Κύπρος

Eξέλιξη βόμβα: Επισήμως ρωσικό κόμμα στην Κύπρο - Ποιο το έμβλημα - Επιβεβαίωση ΠΕΝΤΑΠΟΣΤΑΓΜΑ

Το Κυπριακό υπουργείο εσωτερικών ενέκρινε την εγγραφή του «ρωσικού κόμματος με τίτλο «Εγώ ο Πολίτης» και σύντομα αναμένεται να γίνει και η δημοσιοποίηση των θέσεων και των στόχων του.

Το κόμμα αρχικώς δημιουργήθηκε από Ρώσους που έχουν αποκτήσει τη Κυπριακή υπηκοότητα, πολλοί εκ των οποίων έκαναν χρήση νομοθεσίας που επιτρέπει την απόκτηση ιθαγένειας στη βάση του ύψους καταθέσεων στις κυπριακές τράπεζες (2,5 εκ ευρώ) και αγοράς οικίας αξίας 500.000 ευρώ.

Πρόκειται για μεγάλο αριθμό Ρώσων που έχουν την βάση των δραστηριοτήτων τους στη Κύπρο.

Το κόμμα θα είναι ανοικτό και σε Κύπριους και άλλους ευρωπαίους πολίτες και θέτει ως στόχο τον εκσυγχρονισμό της πολιτικής ζωής, όπως τουλάχιστον αναφέρουν εκπρόσωποι του.

Εν τω μεταξύ το θέμα της παραχώρησης κυπριακής υπηκοότητας σε ξένους στην βάση καταθέσεων σε τραπεζικούς λογαριασμούς έτυχε «αξιοποίησης» από το ψευδοκράτος για να δικαιολογήσει την δική του παράνομη παροχής λεγόμενης υπηκοότητας σε Τούρκους εποίκους.

Την είδηση την είχε αναφέρει το ΠΕΝΤΑΠΟΣΤΑΓΜΑ πριν μήνες στο άρθρο, ΕΚΤΑΚΤΟ: Ιδρύθηκε το «ρωσικό» κόμμα στην Κύπρο – Ποιο είναι το έμβλημα,το όνομα και ο ηγέτης – Μεγάλη ανησυχία σε ΝΑΤΟ και ΕΕ για την τεράστια απήχηση που έχει

Τι γράφαμε τότε:

Ρώσοι στη Βουλή

Ανάμεσα στους ενδιαφερόμενους για την ίδρυση του κόμματος «Εγώ, ο πολίτης» φέρονται να είναι στελέχη από την Wargaming, το Russian Wave Radio 105.7 FM, και άλλοι εκπρόσωποι ρωσικών (ρωσόφωνων) επιχειρηματιών. Αρχικά, τουλάχιστον, το πρόσωπο του νέου κόμματος θα έχει περισσότερο κυπριακό χρώμα και λιγότερο ρωσικό, γι’ αυτό και αναζητείται προσωπικότητα -αν είναι δυνατόν με εθνικότητα Κυπριακή, δηλαδή Ελληνοκύπριος- που θα γίνει η φωνή τού «Εγώ, ο πολίτης» και θα προωθήσει τους σκοπούς της νέας πολιτικής κίνησης. Η προσωπικότητα αυτή δεν πρέπει απαραίτητα να προέρχεται από τον πολιτικό κόσμο -ήδη γίνεται λόγος για άνθρωπο του πολιτισμού, που σπούδασε στη Ρωσία (Αγία Πετρούπολη). Στόχος του νέου κόμματος είναι να διεκδικήσει θέσεις στο κυπριακό κοινοβούλιο και να εκλέξει τοπικούς άρχοντες στις εκλογές για την τοπική αυτοδιοίκηση το 2021. Επιπρόσθετα, γίνονται σκέψεις, ως κίνηση να στηρίξουν συγκεκριμένο υποψήφιο στις προεδρικές εκλογές του 2018.

25.000 ψηφοφόροι;

Σύμφωνα με το «Κανάλι 6», που πρώτο μετέδωσε την είδηση για την πρόθεση δημιουργίας πολιτικής κίνησης από κυπροποιημένους Ρώσους/ρωσόφωνους επιχειρηματίες, εκτιμάται ότι οι εν δυνάμει ψηφοφόροι του συγκεκριμένου κόμματος μπορεί να φθάνουν και τις 20-25 χιλιάδες (ρωσόφωνοι πολίτες που έχουν αποκτήσει κυπριακά διαβατήρια και υπηκοότητα, αλλά και Κύπριοι που έχουν δεσμούς συναισθηματικούς και άλλους με τη Ρωσία και άλλες χώρες της πρώην ΕΣΣΔ).

Ρωσικά πανεπιστήμια

Σημειώνεται, ακόμα, ότι τον περασμένο Απρίλιο (19/4/2017), ο πρόεδρος του Δημοκρατικού Συναγερμού, Αβέρωφ Νεοφύτου, αναφέρθηκε στο έντονο ρωσικό ενδιαφέρον για ίδρυση πανεπιστημίων στην Κύπρο. Μιλώντας ως προσκεκλημένος σε συνέδριο κορυφαίων στελεχών ρωσικών τηλεοπτικών σταθμών, που πραγματοποιήθηκε στη Λάρνακα, ο κ. Νεοφύτου είπε ότι σε πρόσφατη συνάντηση που είχε με τη ρωσική ακαδημία, διαπίστωσε το έντονο ρωσικό ενδιαφέρον για δημιουργία στην Κύπρο πανεπιστημιακών σχολών, καθώς και δρομολόγηση εκπαιδευτικών συνεργασιών.

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ