Μέση Ανατολή

Συντριπτική νίκη του «ΝΑΙ» στο δημοψήφισμα του ιρακινού Κουρδιστάν- Τουρκία και Ιράκ ετοιμάζουν «απάντηση» (εικόνα)

Ήδη από τις 19:00 (ώρα Ελλάδας) που έκλεισαν οι κάλπες για το δημοψήφισμα της ανεξαρτησίας του ιρακινού Κουρδιστάν, το κλίμα ήταν αναμενόμενο. Πανηγυρισμοί και έξαλλα πλήθη να διαδηλώνουν υπέρ του πολύκροτου «ΝΑΙ».

Με το αποτέλεσμα να γέρνει, καταφανώς, υπέρ της κουρδικής ανεξαρτησίας, ειδικές δυνάμεις του Ιράκ πραγματοποίησαν κοινή άσκηση με Τούρκους στρατιώτες, σε μια ιδιαιτέρως συμβολική κίνηση, που προοικονομεί… ένταση στην περιοχή.

Όπως έγινε γνωστό, ειδικές δυνάμεις του Ιράκ έφτασαν στη Σιλώπη της Τουρκίας όπου θα συμμετάσχουν σε κοινή άσκηση με την Τουρκία.

Παράλληλα, μεγάλες διαδηλώσεις ξεκίνησαν στο ιρανικό (ανατολικό) Κουρδιστάν για το δημοψήφισμα της ανεξαρτησίας, παρά τις απειλές και τα μέτρα της Τεχεράνης. Πολίτες κατέβηκαν στους δρόμους αψηφώντας τις απειλές του σιιτικού ισλαμιστικού καθεστώτος.

Τα πρώτα αποτελέσματα μετά την καταμέτρηση 45.000 ψήφων, σύμφωνα με το κουρδικό Rudaw, δίνουν στο ΝΑΙ ποσοστό 95,93% και στο ΟΧΙ 4,07%

Η συμμετοχή των ψηφοφόρων άγγιξε το 78%.

Διαδηλώσεις Κούρδων γίνονται και στην «πρωτεύουσα» του συριακού (δυτικού) Κουρδιστάν (Ροζάβα), Καμισλί, με χιλιάδες Κούρδους να πανηγυρίζουν.

Ωστόσο, σύμφωνα με το ενημερωτικό κανάλι Medya Haber, το Εργατικό Κόμμα Κουρδιστάν (ΡΚΚ), άσκησε αυστηρή κριτική στην ηγεσία του Προέδρου του ιρακινού Κουρδιστάν Μασούντ Μπαρζανί.

«Ένας φύλαρχος, ο οποίος δεν εκπροσωπεί ολόκληρο το Κουρδιστάν δεν μπορεί να λαμβάνει ζωτικής σημασίας αποφάσεις», τονίζει το PKK σε ανακοίνωσή του.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ