Κόσμος

To όραμα Μακρόν για την Ευρώπη - Θέλει κοινό ευρωπαϊκό στρατό

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν πρότεινε σήμερα τη δημιουργία κοινής ευρωπαϊκής στρατιωτικής δύναμης επέμβασης και αμυντικό προϋπολογισμό, σκιαγραφώντας το όραμά του για την Ευρώπη κατά τη διάρκεια ομιλίας του στο πανεπιστήμιο της Σορβόννης.

Ο κ. Μακρόν, ο οποίος ασκεί πιέσεις στους Ευρωπαίους ηγέτες – και ιδιαίτερα την κ. Μέρκελ- για μεταρρυθμίσεις, τόνισε παράλληλα ότι η ευρωπαϊκή αμυντική στρατηγική θα πρέπει να διαμορφωθεί μέχρι τις αρχές του 2020.

Η ομιλία αυτή έρχεται μόλις δύο ημέρες μετά τις γερμανικές εκλογές και την πύρρειο νίκη της Γερμανίδας καγκελαρίου Ανγκελα Μέρκελ, που αναμένεται να περιορίσει την ελευθερία κινήσεών της στο κοινοβούλιο της χώρας της και να αποτελέσει εμπόδιο στις μεταρρυθμιστικά όνειρα του Μακρόν.

Περιέγραψε, επίσης, έναν διαφορετικό γαλλικό στρατό, ανοιχτό σε στρατιώτες από άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Μάλιστα, σε άλλα κράτη-μέλη της Ενωσης να προχωρήσουν σε αντίστοιχες εθελοντικές πρωτοβουλίες. Την ίδια ώρα, πρότεινε τη δημιουργία μιας Ευρωπαϊκής Ακαδημίας  Πληροφοριών, η οποία θα ανοίξει το δρόμο στην καλύτερη αντιμετώπιση της τρομοκρατικής απειλής.

«Η Ευρώπη είναι πιο εύθραυστη από ποτέ» 

Κατά τη διάρκεια της ίδιας ομιλίας, ο Γάλλος πρόεδρος είπε στους συγκεντρωμένους φοιτητές ότι η Ευρώπη είναι «πιο εύθραυστη από ποτέ» λόγω της αύξησης του εθνικισμού και άλλων δυνάμεων.

«Ο μόνος δρόμος που διασφαλίζει το μέλλον μας είναι το χτίσιμο μιας Ευρώπης που είναι κυρίαρχη, ενωμένη και δημοκρατική» τόνισε χαρακτηριστικά.

Σε μία δήλωση-καρφί για τη Βρετανία, ο κ. Μακρόν προειδοποίησε εναντίον των λαών που  αμπαρώνονται στις χώρες τους αντί να «αγκαλιάσουν μια μεταρρυθμισμένη Ε.Ε.».

Στο παρελθόν, ο Εμανουέλ Μαρκόν έχει εκφράσει την πεποίθηση ότι η Ε.Ε. θα πρέπει να έχει υπουργό Ευρωζώνης

 

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ρωσική τράπεζα και Πούτιν
Ρωσία 0

Έξω Φρενών οι Ρώσοι! Τούρκοι, Κινέζοι και Άραβες καθυστερούν ή ακυρώνουν τελείως τις πληρωμές ρωσικού πετρελαίου φοβούμενοι τις κυρώσεις των ΗΠΑ

«Η αμερικανική και ευρωπαϊκή πίεση δημιούργησε προβλήματα στις πληρωμένες μας» είπε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνο,...