ΗΠΑ

Τυφώνας Ιρμα, η επόμενη μέρα: Μάχες στους δρόμους του Αγίου Μαρτίνου για λίγο φαγητό και νερό -Βιβλική καταστροφή [εικόνες]


Πεινασμένοι κάτοικοι του Αγίου Μαρτίνου μάχονται μεταξύ τους για λίγο φαγητό στο χτυπημένο από τον τυφώνα Ίρμα νησί, την ίδια ώρα που οι τουρίστες επιβιβάζονται στις έκτακτες πτήσεις φυγής κλαίγοντας από ανακούφιση που γλίτωσαν από την κόλαση.

Οι καβγάδες στους δρόμους μεταξύ των ντόπιων για τις τελευταίες προμήθειες φαγητού και νερού είναι καθημερινό φαινόμενο στον Άγιο Μαρτίνο, ενώ υπάρχουν αναφορές ότι στο νησί οπλισμένες ομάδες διαρρηκτών συνεχίζουν να τρομοκρατούν τους κατοίκους.

Την ίδια στιγμή, εξαντλημένοι τουρίστες αποχωρούν από το νησί με έκτακτες πτήσεις, ενώ εκατοντάδες άλλοι προσπαθούν ακόμα να βρουν τρόπο διαφυγής, σχηματίζοντας ατελείωτες ουρές στο αεροδρόμιο «Πριγκίπισσα Τζουλιάνα», που σχεδόν καταστράφηκε από το πέρασμα του τυφώνα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, υπάρχουν άνθρωποι που έχουν οπλιστεί με μαχαίρια προκειμένου να υπερασπιστούν τους εαυτούς τους, με έναν στρατιώτη να αναφέρει πως απέτρεπε προσπάθειες διάρρηξης κάθε δέκα λεπτά!

Ολλανδία και Γαλλία (που κατέχουν εξ ημισείας το νησί) έστειλαν επιπλέον αστυνομικές δυνάμεις στον Άγιο Μαρτίνο, για να αποτρέψουν νέες απόπειρες πλιάτσικου στο νησί. Ένας κάτοικος, ο Jacques Charbonnier, είπε ότι «όλο το φαγητό έχει εξαντληθεί» και ότι «άνθρωποι δίνουν "μάχες" στους δρόμους για ό,τι έχει απομείνει». «Δεν υπάρχει φαγητό εδώ. Δεν υπάρχει νερό εδώ», είπε, από την πλευρά του, ο 70χρονος Germania Perez.

Σύμφωνα με πληροφορίες, σήμερα (12/9) αναμένεται να καταφθάσει βοήθεια στο νησί, από την ολλανδική και τη γαλλική κυβέρνηση, από άλλα κράτη και από μη κυβερνητικές οργανώσεις. Άλλωστε, εν πλω για τον Άγιο Μαρτίνο βρίσκεται πολεμικό γαλλικό πλοίο μεταφέροντας προμήθειες.

Και ενώ οι ξένοι σπεύδουν να φύγουν από το νησί, κάποιοι από αυτούς που μένουν πίσω ακόμα ψάχνουν κάτι να φάνε και να πιουν. «Θέλουμε νερό και τροφή. Τώρα», είπε Phillip King, ένας 53χρονος οδηγός τουριστικού λεωφορείου. «Η δουλειά μου δεν υπάρχει πια. Και δεν θα υπάρχει για πολύ καιρό», συμπλήρωσε.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ