ΗΠΑ

Σφυροκοπεί τη Φλόριντα ο κυκλώνας "Ίρμα" - Τουλάχιστον 3 νεκροί - 1 εκατ. σπίτια χωρίς ρεύμα (βίντεο)


Μετά το καταστροφικό πέρασμά του από τις βόρειες ακτές της Κούβας, ο τυφώνας 'Ιρμα έφτασε στη Φόριντα όπου χτυπά ήδη τα νησιά Κις με ανέμους η ταχύτητα των οποίων φτάνει τα 210 χλμ/ την ώρα. Την ίδια στιγμή, οι αμερικανικές αρχές εξέδωσαν προειδοποίηση και για την περιοχή της Ατλάντα, καθώς εκτιμάται ότι ο τυφώνας, έστω και εξασθενημένος, θα φτάσει ως εκεί.

Αναβαθμισμένος και πάλι από την κατηγορία 3 στην κατηγορία 4 ο φονικός τυφώνας πλήττει τα νησιά Κι Γουέστ και τα ηπειρωτικά με ισχυρούς ανέμους και σφοδρές βροχοπτώσεις. Το Εθνικό Κέντρο Κυκλώνων των ΗΠΑ (ΝHC) αναφέρει σε ανακοίνωσή του ότι «η ταχύτητα του Ίρμα είναι περίπου 210 χλμ/ώρα. Ο Ίρμα αναμένεται να ενισχυθεί λίγο περισσότερο όσο πλησιάζει τα Στενά της Φλόριντα και θα παραμείνει ισχυρός τυφώνας όσο πλησιάζει τα νησιά Φλόριντα Κις και τη δυτική ακτή της Φλόριντα».

Ο τυφώνας Ίρμα πλησιάζει στο Μαϊάμι...

https://youtu.be/nDjzENmvNxQ

https://youtu.be/uTvzuypmP5Q

Την ίδια ώρα η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία του Κι Γουέστ απευθύνει έκκληση στους κατοίκους να μείνουν στα σπίτια τους καθώς οι άνεμοι αναμένεται να γίνουν πολύ επικίνδυνοι. «Εάν οι άνεμοι είναι ήρεμοι, είστε στο μάτι. Μείνετε μέσα. Οι άνεμοι θα γυρίσουν δραματικά και θα γίνουν πολύ επικίνδυνοι. Μείνετε  μέσα».

Τα μεσάνυχτα ο τυφώνας - τέρας βρισκόταν 145 χιλιόμετρα νοτιοανατολικά του Κι Γουέστ και κινούνταν με ταχύτητα 193 χιλιομέτρων την ώρα, σύμφωνα με το Εθνικό Κέντρο Κυκλώνων (NHC) των ΗΠΑ. Ο Ίρμα που άφησε τουλάχιστον 22 νεκρούς στην Καραϊβική, θεωρούνταν ότι θα μπορούσε να απειλήσει ζωές και στη Φλόριντα και να προκαλέσει φυσική καταστροφή δισεκατομμυρίων δολαρίων. Ωστόσο, αποδυναμώθηκε καθώς περνούσε από την Κούβα και ενισχύθηκε και πάλι στη συνέχεια.

Ισχυροί άνεμοι έχουν ήδη ξεκινήσει εδώ και ώρες να πλήττουν το Κι Γουέστ. Η στάθμη των υδάτων έχει ανέβει τουλάχιστον 50 εκ. πάνω από το κανονικό. Πάνω από ένα εκατομμύριο πελάτες της εταιρίας ηλεκτροδότησης έχουν μείνει χωρίς ρεύμα, ήδη, όπως ανακοίνωσαν οι αρμόδιοι.

Ένας άντρας που έχασε την ζωή του σε τροχαίο δυστύχημα με την εμπλοκή ημιφορτηγού, πιστεύεται ότι είναι το πρώτο θύμα του κυκλώνα Ίρμα, στην Φλόριντα, σύμφωνα με την αστυνομία. Το περιστατικό συνέβη στην περιοχή Monroe County, όταν το όχημα παρασύρθηκε από τους ισχυρούς ανέμους και σχεδόν κόπηκε στη μέση, κατά την πρόσκρουσή του σε δέντρο.

Εκτός του παραπάνω θανατηφόρου περιστατικού, υπήρξαν αναφορές για άλλους δύο νεκρούς, οι οποίοι δέχθηκαν βαριά αντικείμενα στο κεφάλι, καθώς βρέθηκαν στο κέντρο των ισχυρών ανέμων και των υλικών που παρέσυραν στο πέρασμά τους. οι δύο νεκροί από αντικείμενα αναφέρθηκαν στην περιοχή Hardee County, στην Τάμπα.

https://youtu.be/RnvKMfRvtWk

Στο Μαϊάμι έχει επιβληθεί απαγόρευση κυκλοφορίας μέχρι τις 19.00. Περίπου 280.000 καταναλωτές στην Φλόριντα δεν έχουν ηλεκτρικό ρεύμα, ανακοίνωσαν οι αρμόδιες υπηρεσίες. Οι 29.000 από αυτούς βρίσκονται στα νησιά Κις.

Σε επιφυλακή για τον Ίρμα έχουν τεθεί ακόμα το μεγαλύτερο μέρος της Τζόρτζια, ανάμεσα τους και η Ατλάντα.

Ως το απόγευμα της Κυριακής η Αβάνα και οι γειτονικές επαρχίες Μαγιαμπέκε και Αρτεμίσα, στο δυτικό τμήμα της κούβας αναμένεται να συνεχίσουν να υφίστανται τις συνέπειες του κυκλώνα, κυρίως πλημμυρίδα και κύματα ύψους ακόμη και οκτώ μέτρων.

Η Πολιτική Προστασία της Κούβας έχει θέσει τις τρεις επαρχίες σε κατάσταση συναγερμού.

Ο Ίρμα ήταν ο πρώτος τυφώνας τόσο μεγάλης ισχύος το μάτι του οποίου έπληξε άμεσα το νησί από το 1932. Σύμφωνα με τις κουβανικές αρχές, προκάλεσε «σοβαρές» υλικές ζημιές στις κεντρικές επαρχίες Καμαγουέι και Σιέγο ντε Άβιλα τις τελευταίες 24 ώρες, ειδικά στα Κάγιος, τα τουριστικά νησάκια, που είχαν αποκοπεί από τον κόσμο το βράδυ του Σαββάτου.

Την ίδια ώρα 6,5 εκατομμύρια κάτοικοι της Φλόριντα κλήθηκαν από τις αρχές να εγκαταλείψουν τις εστίες τους, περισσότεροι από 70 .000 άνθρωποι έσπευσαν σε καταφύγια, ενώ 1.000.000 νοικοκυριά έχουν μείνει χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα. Οι 29.000 από αυτούς βρίσκονται στα νησιά Κις.

Στο μεταξύ ο πρωθυπουργός της Ολλανδίας Μαρκ Ρούτε δήλωσε σήμερα ότι ο αριθμός των νεκρών από τον κυκλώνα Ίρμα στο ολλανδικό τμήμα της νήσου του Αγίου Μαρτίνου αυξήθηκε σε τουλάχιστον τέσσερις. Σε μια πρώτη εκτίμηση την Παρασκευή, η κυβέρνηση είχε αναφέρει ότι από τον κυκλώνα δύο άνθρωποι σκοτώθηκαν και 34 τραυματίστηκαν, οι 11 εξ αυτών σοβαρά.

https://youtu.be/HBa7al_iNLo

https://youtu.be/CxWxNYJTd1w

https://youtu.be/UGJkbh0lMhk

https://twitter.com/MikeTheiss/status/906840530532929537

https://twitter.com/MikeTheiss/status/906846028669657088

https://twitter.com/MikeTheiss/status/906846427371982853

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ρωσική τράπεζα και Πούτιν
Ρωσία 0

Έξω Φρενών οι Ρώσοι! Τούρκοι, Κινέζοι και Άραβες καθυστερούν ή ακυρώνουν τελείως τις πληρωμές ρωσικού πετρελαίου φοβούμενοι τις κυρώσεις των ΗΠΑ

«Η αμερικανική και ευρωπαϊκή πίεση δημιούργησε προβλήματα στις πληρωμένες μας» είπε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνο,...