ΗΠΑ

Στα χέρια του ειδικού ερευνητή η «πρώτη» επιστολή απόλυσης του Κόμεϊ

Η σύγκρουση μεταξύ του Αμερικανού προέδρου και του διευθυντή του FBI που κετέληξε στην απόλυση του δεύτερου συνεχίζει να απασχολεί

Στα χέρια του ειδικού συμβούλου που ερευνά τις ρωσικές παρεμβάσεις στις περσινές αμερικανικές εκλογές βρίσκεται η πρώτη επιστολή απόλυσης που είχε ετοιμάσει ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ με αποδέκτη τον τότε διευθυντή του FBI Τζέιμς Κόμεϊ, όπως μεταδίδουν οι «New York Times».

Στην επιστολή ο κ. Τραμπ φέρεται να εξηγούσε το σκεπτικό του για την απόλυση του κ. Κόμεϊ, ο οποίος τότε ηγούνταν της έρευνας αναφορικά με τις ρωσικές παρεμβάσεις και εξέταζε επίσης εάν η προεκλογική εκστρατεία του Ρεπουμπλικάνου μεγιστάνα είχε υπόγειες επαφές με τη Μόσχα.

Ωστόσο, ο πρόεδρος δεν έστειλε τελικά την επιστολή, καθότι ο νομικός σύμβουλος του Λευκού Οίκου, Ντόναλντ ΜακΓκάν ΙΙ, εξέφρασε ενστάσεις για μέρος του περιεχομένου της. Δεν είναι γνωστό εάν ο κ. Τραμπ ανέφερε τη Ρωσία στην επιστολή, όμως μετά την απόλυση Κόμεϊ δήλωσε ότι η έρευνα για τις ρωσικές παρεμβάσεις επηρέασε την απόφασή του.

Η επιστολή, σύμφωνα πάντα με τους NYT, είχε συνταχθεί από τον ίδιο τον κ. Τραμπ και τον στενό σύμβουλό του Στίβεν Μίλερ, στις αρχές Μαΐου, δηλαδή λίγες ημέρες πριν την απόλυση-σοκ του διευθυντή του FBI.

Ο κ. Κόμει τελικά απολύθηκε με επιστολή που του έστειλε ο αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης, η οποία εστίαζε στους χειρισμούς του FBI κατά την έρευνα σχετικά με τα email της Χίλαρι Κλίντον.

Ο πρόεδρος Τραμπ ήταν έντονα ενοχλημένος με τον κ. Κόμεϊ διότι ο διευθυντής του FBI απέφευγε να δηλώσει δημόσια ότι ο πρόεδρος δεν ερευνάται προσωπικά για τυχόν διασυνδέσεις με τη Ρωσία.

Καταθέτοντας σε επιτροπή της Γερουσίας μετά την απόλυσή του, ο κ. Κόμεϊ παραδέχτηκε ότι σε κατ’ ιδίαν συζητήσεις είχε εκμυστηρευθεί στον κ. Τραμπ ότι δεν αποτελεί αντικείμενο έρευνας. Διευκρίνισε όμως ότι δεν ήθελε να τοποθετηθεί δημόσια διότι η εν εξελίξει έρευνα μπορούσε να οδηγήσει σε άλλα συμπεράσματα.

Όταν μάλιστα οι γερουσιαστές τον ρώτησαν εάν μπορεί να αποκλείσει εμπλοκή του κ. Τραμπ στην ρωσική υπόθεση, ο κ. Κόμεϊ απάντησε διπλωματικά ότι αυτό θα πρέπει να αποδειχτεί από την έρευνα του ειδικού συμβούλου Ρόμπερτ Μούλερ

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ