Κοινωνία

Eλληνόπουλα, παιδιά προσφύγων και μεταναστών- Tι λέει ο Συνήγορος του Παιδιού για το πολυπολιτισμικό σχολείο

Για το πολύ ωραίο κλίμα την πρώτη μέρα στο 35ο Δημοτικό Σχολείο Αθηνών, όπου φοιτούν ελληνόπουλα, παιδιά προσφύγων και μεταναστών, έκανε λόγο ο Συνήγορος του Παιδιού, Γιώργος Μόσχος, κατά τον καθιερωμένο αγιασμό, εκφράζοντας την ελπίδα «να είναι το ίδιο και στα υπόλοιπα σχολεία».

Η συνύπαρξη και το να μαθαίνει το ένα παιδί από το άλλο, αποτελεί το ζητούμενο στην εκπαιδευτική διαδικασία, ανέφερε ο κ. Μόσχος στο ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Πρόσθεσε, πως «η πολιτεία οφείλει να στηρίζει τα παιδιά και οι πολίτες να σταθούν με τον πιο θετικό τρόπο στη νέα πραγματικότητα, της ελληνικής κοινωνίας».

Στο συγκεκριμένο σχολείο λειτουργεί τμήμα υποδοχής, για τα παιδιά που χρειάζονται να βοηθηθούν στην ελληνική γλώσσα, τμήμα φροντιστηριακών μαθημάτων, δηλαδή ενισχυτικής διδασκαλίας και τμήμα ένταξης, για παιδιά με μαθησιακές δυσκολίες, που έχουν διαγνωστεί από τα ΚΕΔΔΥ (Κέντρα Διαφοροδιάγνωσης, Διάγνωσης και Υποστήριξης Ειδικών Εκπαιδευτικών Αναγκών).

Φέτος, είναι αυξημένος ο αριθμός των τμημάτων υποδοχής, ενώ εντάχθηκαν, για πρώτη φορά και στη δευτεροβάθμια.

Έχουν πληρωθεί όλες οι θέσεις για τα σχολεία, αλλά ο τελικός αριθμός των μαθητών θα οδηγήσει στη διαπίστωση, πόσοι μαθητές πρέπει να υποστηριχθούν στην κανονική φοίτηση, εξηγεί ο κ. Μόσχος, δηλώνοντας, πως η Ανεξάρτητη Αρχή βρίσκεται σε συνεχή επαφή με το υπουργείο Παιδείας.

Περίπου 6.000 παιδιά προσφύγων θα εγγραφούν στα σχολεία

Έχει διαπιστωθεί, ότι τα παιδιά, ιδιαίτερα, των 6, 7 και 8 χρόνων, μαθαίνουν τη γλώσσα σε ελάχιστο χρόνο και μπορούν γρήγορα να παρακολουθήσουν τα μαθήματα.

Υπολογίζεται, πως περίπου 6.000 παιδιά προσφύγων θα εγγραφούν στα σχολεία σε όλη την Ελλάδα.

Αυτές τις ημέρες καταρτίζεται το πρόγραμμα για τη μεταφορά των προσφυγόπουλων από τις δομές φιλοξενίας, όπου διαμένουν, στα αντίστοιχα σχολεία.

Για παράδειγμα, στον Ελαιώνα μένουν 150 με 160 παιδιά, τα οποία δεν μπορούν, ούτε είναι πρέπον, να πάνε όλα σε ένα σχολείο, θα διανεμηθούν σε διάφορα.

Τα παιδιά, που ζουν σε διαμερίσματα, οφείλουν να παρακολουθήσουν, εξίσου, το σχολείο.

Στόχος όλα τα παιδιά να πάνε στο σχολείο

Η εκπαίδευση είναι υποχρεωτική, ξεκαθαρίζει ο κ. Μόσχος, ακόμα και αν κάποια παιδιά συνεχίσουν για άλλες χώρες, πχ. τη Γερμανία.
Επίσης, υποχρεωμένα είναι και τα σχολεία να δεχτούν τα παιδιά.
Στόχος, καταλήγει ο κ. Μόσχος, είναι «όλα τα παιδιά να πάνε στο σχολείο».

UNICEF: Όλοι κερδισμένοι από ενσωμάτωση προσφύγων και μεταναστών

Από τη μεριά της η UNICEF, χαιρετίζει «το σχέδιο και τις άοκνες προσπάθειες, που καταβάλλει η ελληνική κυβέρνηση για να καλωσορίσει τα παιδιά προσφύγων και μεταναστών στο σχολείο», επισημαίνει σε σχετική ανακοίνωση του οργανισμού η Σοφία Τζιτζίκου, πρόεδρος της Ελληνικής Εθνικής Επιτροπής UNICEF.

Η ενσωμάτωση των παιδιών προσφύγων και μεταναστών στα ελληνικά σχολεία έχει μόνο θετικές πλευρές, καθώς τα ελληνόπουλα θα σπουδάζουν σε ένα πολυπολιτισμικό περιβάλλον, καλλιεργώντας το πνεύμα των πολιτών του κόσμου και της ειρηνικής συνύπαρξης, εξηγεί η κ.Τζιτζίκου

Εκτός από τις θετικές μακροπρόθεσμες επιπτώσεις στην κοινωνική συνοχή, η ενσωμάτωση των παιδιών προσφύγων και μεταναστών στο ελληνικό εκπαιδευτικό σύστημα θα ωφελήσει επίσης τα ελληνόπουλα και τις κοινότητες υποδοχής σε όλη τη χώρα με πολύ χειροπιαστούς τρόπους.

Για παράδειγμα, περίπου 700 νέοι εκπαιδευτικοί θα προσληφθούν για τις τάξεις υποδοχής, συμπληρώνει η κ. Τζιτζίκου.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ένοπλες Συρράξεις 0

Έτοιμο να σπάσει το ουκρανικό μέτωπο-Forbes : Οι πανικόβλητοι Ουκρανοί διοικητές αναπτύσσουν ανεκπαίδευτες ταξιαρχίες στην μάχη

Η κατάσταση μέσα και γύρω από το Οχερέτινο και την Νοβομπαχμούτοβα είναι τραγική ενώ ρωσική 90η Τεθωρακισμένη μεραρχία...