Τεχνολογία

Drone καταγράφουν εξ αποστάσεως τους καρδιακούς ρυθμούς και την αναπνοή

Ερευνητές από το πανεπιστήμιο της Νότιας Αυστραλίας ανέπτυξαν drone που μπορούν να καταγράφουν εξ αποστάσεως τους σφυγμούς και τη συχνότητα αναπνοής.

Τα drone χρησιμοποιούν συστήματα επεξεργασίας εικόνων σε συνδυασμό με ειδικούς αλγόριθμους, ώστε να ανιχνεύουν αυτές τις ενδείξεις σε αρκετούς ανθρώπους παράλληλα, την ώρα που αυτοί κινούνται.

Θα μπορούσαν να αποδειχθούν χρήσιμα σε γηροκομεία, προαύλια νοσοκομείων και ζώνες μαχών. Σύμφωνα με έναν ειδικό “ανατρέπουν τα δεδομένα”.

Το σύστημα ανιχνεύει τις κινήσεις του ανθρώπινου προσώπου και του λαιμού, για να μετρήσει με ακρίβεια τους σφυγμούς και τη συχνότητα αναπνοής. Σε δοκιμές, τα drone κατάφεραν να καταγράψουν τις ζωτικές ενδείξεις από απόστραση τριών μέτρων, ωστόσο το νούμερο αυτό θα μπορούσε να αυξηθεί με τη βελτίωση της τεχνολογίας.

«Πολλά περιβάλλονται ένα αντίξοα, επομένως ένα drone αποτελεί την πιο ασφαλή επιλογή – όπως για παράδειγμα, στην περίπτωση ανθρώπων που βρίσκονται καταμεσής του ωκεανού και θα πρέπει να μπορεί να ελεγχθεί γρήγορα η κατάστασή τους», λέει στο BBC ο καθηγητής Javaan Chahl, επικεφαλής του πρότζεκτ.

Πηγή: insomnia.gr

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ελληνοτουρκικά 0

Για "κρίση θαλάσσιου πάρκου στο Αιγαίο" μιλούν τα τουρκικά ΜΜΕ - Δένδιας: "Σιγά μην ζητήσουμε την άδεια της Τουρκίας για να ψαρέουμε στις Κυκλάδες" (Βίντεο)

Δύο νέα εθνικά θαλάσσια πάρκα σε Αιγαίο και Ιόνιο και τέλος στο ψάρεμα με μηχανότρατες εξήγγελε ο Κυριάκος Μητσοτάκης