ΗΠΑ

«Τρόμος» στις ΗΠΑ για τον κυκλώνα Ίρμα: «Διαλύει» κάθε ρεκόρ - Eξαφάνισε 2 νησιά - Eπισπεύδουν την εκτόξευση του X-37B οι ΗΠΑ με απόρρητη αποστολή


Επισπεύδουν στις ΗΠΑ την εκτόξευση με πύραυλο Falcon 9 του «μυστηριώδους» μη επανδρωμένου διαστημικού σκάφους της αμερικανικής πολεμικής αεροπορίας  SpaceX  με άκρως απόρρητη αποστολή τη στιγμή που ο τυφώνας Irma έχει σκορπίσει τον τρόμο εξαφανίζοντας δύο νησιά της Καραϊβικής.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν πληγεί από κυκλώνα κατηγορίας 5, όπως είναι η Ίρμα, μόλις τρεις φορές από το 1851, είπε ο Λονγκ. 

Παράλληλα η γαλλική μετεωρολογική υπηρεσία (Meteo France) ανακοίνωσε πως είναι ο κυκλώνας αυτής της κατηγορίας με τη μεγαλύτερη διάρκεια που έχει καταγραφεί ποτέ σε όλον τον κόσμο!

Συνοδευόταν από ανέμους ταχύτητας 295 χιλιομέτρων την ώρα επί περισσότερες από 33 ώρες, διέλυσε το ρεκόρ του «σούπερ-τυφώνα» Χαϊγιάν που έπληξε το 2013 τις Φιλιππίνες!

«Τέτοια ένταση με τόση διάρκεια δεν την έχουμε ξαναδεί ποτέ στον κόσμο» από την εποχή που ξεκίνησαν οι δορυφορικές παρατηρήσεις, πριν από 50 χρόνια, είπε η μετεωρολόγος Ετιέν Καπικιάν στο Γαλλικό Πρακτορείο.

Ετσι, οι υπεύθυνοι του προγράμματος θα θέσουν σε τροχιά  το X-37B που ανήκει στην αμερικανική  Αεροπορία σήμερα το πρωί ή νωρίς το απόγευμα από το Κένεντι Space Center της NASA.

Το χρονοδιάγραμμα της αποστολής του σκάφους θα συνεχιστεί κανονικά , καθώς ο τυφώνας Irma δεν αναμένεται να  φτάσει στη Φλόριντα μέχρι αυτό το Σαββατοκύριακο.

Το διαστημικό σκάφος  SpaceX θα πραγματοποιήσει την 5η «εξόρμηση του» στο διάστημα με την χρήση πυραύλων  Atlas V που κατασκευάστηκαν από την United Launch Alliance.

Ζωντανή μετάδοση

https://www.youtube.com/watch?v=7mpeD6QrnOQΑυτή θα είναι η πέμπτη πτήση του X-37B, αλλά οι λεπτομέρειες της αποστολής του και αυτή την φορά είναι ασαφείς.

Η Αεροπορία ανακοίνωσε ότι  το όχημα θα μεταφέρει μικρούς δορυφόρους για αυτό το ταξίδι, ενώ το σκάφος θα πραγματοποιήσει  δοκιμές  «πειραματικών τεχνολογιών» για το διάστημα.

Για αυτό τον λόγο μεταφέρει ένα ειδικό φορτίο  που ονομάζεται Advanced Structurally Embedded Thermal Spreader,  σκοπός του οποίου είναι να δοκιμάσει ένα νέο «δονητικό σωλήνα θερμότητας».

Η ουσία είναι ότι αυτήν φορά  το X-37B μεταβαίνει  σε μεγαλύτερη τροχιά κλίσης από το συνηθισμένη  τροχιά σε σχέση με τον ισημερινό. Αλλά  η κύρια αποστολή του είναι ειδική και άκρως απόρρητη .

Επίσης, δεν είναι σαφές πόσο καιρό το σκάφος θα παραμείνει σε τροχιά αυτή τη φορά. Κατά το τελευταίο ταξίδι στο διάστημα, το X-37B  έμεινε στο διάστημα  σχεδόν δύο χρόνια πριν προσγειωθεί στο  διαστημικό κέντρο Κένεντι το Μάιο.

Την ίδια στιγμή ο  τυφώνας Irma θα είναι περίπου 900 μίλια μακριά από το διαστημικό κέντρο Kennedy κατά τη διάρκεια της εκτόξευσης του SpaceX, οπότε δεν αποτελεί υπερβολική απειλή για την αποστολή.

Ωστόσο, το ένα μέτωπο του τυφώνα  αναμένεται να φτάσει  για λίγο στην Κεντρική Φλόριντα, δημιουργώντας περισσότερες πιθανότητες για μεγάλες καταιγίδες και πυκνά σύννεφα σήμερα το απόγευμα.

Σπάει κάθε ρεκόρ

Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν πληγεί από κυκλώνα κατηγορίας 5, όπως είναι η Ίρμα, μόλις τρεις φορές από το 1851, είπε ο Λονγκ. Σημείωσε ότι οι περισσότεροι από τους ανθρώπους που θα βιώσουν το φαινόμενο δεν έχουν καμία παρόμοια εμπειρία από τόσο καταστροφικές καταιγίδες.

Παράλληλα η γαλλική μετεωρολογική υπηρεσία (Meteo France) ανακοίνωσε πως είναι ο κυκλώνας αυτής της κατηγορίας με τη μεγαλύτερη διάρκεια που έχει καταγραφεί ποτέ σε όλον τον κόσμο.

Συνοδευόταν από ανέμους ταχύτητας 295 χιλιομέτρων την ώρα επί περισσότερες από 33 ώρες, διέλυσε το ρεκόρ του «σούπερ-τυφώνα» Χαϊγιάν που έπληξε το 2013 τις Φιλιππίνες. Ο Χαϊγιάν συνοδευόταν από ανέμους ίδιας ταχύτητας, αλλά μόνο για 24 ώρες. Παρά τη μικρότερη διάρκειά του, άφησε πίσω του 7.000 νεκρούς ή αγνοούμενους.

«Τέτοια ένταση με τόση διάρκεια δεν την έχουμε ξαναδεί ποτέ στον κόσμο» από την εποχή που ξεκίνησαν οι δορυφορικές παρατηρήσεις, πριν από 50 χρόνια, είπε η μετεωρολόγος Ετιέν Καπικιάν στο Γαλλικό Πρακτορείο.

Η Ίρμα συνεχίζει την πορεία της και αναμένεται να περάσει στα ανοιχτά της Αϊτής και κατόπιν να κινηθεί προς τα νησιά Τερκς και Κέικος και τις νότιες Μπαχάμες.

Νέος απολογισμός από την Ίρμα

Ο νεότερος, αλλά προσωρινός απολογισμός, είναι 14 νεκροί και 21 τραυματίες στο γαλλο-ολλανδικό νησί του Αγίου Μαρτίνου. Αυτό ανακοίνωσαν Γάλλοι διασώστες χωρίς περισσότερες διευκρινίσεις.

Στην Αντίγκουα και Μπαρμπούντα, ένα κοριτσάκι δυο ετών έχασε τη ζωή του.

«Δεν έχουμε ξαναδεί τέτοια καταστροφή ξανά, μιλάμε για όλη τη χώρα. Η Μπαρμπούντα έχει σημαντικές καταστροφές» δήλωσε ο Μάικλ Τζόζεφ, πρόεδρος του Ερυθρού Σταυρού στη χώρα. Irma

Ισοπεδωμένες Αντίγκουα και Μπαρμπούντα

Στο ίδιο κύμα και ο πρωθυπουργός της Μπαρμπούντα, Γκαστόν Μπράουν. Στο νησί επικρατεί «πλήρης καταστροφή» είπε.

Τα δύο μικρά νησιά που αποτελούν το κράτος, η Αντίγκουα και η Μπαρμπούντα, θα ζητήσουν βοήθεια από τη διεθνή κοινότητα για το έργο της ανοικοδόμησης.

Όπως δήλωσε στο BBC, περίπου οι μισοί από τους 1.800 κατοίκους της Μπαρμπούντα είναι πλέον άστεγοι.

Εννέα στα 10 κτίρια έχουν υποστεί ζημιές, πολλά απ’ αυτά έχουν καταστραφεί εντελώς.

«Πήγαμε αεροπορικώς στην Μπαρμπούντα και αντικρίσαμε πλήρη καταστροφή. Ήταν μια από τις πιο οδυνηρές συναισθηματικά εμπειρίες που είχα ποτέ», είπε ο Μπράουν στο Radio Four του BBC.

«Περίπου το 50% από τους κατοίκους της Μπαρμπούντα είναι κυριολεκτικά άστεγοι αυτή τη στιγμή. Κοιμούνται όλοι μαζί, προσπαθούμε να τους στείλουμε εφόδια», είπε.

Σύμφωνα με τον ίδιο, ότι θα χρειαστούν μήνες ή χρόνια για να αποκατασταθεί κάποια ομαλότητα στο νησί.

Ο κυκλώνας κινείται δυτικά-βορειοδυτικά, στα ανοιχτά των βόρειων ακτών της Δομινικανής Δημοκρατίας. Η ακριβής πορεία που θα ακολουθήσει παραμένει αβέβαιη.

Οι αρχές στη Δομινικανή Δημοκρατία διέταξαν την εκκένωση πόλεων κατά μήκος των βόρειων ακτών του Ατλαντικού, καθώς η πρωτοφανής σε ένταση και μέγεθος καταιγίδα κινείται προς το λιμάνι Πουέρτο Πλάτα, έναν δημοφιλή τουριστικό προορισμό. "Υπάρχει πολύς αέρας και βροχή. Αναμένουμε ότι η κατάσταση θα επιδεινωθεί" είπε ο αντεισαγγελέας Χουάν Κάρλος Κάστρο Ερνάντες.

Στο Πουέρτο Ρίκο, ο κυβερνήτης σκοπεύει να επισκεφθεί άμεσα τις περιοχές που έχουν πληγεί περισσότερο, όμως είπε ότι ακόμη είναι πολύ νωρίς για να γίνει μια εκτίμηση της καταστροφής. Οι δρόμοι της πρωτεύουσας Σαν Χουάν ήταν στρωμένοι με ξεριζωμένα δέντρα και πεσμένες πινακίδες. Οι πρώτες πληροφορίες κάνουν λόγο για 3 νεκρούς.

Στα δημοφιλή τουριστικά νησάκια Φλόριντα Κις πάντως, οι αρχές έχουν αρχίσει ήδη να απομακρύνουν τους τουρίστες. Στο Κι Γουέστ οι δρόμοι έχουν ήδη αδειάσει και το 90% των επιχειρήσεων έκλεισαν. Θα φύγουν επίσης από την περιοχή όλοι οι τοπικοί αξιωματούχοι και υπάλληλοι, συμπεριλαμβανομένων των αστυνομικών και των πυροσβεστών. «Αν μείνετε, θα είστε μόνοι σας», προειδοποίησε ο διοικητής της κομητείας Μονρό.

Στην Κούβα, που απέχει 145 χιλιόμετρα νότια των Φλόριντα Κις, έχει σημάνει συναγερμός για κυκλώνα στις κεντρικές και ανατολικές περιοχές και οι κάτοικοι της Αβάνας περίμεναν στην ουρά για να προμηθευτούν τρόφιμα, νερό και καύσιμα.

Ο τυφώνας Χάρβει "εκτίναξε" τις αιτήσεις για επιδόματα ανεργίας στις ΗΠΑ

Η μεγάλη καταστροφή που συντελέστηκε από τον τυφώνα Χάρβει είχε ως αποτέλεσμα πολλοί Αμερικανοί να οδηγηθούν στην ανεργία. Τα τελευταία στοιχεία είναι αποκαλυπτικά του μεγέθους της καταστροφής, αφού οι νέες αιτήσεις για επιδόματα ανεργίας έφθασαν στα υψηλότερα επίπεδά τους για διάστημα μεγαλύτερο των δύο ετών.

Συγκεκριμένα για την εβδομάδα από 27 Αυγούστου έως 2 Σεπτεμβρίου, οι αιτήσεις για επιδόματα ανεργίας αυξήθηκαν κατά 62.000 και διαμορφώθηκαν σε συνολικά 298.000, σύμφωνα με τα στοιχεία της κυβέρνησης. Πρόκειται για το υψηλότερο επίπεδο που αγγίζουν από την άνοιξη του 2015.

Σημειώνεται πως οι αναλυτές του MarketWatch είχαν προβλέψει πως οι εν λόγω αιτήσεις θα διαμορφώνονταν συνολικά σε 242.000.

Σύμφωνα με το MarketWatch, η αύξηση που σημειώθηκε είναι η μεγαλύτερη που αναφέρεται από το Νοέμβριο του 2012 εν μέσω του τυφώνα Σάντι.

Πανικός και εκκένωση στη Φλόριντα

Εντυπωσιακές και χαρακτηριστικές της κατάστασης και οι φωτογραφίες που έρχονται από τη Φλόριντα.

Η πολιτεία έχει κηρυχθεί σε κατάσταση ανάγκης και πολλοί κάτοικοι έχουν ειδοποιηθεί να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους.

Ουρές χιλιομέτρων σχηματίστηκαν κατά τη διάρκεια της εκκένωσης στον διαπολιτειακό 75, όταν σημειώθηκε ένα τροχαίο κατά τη διάρκεια της μαζικής εκκένωσης της περιοχής.

Και φυσικά, στα καταστήματα πολλών πόλεων της Φλόριντα, τα ράφια όπου υπήρχαν εμφιαλωμένα νερά, πια είναι άδεια!

https://www.youtube.com/watch?v=kJ-sMz-ssMA
https://twitter.com/StratSentinel/status/905766712347385856

https://twitter.com/StratSentinel/status/905753894583664640

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Πολεμική αεροπορία 0

Πριν πεινάσει μαγειρεύει η Ελλάδα! Τα γνωστά μηχανικά προβλήματα του F-35 αναγκάζουν την ΠΑ να ζητά επιτακτικά την απόκτηση του Block 4

Ως χώρα θα περιμένουμε όσο απαιτηθεί για να παραλάβουμε την εκδοχή Block 4 του Αμερικανού αεροσκάφους 5η γενιάς στην...
ρωσική τράπεζα και Πούτιν
Ρωσία 0

Έξω Φρενών οι Ρώσοι! Τούρκοι, Κινέζοι και Άραβες καθυστερούν ή ακυρώνουν τελείως τις πληρωμές ρωσικού πετρελαίου φοβούμενοι τις κυρώσεις των ΗΠΑ

«Η αμερικανική και ευρωπαϊκή πίεση δημιούργησε προβλήματα στις πληρωμένες μας» είπε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνο,...