Κόσμος

Χωρίς τρόφιμα, ηλεκτρικό και νερό το Πουέρτο Ρίκο μια εβδομάδα μετά τον τυφώνα Μαρία (εικόνες)

Σε όλο το Πουέρτο Ρίκο δεν υπάρχει ηλεκτρικό ρεύμα. Τα τρόφιμα λιγοστά και το νερό δεν επαρκεί. Μία εβδομάδα μετά το σαρωτικό πέρασμα του τυφώνα Μαρία, η κατάσταση στο νησί χειροτερεύει κάθε ημέρα.

Τα νοσοκομεία δεν μπορούν να φροντίσουν τους ασθενείς. Σε πολλά τελειώνουν τα καύσιμα για τις γεννήτριες. Στο Canovanas Medical Center τα φάρμακα επαρκούν για 2-3 ημέρες ακόμη. Τους λείπουν αντιβιοτικά και αντιτετανικοί οροί, δήλωσαν γιατροί στο CNN, ενώ καλούνται να φροντίσουν πολλούς τραυματισμούς. Μέχρι τώρα, δεν έχουν χαθεί άνθρωποι εξαιτίας των ελλείψεων. Αλλά αυτή η στιγμή πλησιάζει απειλητικά, προειδοποιούν οι γιατροί.

Ασθενείς με χρόνια προβλήματα κινδυνεύουν να μείνουν χωρίς οξυγόνο ή ινσουλίνη, την οποία μπορεί να διαθέτουν, αλλά χωρίς ρεύμα δεν μπορούν να τη διατηρήσουν στο ψυγείο. Στις απομακρυσμένες πόλεις, οι δρόμοι είναι ακόμη μπλοκαρισμένοι από τα χαλάσματα που σκόρπισε ο τυφώνας.

Το κεντρικό αεροδρόμιο του Σαν Χουάν, της πρωτεύουσας, είναι διαλυμένο και μετά βίας λειτουργεί. Οι αίθουσες είναι γεμάτες ασφυκτικά με κόσμο που ελπίζει να εγκαταλείψει το Πουέρτο Ρίκο. Την Τρίτη αναχώρησαν μόλις δέκα πτήσεις, σύμφωνα με το CNN.

Στα βενζινάδικα υπάρχουν τεράστιες ουρές, με κόσμο να περιμένει ακόμη και 6 ώρες ελπίζοντας να πάρει λίγα λίτρα για τις γεννήτριες που έχουν. Κάποιοι έχουν επιστρέψει σε παλιές συνήθειες για να αντέξουν μέχρι να αποκατασταθούν τα πράγματα. Μαζεύουν καρύδες για να φάνε και συλλέγουν νερό από πηγές στα βουνά.

Τους θυμήθηκε τώρα ο Τραμπ

Αν και αυτή η τραγική κατάσταση υπάρχει εδώ και ημέρες, ο Ντόναλντ Τραμπ δεν ασχολήθηκε ιδιαίτερα με το Πουέρτο Ρίκο. Αντίθετα, το σαββατοκύριακο ασχολήθηκε κυρίως με τον «πόλεμό» του με τους παίκτες του NFL, με αποτέλεσμα πολλοί να τον επικρίνουν ότι αδιαφορεί για το πιο σοβαρό ζήτημα.

Τελικά ανακοίνωσε σήμερα, Τρίτη, ότι την ερχόμενη εβδομάδα θα επισκεφθεί το νησί, αναφέροντας ακόμη ότι προμήθειες στέλνονται διαρκώς στο Πουέρτο Ρίκο. Επίσης, σύμφωνα με ανακοίνωση του Λευκού Οίκου, έδωσε έγκριση για αύξηση της ομοσπονδιακής χρηματοδότησης για το νησί. Μία ημέρα νωρίτερα είχε αναγνωρίσει ότι το μεγαλύτερο μέρος του Πουέρτο Ρίκο έχει καταστραφεί, αλλά- προκαλώντας πάλι αντιδράσεις- βρήκε την ώρα να θυμηθεί ξανά το χρέος του νησιού.

Φωτογραφίες: AP

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ιρανοί πύραυλοι και Μοχάμαντ Μπιν Σαλμάν
Μέση Ανατολή 0

Κομβόι του ιρανικού στρατού σπεύδει άρον άρον στην Τεχεράνη (Βίντεο)-Αποκάλυψη: Οι Άραβες πρόδωσαν τους Ιρανούς βοηθώντας το Ισραήλ

Η Σαουδική Αραβία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα ενημερώθηκαν από τους Ιρανούς για την επίθεση δύο ημέρες πριν γίνει,...