Μέση Ανατολή

Το Ισραήλ χαράζει τα νέα σύνορα της Τουρκίας - M.Nετανιάχου: "NAI σε ανεξάρτητο Κουρδικό Κράτος εδώ και τώρα" - Νέος γύρος πολέμου ξεσπά

Ισραηλινή μαχαιριά στην καρδιά της Τουρκίας από το Ισραήλ και τα γεγονότα πλησιάζουν πλέον με ταχύτατους ρυθμούς. Με τον πλέον επίσημο τρόπο το Ισραήλ ανακοίνωσε πως στηρίζει με κάθε τρόπο τη δημιουργία κουρδικού κράτους.

Αυτό σημαίνει πως οι πολεμικές εξελίξεις στην αρχή ίσως πλέον έχουν ξεκινήσει και είναι μη αναστρέψιμες. Κουρδικό κράτος με έξοδο στη Μεσόγειο σημαίνει γενική ανάφλεξη στην περιοχή με τα δύο στρατόπεδα να ακονίζουν τα όπλα τους.

Ηδη το Ισραήλ μεταφέρει όπλα και μάλιστα "ιρανικά" όπλα στους ισλαμιστές στη Νότια Συρία ώστε να αλλάξει το καθεστώς της συμφωνίας που έχει επιτευχθεί.

Ιράν-Ρωσία-Τουρκία-Συρία έχουν δεσμευτεί πως θα αποτρέψουν με κάθε τρόπο και με κάθε κόστος τη δημιουργία ενός τέτοιου κράτους.

Από την άλλη ΗΠΑ-Ισραήλ έχουν τονίσει πως η στρατηγική τους η οποία έχει εκπονηθεί εδώ και δεκαετίες ήρθε η ώρα να γίνει πράξη.

Καθόλου τυχαίες δεν πρέπει να θεωρούνται οι ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές στην Συρία σε στόχους ιρανικών συμφερόντων.

Ετσι πριν λίγο ήρθε η επίσημη επιβεβαίωση.

"Το Ισραήλ υποστηρίζει τη δημιουργία ενός κουρδικού κράτους" δήλωσε σήμερα ο πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου, καθώς οι Κούρδοι στο Ιράκ ετοιμάζονται για ένα δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία τους, στο οποίο αντιτίθενται οι βουλευτές στη Βαγδάτη.

«Το Ισραήλ υποστηρίζει τις θεμιτές προσπάθειες του κουρδικού λαού να αποκτήσει το δικό του κράτος», υπογραμμίζει ο Νετανιάχου σε σχόλια που εστάλησαν από το γραφείο του στους ξένους ανταποκριτές.

Ετσι το Ισραήλ προχώρησε ένα βήμα παραπέρα καθώς γνωστοποίησε την επίσημη θέση του ουσιαστικά σε όλα το κόσμο.

Κανείς εξάλλου δεν θα ήθελε η Τουρκία να αποκτήσει S-400...

Ο Νετανιάχου, ο οποίος πρόκειται να εκφωνήσει ομιλία στις 19 Σεπτεμβρίου ενώπιον της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, είχε εκφράσει σε ομιλία του το 2014 υποστήριξη προς «τις φιλοδοξίες των Κούρδων για ανεξαρτησία», λέγοντας πως αξίζουν «πολιτική ανεξαρτησία».

Οι τελευταίες δηλώσεις του αποτελούν μια πιο άμεση υποστήριξη της δημιουργίας ενός κουρδικού κράτους.

Ο υπαρχηγός του κόμματος Likud Gideon Sa’ar, ο οποίος πολλοί θεωρείται ως ο δυνητικός κληρονόμος του Νετανιάχου, κάλεσε το Ισραήλ να υποστηρίξει την ανεξαρτησία του Κουρδιστάν, λέγοντας τον Ιούνιο ότι « οι Κούρδοι αποδείχτηκαν εδώ και δεκαετίες ένας αξιόπιστος στρατηγικός εταίρος για εμάς».

Ο Ζαχ Ντάνιελ, γεωστρατηγικός αναλυτής σε ζητήματα Μέσης Ανατολής με έδρα το Τελ Αβίβ και το Ιρακινό Κουρδιστάν και ειδικός σε θέματα Κούρδων , επαίνεσε τη δήλωση του Νετανιάχου.

Επιπλέον, η Κουρδική Εβραϊκή Κοινότητα (KJC) δήλωσε ότι οι Εβραίοι σε όλο τον κόσμο χαιρετίζουν την απόφαση να διεξαχθεί δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία της περιοχής.

«Εκ μέρους όλων των Κούρδων Εβραίων στο Κουρδιστάν και τη διασπορά καλούμε … το τερματισμό της καταστολής, τις μαζικές φρικαλεότητες, τον εκτοπισμό, την κατοχή, την καταστροφή του πολιτισμού, της ιστορίας και της ύπαρξής μας και για χάρη των μελλοντικών γενεών μας θέλουμε να υπηρετήσουμε την ανθρωπότητα και να ζήσουμε σε μια ειρηνική κοινωνία, και θα ψηφίσουμε συνολικά (ΝΑΙ) για την ανεξαρτησία του Κουρδιστάν», ανέφερε ανακοίνωση των Κούρδων του Ιράκ.

Στην ιστοσελίδα του κουρδικού πρακτορείου ειδήσεων Rudaw , δημοσιεύεται ένας χάρτης για το δημοψήφισμα στο βόρειο Ιράκ, ο οποίος συμπεριλαμβάνει την ανατολική και νοτιοανατολική Τουρκία που αποτελούν κομμάτια του αποκαλούμενου Κουρδιστάν!

Ο πρώην υπαρχηγός του ισραηλινού Γενικού Επιτελείου, υποστράτηγος Γιάιρ Γκολάν (βίντεο παρακάτω), θεωρούμενος εκ των κορυφαίων στρατιωτικών ηγετών του Ισραήλ τα τελευταία χρόνια  μιλώντας στην Ουάσιγκτον και το φημισμένο «Washington Institute for Near East Policy» δήλωσε την περασμένη εβδομάδα σε συνέδριο στην Ουάσινγκτον πως ο ίδιος προσωπικά δεν θεωρεί πως το PKK, οι μαχητές του οποίου διεξάγουν εδώ και περισσότερο από τρεις δεκαετίες ένοπλο αγώνα κατά της Τουρκίας, είναι τρομοκρατική οργάνωση.

Το Ισραήλ διατηρεί από τη δεκαετία του 1960 διακριτικές σχέσεις με τους Κούρδους στον στρατιωτικό και τον επιχειρηματικό τομέα, καθώς και σ' αυτόν των υπηρεσιών πληροφοριών, θεωρώντας αυτή την εθνική μειονότητα --ο πληθυσμός της οποίας κατανέμεται ανάμεσα στο Ιράκ, την Τουρκία, τη Συρία και το Ιράν-- σαν ένα «μαξιλάρι» εναντίον των κοινών αράβων αντιπάλων.

Χθες ο ηγέτης των Κούρδων του Ιράκ Μασούντ Μπαρζανί δήλωσε πως θα προχωρήσει στην πραγματοποίηση του δημοψηφίσματος στις 25 Σεπτεμβρίου παρά το γεγονός ότι αυτό απορρίφθηκε με ψηφοφορία από το ιρακινό κοινοβούλιο.

https://www.youtube.com/watch?v=UcGkqLIsdBo

https://www.youtube.com/watch?v=1E_fvAbrZoc

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Πολεμική αεροπορία 0

Πριν πεινάσει μαγειρεύει η Ελλάδα! Τα γνωστά μηχανικά προβλήματα του F-35 αναγκάζουν την ΠΑ να ζητά επιτακτικά την απόκτηση του Block 4

Ως χώρα θα περιμένουμε όσο απαιτηθεί για να παραλάβουμε την εκδοχή Block 4 του Αμερικανού αεροσκάφους 5η γενιάς στην...
ρωσική τράπεζα και Πούτιν
Ρωσία 0

Έξω Φρενών οι Ρώσοι! Τούρκοι, Κινέζοι και Άραβες καθυστερούν ή ακυρώνουν τελείως τις πληρωμές ρωσικού πετρελαίου φοβούμενοι τις κυρώσεις των ΗΠΑ

«Η αμερικανική και ευρωπαϊκή πίεση δημιούργησε προβλήματα στις πληρωμένες μας» είπε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνο,...