Κοινωνία

Το επικίνδυνο μικρόβιο «Λεγιονέλλα» εντοπίστηκε στο δίκτυο ύδρευσης του Νοσοκομείου «Παπαγεωργίου» Θεσσαλονίκης

Σύμφωνα με το έγγραφο της Επιτροπής Νοσκομειακών Λοιμώξεων που αποκαλύπτει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων Δημοσίων Νοσοκομείων (ΠΟΕΔΗΝ), ο παθογόνος μικροοργανισμός «Λεγιονέλλα» ανιχνεύτηκε στις 29 Αυγούστου στο δίκτυο θερμού νερού, ωστόσο σήμανε αμέσως συναγερμός στο νοσηλευτικό ίδρυμα για την αναχαίτιση του μικροβίου και την προστασία των ασθενών.

Το προεδρείο της ΠΟΕΔΗΝ επισημαίνει πως περισσότεροι από 3.000 ασθενείς χάνονται κάθε χρόνο στα δημόσια νοσοκομεία από ενδονοσοκομειακές λοιμώξεις, αριθμός που είναι πολύ υψηλότερος απο τον αντίστοιχο αριθμό ασθενών με ενδονοσοκομειακές λοιμώξεις σε νοσοκομεία άλλων χωρών στην Ευρώπη.

Η αρμόδια επιτροπή του "Παπαγεωργίου" ζητεί από διοίκηση να ληφθούν μέτρα πρωτίστως για την προστασία των νοσηλευομένων, καθώς είναι οι πλέον εύκολοι στόχοι των νοσοκομειακών μικροβίων και συνεπώς των λοιμώξεων που αυτά προκαλούν. και συνεπώς των λοιμώξεων που αυτά προκαλούν.

Στο πλαίσιο αυτό υποδεικνύεται να διακοπεί τελείως η χρήση του δικτύου ζεστού νερού από τους ασθενείς, και να μην χρησιμοποιείται ούτε καν για πλύσιμο χεριών ή για μπάνιο.

Υποδεικνύεται, επίσης, η χρήση στείρου αποστειρωμένου νερού αντί νερού βρύσης για την παρασκευή κάθε είδους διαλύματος που χορηγείται στους ασθενείς ή παρασκευάζεται για νοσοκομειακή χρήση.

Οι ειδικοί τονίζουν πως δεν πρέπει να χρησιμοποιείται ως πόσιμο το νερό της βρύσης και το νερό των ψυκτών για κατηγορίες ασθενών.

Δίνουν επίσης οδηγίες για την αντιμετώπιση των ασθενών που θα προσβληθούν από το εν λόγω νοσοκομειακό μικρόβιο.

Η απάντηση της διοίκησης του νοσοκομείου

Στο πλαίσιο των τακτικών, προληπτικών και δειγματοληπτικών ελέγχων ρουτίνας εντοπίστηκε το βακτήριο της λεγιοέλλας, υποστηρίζει η διοίκηση του νοσοκομείου και αναφέρει πως η λήψη μέτρων ήταν άμεση τόσο σε επίπεδο δικτύου ύδρευσης, όσο και για την προστασία των ασθενών.

«Υπήρξε ύποπτο δείγμα σε ζεστό νερό, απομακρυσμένης περιοχής στο Νοσοκομείο. Αμέσως συνήλθε η ειδική επιτροπή και δόθηκαν οδηγίες σωστής αντιμετώπισης»,  τονίζεται σε ανακοίνωση της διοίκησης.

Σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση, «το δίκτυο υδροδότησης του Νοσοκομείου είναι σε άριστη κατάσταση, λόγω επιμελών συντηρήσεων, είναι ανεξάρτητο και σε καμία περίπτωση δεν είναι δυνατόν να επηρεάζει την υδροδότηση των γύρω περιοχών».

Τι προκαλεί η λεγιονέλλα

Σύμφωνα με το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ) η λεγεωνέλλωση είναι οξεία βακτηριακή λοίμωξη του αναπνευστικού που προκαλείται από τα βακτηρίδια του γένους Legionellae.

Υπάρχουν 50 διαφορετικά είδη λεγιονέλλας, αλλά περίπου τα 28 έχουν συσχετισθεί με νόσηση στον άνθρωπο με συχνότερο τη Legionella pneumophila.

Προκαλεί συνήθως ειτε τον λεγόμενο πυρετό Pontiac, που αποτελεί αυτοπεριοριζόμενη λοίμωξη που μοιάζει με γριπώδη συνδρομή είτε τη νόσο των λεγεωναρίων, που εκδηλώνεται κυρίως με πνευμονία και είναι δυνητικά θανατηφόρος σε 5% έως 30% των κρουσμάτων περίπου.

Πού βρίσκεται το μικρόβιο 

Η λεγιονέλλα μεταδίδεται αερογενώς, με εισπνοή του βακτηριδίου, όταν νερό που είναι μολυσμένο διασκορπίζεται στον αέρα υπό μορφή σταγονιδίων (αεροζόλ, ντους).

Επιβιώνει σε θερμοκρασίες νερού 20 έως 45ο C και εντοπίζεται σε ντεπόζιτα και δεξαμενές ζεστού και κρύου νερού, σε σωλήνες με ελάχιστη ή καθόλου ροή νερού και στα ιζήματα (βιομεμβράνες) και τις ακαθαρσίες των εσωτερικών επιφανειών σωλήνων και δεξαμενών.

Βρίσκεται, επίσης, σε ίνες καουτσούκ και τις φυσικές ίνες σε αντιτριβικούς δακτυλίους και διατάξεις στεγάνωσης σε θερμαντήρες νερού, δεξαμενές ζεστού νερού, στις εναποθέσεις αλάτων και τις διαβρώσεις σε σωλήνες, ντους και βρύσες και επιβιώνει μέσα σε άλλα βακτήρια και αμοιβάδες.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ρωσική τράπεζα και Πούτιν
Ρωσία 0

Έξω Φρενών οι Ρώσοι! Τούρκοι, Κινέζοι και Άραβες καθυστερούν ή ακυρώνουν τελείως τις πληρωμές ρωσικού πετρελαίου φοβούμενοι τις κυρώσεις των ΗΠΑ

«Η αμερικανική και ευρωπαϊκή πίεση δημιούργησε προβλήματα στις πληρωμένες μας» είπε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνο,...