Οπλικά συστήματα

27 υπερόπλα σαν να έχουν βγει από ταινία επιστημονικής φαντασίας (εικόνες)

Ο πόλεμος έχει πάντα ως αποτέλεσμα τα μεγαλύτερα βήματα προς τα εμπρός για τον τομέα της τεχνολογίας. Σε μία περίοδο που τα πάντα στην παγκόσμια οικονομία κρέμονται από μία κλωστή εδώ και αρκετά χρόνια, ο πόλεμος, σε διάφορα μέρη του πλανήτη, συντηρείται καθώς είναι το μοναδικό μέσο που αποφέρει κέρδη και που μπορεί να αποφέρει κέρδη σε περιόδους βαθιάς κρίσης.

Όπλα, κανόνια, άρματα και πλοία που έχει κατά καιρούς δει ο μέσος τηλεθεατής στις ακριβές παραγωγές του Χόλιγουντ, φαίνεται πως δεν αποτελούν αποκύημα της φαντασίας του εκάστοτε σκηνοθέτη, καθώς ακόμα και ο θηλυκός υπερήρωας του σύμπαντος της Marvel, που ακούει στο όνομα Wasp, φαίνεται ότι βρήκε την εφαρμογή του, σε πρότζεκτ του αμερικανικού στρατού.

Παρακάτω ακολουθούν 27 υπερόπλα, που από τη στιγμή που έχουν γίνει γνωστά, εξάπτουν τη φαντασία για το τι μπορεί να μένει κρυφό, από τις παγκόσμιες βιομηχανίες οπλικών συστημάτων.

ADAPTIV

Ο εχθρός δεν μπορεί να πυροβολήσει αυτό που δεν μπορούν να δουν. Αυτός είναι ο στόχος του καμουφλάζ της BAE Systems, με το όνομα ADAPTIV. Να αποκρύψει την υπέρυθρη υπογραφή ενός στρατιωτικού οχήματος και να το προστατεύσει από την ανίχνευση, επιτρέποντάς του να αναμιχθεί με το περιβάλλον τους. Αυτή η τεχνολογία καθιστά ουσιαστικά τα συστήματα θερμικής απεικόνισης, απαρχαιωμένα και εξασφαλίζει ότι τα φιλικά άρματα μάχης διαθέτουν κάποια προστασία από την αρχική ανίχνευση.

MAHEM

Το σύστημα όπλων MAHEM της DARPA χρησιμοποιεί μια γεννήτρια μαγνητικής ροής για να πυροβολήσει ένα βλήμα χωρίς την παραδοσιακή χρήση χημικών εκρηκτικών, δημιουργώντας ένα πιο αποτελεσματικό και ακριβές σύστημα εκτόξευσης. Αυτό το σύστημα όπλων βλήματος χρησιμοποιεί επίσης τηγμένο μέταλλο, για να διεισδύσει σε οχήματα θωρακισμένων εχθρών, αυξάνοντας τη θνησιμότητα και την αποτελεσματικότητα στο πεδίο της μάχης.

TASER Shockwave

Το TASER Shockwave είναι ένα σύστημα αποτροπής μεγάλης κλίμακας, που έχει σχεδιαστεί για να βοηθήσει στην αντιμετώπιση καταστάσεων ελέγχου ταραχών. Ουσιαστικά ένα μεγάλο αρθρωτό σύστημα για την εκτόξευση πολυάριθμων όπλων αναισθητοποίησης TASER X26 σε τόξο 20 μοιρών με εύρος 25 ποδιών.

MAARS

Γιατί να στείλετε τους στρατιώτες να κάνουν μια δουλειά όταν ένα ρομπότ μπορεί να το κάνει εξίσου καλά; Το Modular Advanced Armed Robotic System είναι ένα βαριά οπλισμένο bot σχεδιασμένο για να σώσει ζωές και να χειριστεί καταστάσεις πολύ επικίνδυνες για πραγματικούς στρατιώτες. Το ρομπότ MAARS μπορεί να οπλισθεί με πολυβόλο M240B, εκτοξευτή χειροβομβίδων ή ακόμα και να τραβήξει τους τραυματίες στρατιώτες από τον κίνδυνο.

«Μαύρος ιππότης»

Το Black Knight Unmanned Combat Vehicle είναι ένα πρωτότυπο μη επανδρωμένο όχημα μάχης, με το παρουσιαστικό ενός μικρού τανκ και της αντίστοιχης δύναμης πυρός. Ένα ομοαξονικό πυροβόλο 30 χιλιοστών και ένα ομοαξονικό πολυβόλο 7.62 χιλιοστών, σε συνδυασμό με την ικανότητα να πέφτει από στρατιωτικό αεροσκάφος μεταφορών, καθιστούν αυτό το όχημα μάχης κάτι υπολογίσιμο. Είναι σχεδιασμένο για να στέλνεται σε καταστάσεις υψηλού κινδύνου για να αποφευχθεί περιττός κίνδυνος για τα ανθρώπινα στρατεύματα.

Πυρομαχικά ακρίβειας

Τα πυροχμαχικά ακριβείας είναι ουσιαστικά κάτι όχι τόσο πολύπλοκο. Σχεδιάζονται έτσι ώστε να φέρουν το σύστημα ασφάλισης πυραύλων από αεριωθούμενα αεροπλάνα, το οποίο εφαρμόζεται στα παραδοσιακά συστήματα τυφεκίων μεγάλου βεληνεκούς. Αυτά τα πυροβόλα όπλα χρησιμοποιούν ειδικό στόχαστρο, προηγμένη τεχνολογία ελέγχου και προβολής για να καθοδηγήσουν μια σφαίρα στο στόχο της και να υπολογίσουν το ανθρώπινο σφάλμα για να εξασφαλίσουν μεγαλύτερη πιθανότητα να χτυπήσουν τον στόχο με την πρώτη φορά, ακόμη και σε μεγάλη απόσταση.

Οπλικό Σύστημα Laser (LaWS)

Το LaWS είναι ουσιαστικά ακριβώς αυτό που ακούγεται - ένα πυροβόλο όπλο laser, τοποθετημένο πάνω σε ένα πλοίο. Αυτό το σύστημα λέιζερ επιτρέπει την ακριβή στόχευση και την καταστροφή εχθρικών στόχων.

Laser Avenger

Το Boeing Laser Avenger είναι ένα όπλο εναέριας άμυνας που μπορεί να συναρμολογηθεί σε ένα όχημα και να χρησιμοποιηθεί για να καταρρίψει τα drone των εχθρών. Σε αντίθεση με τα συμβατικά αντιαεροπορικά όπλα, το σύστημα Boeing Laser Avenger δεν δημιουργεί φλόγα ή διαδρομή καπνού όταν πυροβολήσει. Αυτό σημαίνει ότι μπορεί να επιτεθεί από κρυφές θέσεις διατηρώντας τα φιλικά στρατεύματα ασφαλή.

HULC

Ο Ανθρώπινος Παγκόσμιος Μεταφορέας Φορτίου «HULC» είναι ένας εξωσκελετός με υδραυλική ισχύ, που προορίζεται να υποστηρίζει στρατιώτες στο πεδίο της μάχης και να τους επιτρέπει να μεταφέρουν βαριά φορτία για παρατεταμένες χρονικές περιόδους χωρίς τη συνήθη εξάντληση που θα έφερνε μία τέτοια ενέργεια. Ο σχεδιασμός έχει επίσης αναπτυχθεί ώστε να επιτρέπει στο χρήστη να διατηρεί το πλήρες φάσμα της κίνησης, ενώ ταυτόχρονα είναι συμβατό με άλλες τεχνολογίες, όπως συστήματα θωράκισης, θέρμανσης και ψύξης καθώς και μια σειρά προσαρμοσμένων όπλων.

PHASR

Αυτό το τρελό όπλο φαίνεται εν πρώτοις σαν μια εξωγήινη τεχνολογία ή κάτι βγαλμένο από ταινία επιστημονικής φαντασίας. Είναι στην πραγματικότητα μια μη θανατηφόρα συσκευή εξουδετέρωσης που έχει σχεδιαστεί για προσωρινή τύφλωση και αποπροσανατολισμό στόχων. Το PHASR ενεργοποιεί μια δέσμη λέιζερ χαμηλής έντασης με αποτέλεσμα να τυφλώνει τον εχθρό και είναι ιδανικό για διάφορες καταστάσεις όπου ο στόχος είναι η μεταφορά κάποιου, ζωντανού.

Ηλεκτρομαγνητικό μυδραλιοβόλο

Αυτό το κανόνι τέρας είναι στην πραγματικότητα το αποτέλεσμα δοκιμών για περισσότερο από μία δεκαετία. Ένα ηλεκτρομαγνητικό μυδραλιοβόλο όπλο, ικανό να πυροβολεί βλήματα με ταχύτητα πάνω από 4.500 μίλια/ώρα, τα οποία μπορούν να περάσουν μέσα από σκυρόδεμα που βρίσκεται 100 μίλια μακριά.

HEL MD

Ο Κινητός Δέκτης Λέιζερ Υψηλής Ενέργειας (HEL MD) είναι ένα άλλο πυροβόλο λέιζερ, ικανό να ρίξει drones από τον ουρανό. Αυτό το λέιζερ με ισχύ 10 κιλοβατώρες, μπορεί να τοποθετηθεί σε όχημα για να μεταφερθεί εύκολα εκεί που χρειάζεται. Με τη χρήση μπαταριών ιόντων λιθίου και γεννήτριας ντίζελ, είναι εύκολο στη χρήση και συντήρηση, αλλά παρέχει στον στρατό τη δύναμη πυρός που χρειάζεται για να κρατήσει τα μάτια του εχθρού μακριά.

Υβριδικό Μικρο-Ηλεκτρομηχανικό Σύστημα Εντομών (HI MEMS)

Ένα άλλο σύστημα όπλων επιστημονικής φαντασίας, αυτή τη φορά με τη μορφή εντόμων. Παρόλο που μπορεί να φανεί ότι κάποιος έχει απλώς κολλήσει μία ηλεκτρονική πλακέτα στο πίσω μέρος ενός σκαθαριού, είναι στην πραγματικότητα  βασική αναπαράσταση μιας τεχνολογίας που έχει αναπτυχθεί επί δεκαετίες. Τα Micro Air Vehicles (MAV) και τα Μικροηλεκτρομηχανικά Συστήματα (MEMS) βρίσκονται στα σκαριά από τη δεκαετία του 1940 και είναι ουσιαστικά έντομα cyborg και φτερωτά πλάσματα που έχουν υποταχθεί στη θέληση του ανθρώπου.

Μια αίτηση βάσει της ελευθερίας πληροφόρησης (ΗΠΑ) προς την DARPA αποκάλυψε μερικές ενδιαφέρουσες αλήθειες πίσω από αυτό το στρατιωτικό υλικό που περιελάμβανε την εμφύτευση τεχνολογιών σε έντομα στο στάδιο των προνυμφών για τη μεγαλύτερη πιθανότητα βιωσιμότητας. Οι κάμερες και οι συσκευές παρακολούθησης προφανώς προσφέρουν τέλειες δυνατότητες παρακολούθησης που κανείς δεν θα περίμενε - ιδανική για οποιουδήποτε είδους παρακολούθηση βάλει ο ανθρώπινος νους.

CDTE

Το XM25 Counter Defilade Target Engagement System είναι ένας ημιαυτόματος αεριοθούμενος εκτοξευτής χειροβομβίδων, που φέρει σύστημα εντοπισμού λέιζερ, επιτρέπει στους στρατιώτες να υπολογίζουν την απόσταση που στοχεύουν για την πιο αποτελεσματική χρήση στη μάχη. Το XM25 είναι σχεδόν τετραπλάσια αποτελεσματικό από τη γκάμα τυποποιημένων εκτοξευτών χειροβομβίδων, αλλά είναι επίσης βαρύ και δύσχρηστο. Οι περικοπές στον προϋπολογισμό καθυστέρησαν την έναρξη της χρήσης του και άλλα ζητήματα έθεσαν υπό αμφισβήτηση την ανάπτυξη.

Σύστημα ενεργής αποτροπής (ADS)

Ένα άλλο μη θανατηφόρο ενεργειακό όπλο, σχεδιασμένο για να βοηθήσει με το πλήθος και τον έλεγχο των ταραχών. Επίσης γνωστό ως «θερμική ακτίνα», το σύστημα αυτό λειτουργεί, ουσιαστικά θερμαίνοντας την επιφάνεια του στόχου σύμφωνα με τις ίδιες αρχές που χρησιμοποιεί ένας φούρνο μικροκυμάτων. Υπό συνεχή έκθεση, άνθρωποι έχουν βιώσει αρκετά εγκαύματα στο ανώτερο στρώμα του δέρματός τους.

Υπερηχητικοί πύραυλοι

Από τη δεκαετία του 1990, το Αμερικανικό Ερευνητικό Εργαστήριο Πολεμικής Αεροπορίας έχει συμμετάσχει στο σχεδιασμό, την ανάπτυξη και τη δοκιμή ενός υπερηχητικού συστήματος πρόωσης με σκοπό τη δημιουργία ενός πυραύλου με ικανότητα να φτάνει τα Mach 6 (4.000 μίλια/ώρα). Το αποτέλεσμα είναι το Boeing X-51 Waverider, ένα μη επανδρωμένο αεροσκάφος Scramjet σχεδιασμένο για να εκτοξεύεται από βομβαρδιστικό Β-52 ή μαχητικό F-35.

Armatix Smart Pistol

Το Armatix Smart Pistol είναι ένα πιστόλι διαμετρήματος 22 χιλιοστών, με έξυπνη τεχνολογία, που έχει σχεδιαστεί για να εξασφαλίζει ότι μπορεί να πυροβολήσει μόνο από εξουσιοδοτημένο χρήστη. Σε αντίθεση με τα σχέδια από τις ταινίες, αυτό το πιστόλι δεν λειτουργεί από έναν αναγνώστη δακτυλικών αποτυπωμάτων στη λαβή, αλλά αντ' αυτού απαιτεί τη χρήση ενός συνοδευτικού έξυπνου ρολογιού.

Fostech Origin 12

Το πυροβόλο όπλο Fostech Origin 12 έχει χαρακτηριστεί ως το ταχύτερο πυροβόλο όπλο στον κόσμο. Παρόλο που δεν είναι πλήρως αυτόματο, αυτό το όπλο είναι ικανό να πυροδοτήσει 30 γύρους σε λιγότερο από οκτώ δευτερόλεπτα.

Cornershot

Θυμάστε την ταινία, όπου οι πρωταγωνιστές πυροβολούσαν με τέτοιο τρόπο, ώστε η σφαίρα έπαιρνε «φάλτσο»; Η δυνατότητα να πυροβολεί κάποιος γύρω από τις γωνίες είναι το όνειρο του κάθε στρατιώτη -που σημαίνει ότι μπορεί να πυροβολεί στόχο χωρίς να εκτίθεται σε κίνδυνο. Η ίδια η συσκευή Cornershot μπορεί να λειτουργήσει με μια σειρά από πιστόλια που την καθιστούν εύκαμπτη, αλλά λόγω της φύσης του όπλου η εμβέλειά του περιορίζεται αποτελεσματικά στα 100 μέτρα.

ADS Υποβρύχιο όπλο

Όπως σε ταινία του James Bond, το αμφίβιο όπλο ADS είναι ένα όπλο επίθεσης, ικανό να πυροβολεί κάτω από το νερό. Αναπτύχθηκε από τους Ρώσους, λέγεται ότι χρησιμοποιείται από τους Ρώσους Πεζοναύτες και περιλαμβάνει σιγαστήρα και εκτοξευτή βομβίδων. Οι δοκιμές και οι τροποποιήσεις του σχεδιασμού με την πάροδο των χρόνων έχουν οδηγήσει σε ένα όπλο που είναι ικανό να πυροβολεί σε μια πραγματική απόσταση περίπου 30 μέτρων (ανάλογα με το βάθος του δύτη). Δεν έχουν δοθεί δεδομένα για τις χειροβομβίδες και για το πώς λειτουργούν, αλλά το όπλο είναι ικανό και πάνω από το νερό, πράγμα που σημαίνει ότι είναι ένα αποτελεσματικό εργαλείο μάχης για στρατεύματα μάχης, ανεξάρτητα από το σενάριο ανάπτυξής τους.

KRISS Vector

Αυτό το συμπαγές πυροβόλο όπλο είναι ένα εξαιρετικά ικανό και εύκαμπτο όπλο που είναι συμβατό με μια ποικιλία διαφορετικών διαστάσεων πυρομαχικών, συμπεριλαμβανομένων των 22, 40, 45 και 9 χιλιοστών Parabellum. Αλλά αυτό που το κάνει ενδιαφέρον είναι το KRISS Super V Recoil Mitigation System, το οποίο ωθεί την ενέργεια, που εκλύεται από την εκτόξευση των βλημάτων, προς τα κάτω, για να κρατήσει το όπλο στο στόχο και να μειώσει δραματικά την ανάκρουση. Το Vector είναι επίσης ικανό να πυροδοτεί πάνω από 1.200 γύρους ανά λεπτό και παίρνει τους τυποποιημένους γεμιστήρες του Glock, που σημαίνει ότι είναι ιδανικό για αστυνομικές δυνάμεις και στρατιωτικούς οργανισμούς που χρησιμοποιούν τα πυροβόλα όπλα Glock.

Zumwalt

Παρόλο που μοιάζει με κάποιο είδος υποβρύχιο, αυτό είναι στην πραγματικότητα ένα θωρηκτό πολλαπλών ρόλων με δυνατότητες stealth. Η διατομή χαμηλού ραντάρ και ένα κύτος διάτρησης κύματος, σε συνδυασμό με μια σειρά άλλων τεχνολογιών καθιστούν αυτό το καταστροφικό πλοίο, ένα πλοίο πολύ λιγότερο ικανό να ανιχνεύεται από εχθρικό ραντάρ από τα αντίστοιχα στην κατηγορία του.

Πίσω από τα 9,6 δισεκατομμύρια δολάρια για δαπάνες έρευνας και ανάπτυξης, το Zumwalt Class Destroyer είναι ίσως το πιο ακριβό σκάφος του είδους του. Ο σχεδιασμός προφανώς δίνει στον καταστροφέα ένα προφίλ ραντάρ παρόμοιο με ένα αλιευτικό σκάφος και το καθιστά 50 φορές πιο δύσκολο να εντοπιστεί από τα απλά αντιτορπιλικά.

Ο καταστροφέας κλάσης Zumwalt διαθέτει επίσης ένα προηγμένο σύστημα πυροβόλων όπλων, το οποίο αποτελείται από ένα πολεμικό όπλο 155 χιλιοστών ικανό να πυροδοτήσει ένα βλήμα μεγάλης εμβέλειας (LRLAP) σε απόσταση πάνω από 80 ναυτικά μίλια. Ένας αντιφατικά ακριβός καταστροφέας με πολλές ενδιαφέρουσες τεχνολογίες που αποδεικνύουν τη δύναμη του σύγχρονου αμερικανικού ναυτικού.

Northrot Grumman Fire Scout MQ-8C

Αυτό το ασυνήθιστο ελικόπτερο είναι ένα μη επανδρωμένο εναέριο όχημα που έχει σχεδιαστεί για να παρέχει αναγνώριση, υποστήριξη και στόχευση στρατευμάτων εδάφους. Είναι το τελευταίο σε μια γραμμή παρόμοιων «όπλων» που έχει αναπτυχθεί ως μέρος του προγράμματος των 3,06 δισ. δολαρίων που λειτουργεί από το 2010. Το MQ-8C είναι ένα ακόμη μοντέλο σε μια μακρά σειρά αυτοματοποιημένων, μη επανδρωμένων στρατιωτικών αρμάτων, που αναπτύσσονται από την αμερικανική κυβέρνηση και δείχνει μια κίνηση προς την απομάκρυνση των ανθρώπων από το πεδίο μάχης όπου αυτό είναι δυνατόν.

EXACTO

Το Extreme Accuracy Tasked Ordnance της DARPA είναι ουσιαστικά μια αυτορυθμιζόμενη, καθοδηγούμενη σφαίρα σχεδιασμένη για ελεύθερους σκοπευτές που υποστηρίζει βελτιωμένη ακρίβεια σε μεγάλες αποστάσεις σε δυσμενείς συνθήκες (όπως ισχυρούς ανέμους).

Ουσιαστικά μια «έξυπνη» σφαίρα, έχει την ικανότητα ακόμα και να αλλάξει πορεία στο μέσο της διαδρομής για να αντισταθμίσει την κίνηση του στόχου ή τις αλλαγές στην ταχύτητα του ανέμου. Το αποτέλεσμα είναι μια σφαίρα που μπορεί ακόμη και να πυροδοτηθεί από αρχάριους και να βρει στόχο στόχο με ακρίβεια σε μεγάλη απόσταση.

Obrum PL-01 Stealth

Το PL-01 είναι ένα πολωνικό ελαφρύ τανκ με δομοστοιχειωτό κέλυφος από κεραμικό-αραμίδιο και πρόσθετη θωρακισμένη επένδυση ικανή να προσφέρει πλήρη προστασία από διάφορας βλήματα, αυτοσχέδιες εκρηκτικές συσκευές και νάρκες ξηράς. Εξοπλισμένο με κινητήρα 940 ίππων, μπορεί να φτάσει σε ταχύτητα μόλις κάτω από τα 45 μίλια/ώρα και σε απόσταση 310 μιλίων. Το κύριο σημείο αυτού του άρματος όμως είναι η τεχνολογία μυστικότητας. Ως άρμα stealth πέμπτης γενιάς, είναι το πρώτο τεθωρακισμένο όχημα στον κόσμο που είναι πρακτικά αόρατο τόσο στα συστήματα ανίχνευσης υπερύθρων όσο και στα συστήματα ανίχνευσης ραντάρ. Προκαλεί έκπληξη δεδομένου ότι προέρχεται από την Πολωνία και όχι από τη Ρωσία ή τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Quantum Stealth καμουφλάζ

Άλλο ένα «όπλο» βγαλμένο από ταινία και ίσως αυτό να μοιάζει πιο πολύ με τον... αόρατο μανδύα του Χάρι Πότερ. Ονομάζεται "Quantum Stealth" και παρέχει ενεργό καμουφλάζ στον χρήστη, καθώς μιμείται το περιβάλλον. Οι εικόνες της πραγματικής τεχνολογίας δεν έχουν κυκλοφορήσει για λόγους ασφαλείας, αλλά αυτές οι μακέτες δίνουν μια ιδέα για το πόσο αποτελεσματικό είναι το καμουφλάζ. Είναι αποτελεσματικό τόσο έναντι των υπέρυθρων όσο και των θερμικών πεδίων και λειτουργεί ως ένα από τα πιο αποτελεσματικά συστήματα καμουφλάζ που χρησιμοποιούνται σήμερα από το στρατό.

Ακουστική συσκευή μεγάλης εμβέλειας (LRAD)

Η ακουστική συσκευή μεγάλης εμβέλειας (LRAD) είναι ένα κομμάτι σύγχρονης στρατιωτικής τεχνολογίας με δύο διαφορετικές εφαρμογές. Πρώτον, μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως συσκευή χαιρετισμού - επιτρέποντας στους χρήστες να στέλνουν μηνύματα σε μεγαλύτερη απόσταση από ό,τι είναι κανονικά δυνατή με μεγάφωνα. Δεύτερον, είναι επίσης ικανό να χρησιμοποιηθεί ως το λεγόμενο "ηχητικό όπλο" για τον έλεγχο ταραχών, τη διασπορά του πλήθους ή σε άλλες περιπτώσεις που απαιτούν μια μη θανατηφόρα λύση σε εχθρική δράση. Το LRAD έχει αναπτυχθεί από διάφορες αστυνομικές δυνάμεις, αλλά χρησιμοποιείται ακόμη και σε πολλές πολυτελείς κρουαζιέρες και έχει χρησιμοποιηθεί αποτελεσματικά ενάντια σε ένοπλους πειρατές για να τους αποτρέψει από την επιβίβαση.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ρωσική τράπεζα και Πούτιν
Ρωσία 0

Έξω Φρενών οι Ρώσοι! Τούρκοι, Κινέζοι και Άραβες καθυστερούν ή ακυρώνουν τελείως τις πληρωμές ρωσικού πετρελαίου φοβούμενοι τις κυρώσεις των ΗΠΑ

«Η αμερικανική και ευρωπαϊκή πίεση δημιούργησε προβλήματα στις πληρωμένες μας» είπε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνο,...
Ένοπλες Συρράξεις 0

Σοβαρές ζημιές υπέστη το Ρωσικό σκάφος "Yamal" στην Κριμαία- Απομακρύνεται η πιθανότητα Ρωσικής αποβατικής ενέργειας στην Οδησσό

Η Κριμαία δεν είναι ασφαλής για τον Ρωσικό στόλο, ο οποίος αναγκαστικά έχει μετακινηθεί κατά κύριο λόγο ανατολικότερα...