωπικού επί θεμάτων Αεροπορικής Τακτικής και Ηλεκτρονικού Πολέμου (ΗΠ) σε Διακλαδικό επίπεδο. Αποτελεί τον αρμόδιο φορέα διεξαγωγής όλων των επιχειρησιακών δοκιμών, μελετών Η.Π, αξιολόγησης μέσων και οπλικών συστημάτων και παρακολουθεί την επιχειρησιακή αποτελεσματικότητα διαμορφώνοντας τις κάλλιστες επιχειρησιακές τακτικές για τα συστήματα αυτοπροστασίας και τα μέσα διεξαγωγής ηλεκτρονικού πολέμου.


Η ιστορία της 339

Η 339Μ είχε ως αποστολή τη διατήρηση υψηλού βαθμού ετοιμότητας και αποτελεσματικότητας, την κατάλληλη οργάνωση, την εκπαίδευση του προσωπικού και τη συντήρηση των μέσων και συστημάτων που διατίθενται με σκοπό την ανάληψη και την επιτυχή διεξαγωγή αεροπορικών επιχειρήσεων, οποτεδήποτε απαιτηθεί.

Η 339 Μοίρα συγκροτήθηκε την 7η Ιουλίου του 1952 στην 112 Πτέρυγα Μάχης(ΠΜ) / Αεροπορική Βάση Ελευσίνας, με αεροσκάφη F-84G Thunderjet, τα πρώτα αεριωθούμενα της ΠΑ, με την ονομασία 339 Μοίρα Δίωξης/ Βομβαρδισμού (ΜΔ/Β).

Τον Ιανουάριο του 1953 η Μοίρα μετακινείται στην 110 ΠΜ όπου και παρέμεινε μέχρι το 1956. Εν συνεχεία μεταφέρεται στην 112 ΠΜ.

Τον Αύγουστο του 1959 η Μοίρα παρέλαβε τα αεροσκάφη F-84F Thunderstreak και μεταστάθμευσε από την 112ΠΜ στην 110ΠΜ /Αεροπορική Βάση Λάρισας.

Τον Απρίλιο του 1960 μεταστάθμευσε στην 111ΠΜ/ Αεροπορική Βάση Νέας Αγχιάλου, ενώ τον Μάρτιο του 1971 μετεγκαταστάθηκε στην 117ΣΜ/Αεροπορική Βάση Ανδραβίδας.

Την 1η Μαρτίου 1973 μεταστάθμευσε προσωρινά στην 116ΠΜ/Αεροπορική Βάση Αράξου λόγω των έργων υποδομής που γίνονταν στην Ανδραβίδα, για την άφιξη των νέων αεροσκαφών F-4E Phantom II.

Με την ολοκλήρωση των έργων στην 117ΠΜ τον Μάρτιο του 1974, η Μοίρα επέστρεψε στην έδρα της. Τον Απρίλιο του 1974 έγιναν οι πρώτες παραλαβές των αεροσκαφών F-4E PHANTOM II, βάσει του προγράμματος ¨Peace Icarus I¨, έχοντας διπλό ρόλο δίωξης /βομβαρδισμού και Αναχαίτισης. Τον Σεπτέμβριο του 1978, ανέλαβε ως κύριο ρόλο τη διενέργεια επιθετικών αποστολών Δίωξης-Βομβαρδισμού διατηρώντας ως δευτερεύον ρόλο τις αποστολές Αναχαίτισης. Τον Φεβρουάριο του 1983 της ανατέθηκε κύριος ρόλος οι αποστολές Αναχαίτισης με δευτερεύοντα τη Δίωξη-Βομβαρδισμό.

Τον Οκτώβριο του 1997 ξεκινάει το πρόγραμμα αναβάθμισης των ηλεκτρονικών και οπλικών συστημάτων των F-4E (AUP-AVIONICS UPGRADE PROGRAMME ). Η παραλαβή των εκσυγχρονισμένων πλέον F-4E ¨Peace Icarus 2000¨ ξεκίνησε το 2002 και ολοκληρώθηκε τον Οκτώβριο του 2005. Παράλληλα με την παραλαβή των αεροσκαφών ξεκίνησε και η εκπαίδευση των χειριστών στο αναβαθμισμένο F-4E PI 2000 στις εγκαταστάσεις της EADS στην Γερμανία (Νοέμβριος 2002) και συνεχίστηκε στο Α/Δ Ανδραβίδας (Ιούλιος 2003) όπου και ολοκληρώθηκε τον Δεκέμβριο του 2003.

Με την επιχειρησιακή πιστοποίηση της 339 Μοίρας τον Δεκέμβριο του 2003 από το ΑΤΑ, η Μοίρα αναλαμβάνει ως κύριο τον ρόλο Αναχαίτισης και ως δευτερεύον ρόλο Δίωξης-Βομβαρδισμού.

onalert.gr
  • ΔΕΝ ΕΙΜΑΙ «ΟΠΑΔΟΣ» ΚΑΝΕΝΟΣ-1ος

    ΕΝΑ ΕΝΑ ΚΛΕΙΝΟΥΝ ΤΟΥΣ ΔΙΑΚΟΠΤΕΣ ΤΟΥ ΣΤΡΑΤΕΥΜΑΤΟΣ ΤΟ ΟΠΟΙΟ ΕΙΝΑΙ ΥΠΟ «ΚΑΡΑΓΗΣΗ» Ο ΟΙΠΟΙΟΣΔΗΠΟΤΕ ΕΧΕΙ ΔΙΑΒΑΣΕΙ ΑΤΖΕΝΤΑ 21 Η ΠΡΩΤΟΚΟΛΑ ΤΩΝ ΣΟΦΩΝ ΤΗΣ ΣΙΩΝ ( ΟΛΟΙ ΛΕΝΕ ΟΤΙ ΕΧΟΙΜ ΔΙΑΒΑΣΕΙ, ΑΛΛΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΑΝ ΣΤΟ ΠΡΩΤΟ ΚΕΦΑΛΑΙΟ ) ΘΑ ΚΑΤΑΛΑΒΕΙ ΑΜΕΣΑ… Η POLICE TOY ΑΝΤΙΧΡΙΣΤΟΥ ΘΑ ΚΑΤΑΛΑΒΕΙ ΤΗΝ ΠΛΗΡΗ ΕΞΟΥΣΙΑ ΝΑ ΚΑΤΑΔΥΝΑΣΤΕΥΕΙ ΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ….ΦΥΣΙΚΑ ΟΙ ΕΠΙΚΕΦΑΛΕΙΣ ΤΟΥ ΣΤΡΑΤΟΥ ΕΙΝΑΙ ΟΛΟΙ ΕΒΡΑΙΟΜΑΣΩΝΑΡΕΣ ΚΙ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΟΥΔΕΜΙΑ ΑΝΤΙΔΡΑΣΗ…..ΑΛΛΑ ΚΙ ΑΝ ΔΕΝ ΗΤΑΝ , ΕΙΝΑΙ ΕΝΟΧΟΙ ΕΣΧΑΤΗΣ ΠΡΟΔΟΣΙΑΣ… ΠΡΟΔΙΔΟΥΝ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΓΙΑ ΚΑΡΙΕΡΑ ΚΙ ΛΕΦΤΑ ….. ΠΛΑΝΟΥΝΤΑΙ ΠΛΑΝΗ ΟΙΚΤΡΑ ΟΜΩΣ ΔΙΟΤΙ Ο ΣΑΤΑΝΑΣ ΔΕΝ ΘΕΛΕΙ ΤΟ ΚΑΛΟ ΚΑΝΕΝΩΣ ΑΝΘΡΩΠΟΥ, ΟΥΤΕ ΑΥΤΩΝ ΠΟΥ ΤΟΝ ΥΠΗΡΕΤΟΥΝ…
    ΜΟΛΙΣ ΤΟΥ ΤΕΛΕΙΩΣΟΥΝ ΤΗΝ ΔΟΥΛΕΙΑ ΘΑ ΠΑΝΕ ΣΤΗΝ ΚΟΛΑΣΗ ΟΠΩΣ ΚΙ ΟΛΟΙ ΟΙ ΥΠΟΤΑΚΤΙΚΟΙ ΤΟΥ…
    ΔΥΣΤΥΧΩΣ ΠΑΝΕ ΟΙ ΕΠΟΧΕΣ ΠΟΥ ΥΠΗΡΧΑΝ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΗΡΩΕΣ ΑΞΙΩΜΑΤΙΚΟΙ… ΟΠΩΣ Ο ΚΑΣΛΑΣ, Ο ΠΑΥΛΟΣ ΜΕΛΑΣ, ΚΙ ΠΟΛΛΟΙ ΠΟΛΛΟΙ ΑΛΛΟΙ, ΤΟΥΣ ΕΦΑΓΑΝ ΤΑ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑ ΤΟΥ ΣΑΤΑΝΑ ΠΟΥ ΤΟΥΣ ΕΜΑΘΑΝ ΝΑ ΥΠΑΚΟΥΟΥΝ ΣΤΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΤΟΥ ΓΙΑ ΝΑ ΚΑΝΟΥΝ ΚΑΡΙΕΡΑ…ΘΕΟ ΔΕΝ ΥΠΟΛΟΓΙΖΟΥΝ… ΠΟΙΑΣ ΧΩΡΑΣ ΠΑΙΔΙΑ ΕΙΝΑΙ ΔΕΝ ΞΕΡΟΥΝ, ΜΟΝΟ ΤΗ ΚΑΡΙΕΡΑ ΣΤΟΝ ΕΡΓΟΔΟΤΗ ΤΟΥΣ ΤΟΝ ΣΩΡΟΣ ΚΙ ΤΟΝ ΡΟΚΦΕΛΕΡ ΣΚΕΥΤΟΝΤΑΙ….ΑΛΗΜΟΝΟ ΣΑΣ…ΔΕΝ ΞΕΡΕΤΕ ΔΥΣΜΟΙΡΟΙ ….ΑΛΛΑ ΑΝ ΕΙΣΑΣΤΑΝ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΕΛΛΗΝΕΣ ΘΑ ΝΟΙΩΘΑΤΕ ….