Κόσμος

ΣΟΚ: Η Βασίλισσα Ελισάβετ ετοίμασε την ομιλία της για τον Γ Παγκόσμιο Πόλεμο!

Με τις σχέσεις Βόρειας Κορέας, Ιαπωνίας και ΗΠΑ να είναι τεταμένες, αποκαλύφθηκε ότι η βασίλισσα Ελισάβετ έχει έτοιμη ομιλία σε περίπτωση που ξεσπάσει Γ' Παγκόσμιος Πόλεμος.

Η βασίλισσα Ελισάβετ έκανε ό,τι ο πατέρας της στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο και ο βασιλιάς George V κατά τη διάρκεια του Μεγάλου Πολέμου. Έχει προετοιμάσει ομιλία σε περίπτωση που ξεκινήσει ο Γ’ Παγκόσμιος Πόλεμος.

Η ομιλία για τον Γ’ Παγκόσμιο Πόλεμο γράφτηκε το 1983, την εποχή του Ψυχρού Πολέμου. Δημοσιεύτηκε μάλιστα το 2013 βάσει του νόμου «30-year rule». Τμήματα της ομιλίας δεν ανταποκρίνονται βέβαια στη σημερινή πραγματικότητα.

H ομιλία της βασίλισσας δεν θα μπορούσε να είναι πιο επίκαιρη από τώρα καθώς, όπως προέβλεψε ο αμερικανικός τραπεζικός κολοσσός Citigroup μία πολεμική σύρραξη στην Κορεατική Χερσόνησο μπορεί να πυροδοτήσει Γ’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Λίγες ώρες μετά τις απειλές του ηγέτη της Βόρειας Κορέας πώς θα «βουλιάξει» την Ιαπωνία και θα μετατρέψει σε «στάχτες» τις ΗΠΑ, αλλά και λίγες ώρες πριν την εκτόξευση του νέου διηπειρωτικού βαλλιστικού πυραύλου της Πιονγκγιάνγκ πάνω από την Ιαπωνία ο αμερικανικός τραπεζικός κολοσσός Citigroup προχώρησε σε εφιαλτικές προβλέψεις εστιάζοντας στη διαμάχη ανάμεσα στη Βόρεια Κορέα και τις ΗΠΑ και τον πολύ πιθανό πόλεμο που έρχεται.

 Το ξέσπασμα στρατιωτικής σύγκρουσης στην Κορεατική Χερσόνησο θα οδηγούσε σε αποσταθεροποίηση και θα μπορούσε ίσως να καταλήξει σε παγκόσμιο πόλεμο, σύμφωνα με την κορυφαία, παγκόσμια πολιτική αναλύτρια της αμερικανικής τράπεζας.

Αν και είναι αδύνατο να υπολογίσουμε ακριβώς το μέγεθος του κινδύνου που επιβάλλει η Βόρεια Κορέα, τα παιχνίδια πολέμου που έχουν εκτυλιχθεί σε ολόκληρη την ιστορία δείχνουν τι θα μπορούσε να συμβεί ως συνέπεια, εξήγησε η Tina Fordham, managing director και επικεφαλής παγκόσμια αναλύτρια στην τράπεζα.

«Μια σύγκρουση στην Κορεατική Χερσόνησο δεν θα προκαλούσε αναταράξεις μόνο στην περιοχή, αλλά θα μπορούσε να οδηγήσει σε Γ’ Παγκόσμιο Πόλεμο λόγω της εγγύησης ασφαλείας των Ηνωμένων Πολιτειών. Επομένως θα διεθνοποιούνταν μέσα σε μια νύχτα», διευκρίνισε η ειδικός μιλώντας στο CNBC, στο περιθώριο της Milken Institute Asia Summit στη Σιγκαπούρη.

Παρότι η διάρκεια και το εύρος μιας τέτοιας σύγκρουσης θα ήταν δύσκολο να μετρηθεί, η Βόρεια Κορέα παραμένει τεράστιο ρίσκο, τόνισε η Fordham.

Όπως συμπλήρωσε, «όχι μόνο ο ηγέτης της Βόρειας Κορέας αυξάνει τις δοκιμές, με έξι τη φετινή χρονιά, αλλά και ο Ντόναλντ Τραμπ αλλάζει την εξωτερική πολιτική και την πολιτική ασφαλείας των ΗΠΑ, με έναν τρόπο που δεν έχουμε ξαναδεί στο παρελθόν».

«Η έλλειψη προβλεψιμότητας για τους βασικούς ηγέτες, απλά προσθέτει στις πιθανότητες παρεξηγήσεων και ατυχημάτων, το λιγότερο, και πιθανώς κάτι χειρότερο», προειδοποίησε η αναλύτρια.

Βασίλισσα Ελισάβετ: Απόσπασμα από την ομιλία της

Για παράδειγμα ο γιος της πρίγκιπας Andrew δεν είναι πλέον σε στρατιωτική δράση όπως στη διάρκεια του Πολέμου των Φώκλαντ. «Δεν έχω ξεχάσει τη θλίψη και την υπερηφάνεια που ένιωσα καθώς η αδερφή μου και εγώ ακούγαμε από τον ασύρματο την ομιλία του πατέρα μας, George VI, και τα εμπνευσμένα λόγια του το 1939. Όταν η Βρετανία μπήκε στον πόλεμο με τη Γερμανία στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Δεν φαντάστηκα ούτε για μια στιγμή πως αυτό το επίσημο και τρομερό καθήκον θα περνούσε μια μέρα σε μένα. Όμως ό,τι τρομερό και αν μας περιμένει όλους, οι ιδιότητες που συνέβαλαν για να διατηρήσουμε την ελευθερία μας δύο φορές μέσα σε αυτόν τον θλιβερό αιώνα θα γίνει και πάλι η δύναμή μας.

Όλοι γνωρίζουμε ότι οι κίνδυνοι που αντιμετωπίζουμε σήμερα είναι μεγαλύτεροι από ποτέ στην ιστορία μας… Το μήνυμά μου προς εσάς είναι απλό. Βοηθήστε όσους δεν μπορούν να βοηθήσουν τους εαυτούς τους, συμπαρασταθείτε στους ανθρώπους που είναι μόνοι τους και τους άστεγους. Αφήστε την οικογένειά σας να γίνει το επίκεντρο της ελπίδας και της ζωής σε εκείνους που τη χρειάζονται».

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ