Κόσμος

Nορβηγικά F-16 άνοιξαν πυρ κατά πύργου με στρατιώτες…

Αποδεσμεύθηκε στη δημοσιότητα το επίσημο πόρισμα από τη διερεύνηση ενός σοβαρού περιστατικού κατά τη διάρκεια άσκησης στις 13 Απριλίου 2016, με μαχητικά F-16 της βασιλικής νορβηγικής Αεροπορίας να ανοίγει πυρ κατά σταθμού παρατήρησης, όπου μέσα βρίσκονταν τρεις στρατιώτες που συμμετείχαν στην άσκηση, οι οποίοι γλίτωσαν από θαύμα σοβαρό τραυματισμό ή/και θάνατο.

Ένα από τα δύο F-16 που συμμετείχαν σε άσκηση στην ακατοίκητη νήσο Τάρβα στα δυτικά της χώρας, άνοιξε πυρ με 40 βλήματα των 20 χλστ., από πολυβόλο M61 Vulcan εναντίον σταθμού παρατήρησης, με αποτέλεσμα οι σφαίρες να μην πετύχουν τους τέσσερις στρατιώτες για μερικά μόλις εκατοστά.

Σύμφωνα με το όρισμα, ένα φως που είχε μείνει ανοικτό εντός του πύργου, φαίνεται πως μπέρδεψε τον πιλότο και τον θεώρησε ως τον στόχο της άσκησης. Επίσης, η αποστολή ήταν πολύπλοκη, ενώ ζητήματα εγείρονται αναφορικά με την εμπειρία του πιλότου, αλλά και την επαρκή προετοιμασία για την εκτέλεση της αποστολής. Όπως φαίνεται, δεν ακολουθήθηκαν οι ορθές διαδικασίες για την εξαπόλυση πυρών κατά τη διάρκεια νυχτερινών εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων.

Πρακτικά, όλα αυτά σημαίνουν ότι η ευθύνη δεν μπορεί να επικεντρωθεί σε ένα πρόσωπο, επί του προκειμένου τον πιλότο, αλλά για το ατυχές και ευτυχώς αναίμακτο συμβάν, συνέβαλαν με πράξεις και παραλείψεις περισσότεροι. Το πρόβλημα είναι σοβαρό καθότι δεν είναι πρώτη φορά που συμβαίνει κάτι τέτοιο, καθώς το 2009, πάλι ο συγκεκριμένος πύργος είχε πληγεί, ευτυχώς ξανά χωρίς απώλειες…

ΠΗΓΗ

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ