Κόσμος

Τρομοκρατική οργάνωση στη Συρία που συνδέεται με την Αλ Κάιντα: «Καταρρίψαμε ρωσικό ελικόπτερο με αμερικανικό βλήμα Tow» - Δεν επιβεβαιώνουν οι Ρώσοι



Η επαναστατική οργάνωση Jaish al-Azza, που συνεργάζεται με τον Ελεύθερο Συριακό Στρατό (FSA) ανακοίνωσε πώς κατέρριψε αργά το βράδυ της Τρίτης ρωσικό ελικόπτερο στη βορειοδυτική Συρία και συγκεκριμένα στην επαρχία Χάμα χρησιμοποιώντας Α/Τ βλήμα Tow που τους προμήθευσαν οι Αμερικανοί.

Σύμφωνα με την ίδια οργάνωση τα μέλη του πληρώματος του ελικοπτέρου έχουν σκοτωθεί. Η είδηση πάντως δεν επιβεβαιώνεται από Ρωσικής πλευράς και βεβαίως δεν γίνεται αναφορά στο αν επρόκειτο για ρωσικό μεταφορικό ή επιθετικό ελικόπτερο.

Αν βεβαίως ισχύσει η είδηση, η ουσία είναι άλλη. Πως οι Αμερικανοί έχουν αρχίσει πλέον και επανεξοπλίζουν τον Ελεύθερο Συριακό Στρατό με στόχο να σταθεί εμπόδιο στα σχέδια της Ρωσίας και βεβαίως να δημιουργήσει προβλήματα στον Άσαντ τη στιγμή που η Συρία οδεύει στην ολική εξολόθρευση των τζιχαντιστών του ISIS.

Το βλέμμα βεβαίως τόσο της Ρωσίας όσο και των ΗΠΑ βρίσκεται τώρα στο βόρειο Ιράκ και συγκεκριμένα στους Κούρδους που διεκδικούν την ανεξαρτησία τους. Βεβαίως οι εξελίξεις στη Συρία είναι αλληλένδετες, καθώς οι Κούρδοι πολέμησαν στο πλευρό του Άσαντ προκειμένου να υποταχθούν και να σκορπίσουν οι τζιχαντιστές. Τώρα όμως τα δεδομένα φαίνεται πώς έχουν αλλάξει και ο μόνος σύμμαχος των Κούρδων είναι το Ισραήλ.

Η οργάνωση Jaish Al-Izza, που ισχυρίζεται ότι κατέρριψε το ρωσικό ελικόπτερο σημειώνεται πώς διατηρεί στενούς δεσμούς όχι μόνο με τον FSA, αλλά και με την Αλ Κάιντα στό βόρειο πεδίο της μάχης στη Χάμα εναντίον του Στρατού του Άσαντ. Είναι λοιπόν προφανές τα παιχνίδια που παίζουν οι Αμερικανοί με την «αμαρτωλή» Αλ Κάιντα και τους συνεργούς τους.

Να σημειωθεί πώς τον Σεπτέμβριο του 2016, η Jaish al-Azza κατέστρεψε επίσης ένα συριακό ελικόπτερο με βλήματα TOW κοντά στο χωριό Rahbat Khatab, ενώ την περασμένη εβδομάδα, η Hayat Tahir al-Sham, πρώην ομάδα της Αλ Κάιντα, υποστηριζόμενη από πέντε αντιμαχόμενες φατρίες, επιτέθηκε κατά στόχων του Συριακού Στρατού στην πόλη Χάμα, αλλά και στην Ιντλίμπ.

Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας είχε ισχυριστεί τότε ότι οι αντάρτες είχαν εκτοξεύσει πυραύλους κατά στόχων των δυνάμεων του Άσαντ στην Ιντλίμπ, προκειμένου να ανακόψουν την πορεία τους προς την επαρχία Deir Ezzor.


Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ