Οικονομία

Στα 74 εκατ. ευρώ ανεβαίνουν οι απαιτήσεις της Fraport από το Δημόσιο

Στα 74 εκατ. ευρώ ανέρχονται οι απαιτήσεις της Fraport από το Ελληνικό Δημόσιο και όχι στα 70 εκατ. ευρώ που αποκάλυψε χθες το γερμανικό περιοδικό Spiegel.

Σύμφωνα με τα επίσημα έγγραφα που διαβίβασε η εταιρεία στο αρμόδιο υπουργείο και είδαν σήμερα το φως της δημοσιότητας η Fraport ζητεί από το ελληνικό κράτος αποζημίωση ύψους 74 εκατ. ευρώ (60, συν ΦΠΑ) για εργασίες που υποστηρίζει ότι κρίθηκαν αναγκαίες, όταν ανέλαβε τη διαχείριση των αεροδρομίων.

Τα σχετικά έγγραφε έφερε στην επιφάνεια ο ιστότοπος thepressproject.gr. Σύμφωνα με αυτά στις 7 Αυγούστου, η Fraport Greece προσέφυγε επίσημα στη διαδικασία επίλυσης τεχνικών διαφορών, ζητώντας επίσημα να της καταβληθεί το ποσό των 74 εκατ. Ευρώ.

Ο ιστότοπος σημειώνει μάλιστα ότι αυτό που προκαλεί έκπληξη είναι η όλη μυστικοπάθεια της υπόθεσης καθώς το υπουργείο γνωρίζει από τα τέλη Απριλίου για τις απαιτήσεις της Fraport. Συγκεκριμένα η διαδικασία των των αξιώσεων ξεκίνησε στις 26 Απριλίου όταν η Fraport Greece έστειλε δύο επιστολές στο ελληνικό Δημόσιο, με τις οποίες ενημερώνε για τις οικονομικές απαιτήσεις της σχετικά με τις δύο ομάδες των 14 περιφερειακών αεροδρομίων. Ωστόσο το θέμα αυτό παρέμεινε στην αφάνεια και έγινε γνωστό μόλις χθες μετά το σχετικό δημοσιευμα του SPiegel που έριξε φως στις οικονομικές απαιτήσεις της εταιρείας.

Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι για την επένδυση της Fraport η κυβέρνηση κρατά χαμηλά τους τόνους  σημειώνοντας ότι αν επιβεβαιωθούν οι καταγγελίες της Fraport, θα σεβαστούμε την σύμβαση.

Δηλώσεις Πιτσιόρλα

Αν επιβεβαιωθούν οι καταγγελίες της Fraport, εμείς θα πρέπει να σεβαστούμε την σύμβαση, δήλωσε το πρωί της Παρασκευής μιλώντας στον Σκάι ο υφυπουργός Οικονομίας Στέργιος Πιτσιόρλας, σχολιάζοντας το δημοσίευμα του Spiegel, σύμφωνα με το οποίο η εταιρία πρόκειται να διεκδικήσει αποζημίωση ύψους 70 εκατομμυρίων ευρώ για την κατάσταση στην οποία παρέλαβε τα 14 περιφερειακά αεροδρόμια.

«Έχει ξεκινήσει μια συζήτηση υπερβολική πάλι. Έχουμε υπογράψει μια σύμβαση με τη Fraport, με συγκεκριμένους όρους και υποχρεώσεις. Κατά την υλοποίηση της σύμβασης θα προκύψουν και διαφορές, η επίλυση των οποίων επίσης προβλέπεται από την σύμβαση», είπε και πρόσθεσε πως «από όσο γνωρίζω, έχει εκκινηθεί μια διαδικασία επίλυσης τεχνικών διαφορών, ανάμεσα στη Fraport και το ελληνικό Δημόσιο, που θα ολοκληρωθεί και θα έχουμε πολλά τέτοια σε όλες τις συμβάσεις».
Σε αυτές τις περιπτώσεις προβλέπεται τριμελής επιτροπή που τελικώς θα αποφανθεί, δήλωσε ο υπουργός, αρνούμενος να επιβεβαιώσει τις καταγγελίες για σπασμένες πόρτες και χιλιάδες λάμπες που λείπουν. «Είναι η πρώτη φορά που αντιμετωπίζουμε μια τέτοια μεγάλη παραχώρηση και αναμένουμε προβλήματα, για τα οποία προβλέπονται οι διαδικασίες επίλυσης».

Απαντώντας στο αν το ελληνικό Δημόσιο θα αποζημιώσει την Fraport και θα πληρώσει τα χρήματα που ζητά, ο κύριος Πιτσιόρλας είπε: «Κοιτάξτε να δείτε, η Fraport πρέπει να μας δίνει κάθε χρόνο 22 εκατ. ευρώ ενοίκιο. Εάν κάποια στιγμή αρνηθεί να μας τα δώσει, δεν θα τα ζητήσουμε; Θα τα ζητήσουμε. Εάν υπάρξει από την πλευρά της Fraport τεκμηριωμένα κάποιο πρόβλημα, δεν θα πρέπει εμείς να είμαστε εντάξει με την σύμβαση; Θα πρέπει, θα πρέπει να είμαστε εντάξει με την σύμβαση. Δεν καταλαβαίνω ποιο είναι το πρόβλημα».

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ