Περιβάλλον

Τυφώνας, Κυκλώνας ή Ανεμοστρόβιλος; Τι είναι αυτό που τους προσδιορίζει

Με αφορμή τον καταστροφικό «Ίρμα», ο οποίος αναφέρεται πότε ως τυφώνας και πότε ως κυκλώνας, οι μετεωρολόγοι εξηγούν πώς ουσιαστικά πρόκειται για το ίδιο καιρικό φαινόμενο, όπως επίσης και ο ανεμοστρόβιλος, απλώς αποκαλούνται με διαφορετικό όνομα ανάλογα με την τοποθεσία στην οποία συμβαίνουν.

Στον Ατλαντικό και το βόρειο Ειρηνικό, οι καταιγίδες αυτές ονομάζονται «ανεμοστρόβιλοι» (hurricanes) από το όνομα του κακού θεού της Καραϊβικής Hurrican.

Στο βορειοδυτικό Ειρηνικό, το ίδιο τροπικό φαινόμενο ονομάζεται «τυφώνας», ενώ στο νοτιοανατολικό Ινδικό Ωκεανό και νοτιοδυτικό Ειρηνικό ονομάζεται «σοβαρός τροπικός κυκλώνας»

Στο βόρειο Ινδικό Ωκεανό, από όπου και αν έρχεται η καταιγίδα ονομάζεται «ισχυρή κυκλωνική καταιγίδα», ενώ στο νοτιοδυτικό Ινδικό Ωκεανό, ονομάζεται απλώς «τροπικός κυκλώνας».

Για να ταξινομηθεί ως τυφώνας, ανεμοστρόβιλος, ή κυκλώνας , μια καταιγίδα πρέπει να φτάσουν ταχύτητες ανέμων τουλάχιστον 119 χιλιόμετρων την ώρα.

Αν οι άνεμοι ενός τυφώνα φτάσουν ταχύτητες από 179 χιλιόμετρα την ώρα, τότε αναβαθμίζεται σε «έντονο τυφώνα» και αν ξεπεράσει τα 241 χιλιόμετρα ανά ώρα όπως έκανε ο Ουσάγκι, τότε θεωρείται «σούπερ-τυφώνας»

Οι ισχυρότερες καταιγίδες που έχουν καταγραφεί και ισοδυναμούν με την κατηγορία 5 για την κλίμακα Σαφίρ-Σιμπσον, είχαν ανέμους που υπερέβαιναν τα 250 χιλιόμετρα ανά ώρα.

Ενώ η σεζόν ανεμοστρόβιλων του Ατλαντικού διαρκεί από την 1η Ιουνίου μέχρι τις 30 Νοεμβρίου, οι εποχές τυφώνα και κυκλώνα ακολουθούν ελαφρώς διαφορετικά πρότυπα.

Στο βορειοανατολικό Ειρηνικό , η επίσημη περίοδος διαρκεί από τις 15 Μαΐου έως 30 Νοεμβρίου. Στο βορειοδυτικό Ειρηνικό, οι τυφώνες είναι πιο κοινοί από τα τέλη Ιουνίου μέχρι τον Δεκέμβριο και στο βόρειο Ινδικό Ωκεανό οι κυκλώνες εμφανίζονται από τον Απρίλιο έως το Δεκέμβριο.

Οπως κι αν επιλέξετε να τους ονομάσετε , αυτές οι τερατώδεις θύελλες είναι από τα πιο ισχυρά φυσικά φαινόμενα στη Γη, με την ικανότητα να σπέρνουν όλεθρο στο πέρασμά τους.

Με τη βοήθεια των δορυφόρων και τα υπολογιστικά μοντέλα, αυτές οι φυσικές καταστροφές μπορούν να προβλεφθούν αρκετές ημέρες πριν το χτύπημα τους και είναι σχετικά εύκολο να εντοπιστούν. Ωστόσο όπως έδειξε πρόσφατα ο τυφώνας Σάντι, είναι ακόμα πολύ δύσκολο να προβλεφθεί η ακριβής πορεία ενός τυφώνα.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

C-130 Hercules
Ένοπλες Συρράξεις 0

«Μάτωσε» η Λεγεώνα των Ξένων-Δεκάδες νεκροί και τραυματισμένοι μισθοφόροι εκκενώνονται στη Πολωνία μετά από ρωσικό πλήγμα στον Δνείπερο

Οι Ρώσοι χτύπησαν ξενοδοχείο στον Δνείπερο που φιλοξενούσε δυτικούς μισθοφόρους και στρατιωτικούς εκπαιδευτές