Περιβάλλον

Σήμα κινδύνου για τον Σαρωνικό εκπέμπει το Ελληνικό Κέντρο Θαλασσίων Ερευνών

Με «μελανά χρώματα» περιγράφουν οι ερευνητές του Ελληνικού Κέντρου Θαλασσίων Ερευνών (ΕΛΚΕΘΕ) την περιβαλλοντική καταστροφή στον Σαρωνικό, έπειτα από το ναυάγιο του δεξαμενόπλοιου «ΑΓΙΑ ΖΩΝΗ II».

Όπως σημειώνεται σε σχετική ανακοίνωση των ερευνητών, «εάν η βύθιση του αγκυροβολημένου δεξαμενόπλοιου Αγία Ζώνη ΙΙ, αρχικά, είχε χαρακτηριστικά ενός ναυτικού ατυχήματος, μικρής κλίμακας, δυστυχώς σήμερα τείνει να λάβει πολύ σοβαρότερες διαστάσεις, πλήττοντας σημαντικά μεγάλο μέρος του θαλάσσιου περιβάλλοντος, του Σαρωνικού κόλπου».

Όπως υπογραμμίζουν οι ερευνητές, «αυτό που προέχει σήμερα είναι η αποτελεσματική αντιμετώπιση της εκτεταμένης θαλάσσιας ρύπανσης που πλήττει μεγάλο μήκος της ακτογραμμής του Σαρωνικού καθώς και η υπεύθυνη ενημέρωση των πολιτών ενόψει μάλιστα και της αύξησης της θερμοκρασίας που προμηνύεται για τις επόμενες μέρες».

Μάλιστα, επισημαίνουν ότι «είμαστε σε κάθε περίπτωση σε πλήρη ετοιμότητα να παράσχουμε τις υπηρεσίες μας τόσο στην αντιμετώπιση της θαλάσσιας ρύπανσης που έχει προκληθεί όσο και στην έγκυρη αποτύπωση της πραγματικής κατάστασης του θαλάσσιου οικοσυστήματος που έχει προσβληθεί. Το πράττουμε ήδη».

Ταυτόχρονα, απαιτούν από την Πολιτεία «να διερευνήσει σε βάθος τα αίτια του ατυχήματος και τις ολιγωρίες ή αστοχίες στην αντιμετώπιση της θαλάσσιας ρύπανσης που ακολούθησε, και η οποία συνεχίζεται μέχρι και σήμερα».

Καταλήγοντας, οι ερευνητές του ΕΛΚΕΘΕ επισημαίνουν ότι «θα πρέπει όλοι να αντιληφθούμε ότι η προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος, ειδικά μάλιστα σε ευαίσθητες περιοχές, όπως αυτή του Σαρωνικού Κόλπου, που δέχονται μεγάλες ανθρωπογενείς πιέσεις, με συνεχείς διελεύσεις πλοίων αποτελεί αδήριτη ανάγκη για το κοινωνικό σύνολο».

«Να μην πλησιάζουν έγκυες και ευπαθείς κοινωνικές ομάδες στη θάλασσα»

Υπενθυμίζεται ότι, το πρωί του Σαββάτου, ο πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Τοξικολογίας και μέλος του Ανώτατου Συμβουλίου Ειδικών Επιστημόνων Διαχείρισης Χημικών και Διατροφικών Κρίσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Δημήτρης Κουρέτας, τόνισε πως υπάρχουν κίνδυνοι για όσους θέλουν να κάνουν μπάνιο στις ακτές της Αττικής που έχουν πληγεί από την καταστροφή.

Μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ο κ. Κουρέτας είπε ότι εξ αρχής δεν λειτούργησε το πρωτόκολλο, ενώ οι όποιες διαδικασίες κινητοποιήθηκαν με μεγάλη καθυστέρηση και επισήμανε ότι θα έπρεπε από την πρώτη ώρα του συμβάντος να έχουν ενημερωθεί οι πολίτες για το τι προβλέπει ο νόμος γύρω από την κολύμβηση και την αλιεία σε τέτοιες περιπτώσεις, μέσα από σχετικές αναρτήσεις στο Διαδίκτυο.

Τόνισε μάλιστα ότι το σχέδιο θα έπρεπε να προβλέπει κανονικά την άμεση επέμβαση των αρχών και αποκάλυψε ότι η Πολιτεία δεν έχει ζητήσει τη συνδρομή της εταιρείας Τοξικολογίας, παρά το γεγονός ότι οι ίδιοι έχουν αποστείλει έγγραφο στη Βουλή, με το οποίο δηλώνουν ότι είναι σε θέση να συνδράμουν την απορρύπανση.

Κάλεσε, δε, τις Αρχές να προχωρήσουν άμεσα σε μετρήσεις σχετικά με τη μόλυνση, προκειμένου να υπολογιστεί η έκθεση των ανθρώπων στους ρύπους.

Προειδοποίησε μάλιστα ότι έγκυες γυναίκες και ευπαθείς πληθυσμιακές ομάδες δεν θα πρέπει να πλησιάσουν καν στα σημεία όπου παρατηρείται ρύπανση, καθώς η εξάτμιση των ρύπων ενέχει σοβαρούς κινδύνους για την υγεία τους.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Πολεμική αεροπορία 0

Πριν πεινάσει μαγειρεύει η Ελλάδα! Τα γνωστά μηχανικά προβλήματα του F-35 αναγκάζουν την ΠΑ να ζητά επιτακτικά την απόκτηση του Block 4

Ως χώρα θα περιμένουμε όσο απαιτηθεί για να παραλάβουμε την εκδοχή Block 4 του Αμερικανού αεροσκάφους 5η γενιάς στην...
ρωσική τράπεζα και Πούτιν
Ρωσία 0

Έξω Φρενών οι Ρώσοι! Τούρκοι, Κινέζοι και Άραβες καθυστερούν ή ακυρώνουν τελείως τις πληρωμές ρωσικού πετρελαίου φοβούμενοι τις κυρώσεις των ΗΠΑ

«Η αμερικανική και ευρωπαϊκή πίεση δημιούργησε προβλήματα στις πληρωμένες μας» είπε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνο,...