Υγεία

Προσοχή: Τα 8 σημεία του σώματος που δεν πρέπει να αγγίζετε

Τα χέρια μας είναι γεμάτα μικρόβια που εξαπλώνονται στα διάφορα μέρη του σώματος.

Σε κάποιες περιπτώσεις μπορούν να συγκεντρώσουν περισσότερα μικρόβια που στη συνέχεια μεταδίδονται σε άλλους ανθρώπους.

Δείτε ποιες συνήθειες είναι επικίνδυνες για εσάς και τους γύρω σας:

Πρόσωπο

Αν κάθεστε σε ένα πολυσύχναστο μέρος, αρκεί μια ματιά γύρω σας για να διαπιστώσετε πόσοι άνθρωποι στηρίζουν το πρόσωπό τους στα χέρια τους. Σύμφωνα με τους μικροβιολόγους, τα χέρια έχουν λιπαρές ουσίες που φράζουν τους πόρους της επιδερμίδας και επιδεινώνουν την ακμή. Τα μικρόβια που υπάρχουν στα δάχτυλα των χεριών μπορούν να κάνουν την κατάσταση ακόμη χειρότερη. Για να διατηρήσετε το πρόσωπό σας καθαρό και χωρίς σπυράκια, μην το αγγίζετε.

Μάτια

Τα μάτια είναι εξαιρετικά ευαίσθητα. Όταν τα αγγίζετε δεν τους μεταφέρετε μόνο μικρόβια, αλλά υπάρχει κίνδυνος να μεταφέρετε βρώμικα μικροσωματίδια, τα οποία μπορεί να προκαλέσουν ερεθισμό ή ακόμη και τραυματισμό του κερατοειδούς. Εάν πρέπει να αγγίξετε τα μάτια σας, πλύνετε πολύ καλά τα χέρια σας πριν το κάνετε. Το συχνό τρίψιμο των ματιών προκαλεί μαύρους κύκλους και ρυτίδες με την πάροδο του χρόνου. Εάν έχετε φαγούρα, δοκιμάστε ειδικές σταγόνες που θα σας ανακουφίσουν.

Αυτιά

Το εσωτερικό του αυτιού είναι ευαίσθητο και επιρρεπές σε βλάβες, γι’ αυτό θα πρέπει να αντισταθείτε στον πειρασμό να βάζετε το δάχτυλό σας για να αφαιρέσετε την κυψελίδα. Η επιδερμίδα στο κανάλι του αυτιού είναι πολύ λεπτή. Αν νιώθετε κάποια ενόχληση, μην επιχειρήσετε να θεραπεύσετε το πρόβλημα μόνοι σας, αλλά συμβουλευτείτε ωτορινολαρυγγολόγο.

Μύτη

Το εσωτερικό της μύτης σας περιέχει τα δικά του υγιή βακτήρια. Αν βάζετε τα δάχτυλά σας στη μύτη, εισάγετε διάφορα βακτήρια που μπορεί να προκαλέσουν λοιμώξεις. Επιπλέον, τα χέρια σας θα μεταφέρουν τα βακτήρια της μύτης και θα τα διαδώσουν, αυξάνοντας τον κίνδυνο μετάδοσης του ιού του κρυολογήματος και της γρίπης.

Στόμα

Το στόμα του μέσου ανθρώπου φιλοξενεί 34 έως 72 διαφορετικά είδη βακτηρίων. Τα περισσότερα είναι αβλαβή, ενώ κάποια ωφελούν τη στοματική υγεία. Αν όμως προσθέτετε επιπλέον μικρόβια από τα χέρια σας διαταράσσεται η βακτηριακή ισορροπία του στόματος και είναι πιθανό να αρρωστήσετε. Στη συνέχεια θα μεταφέρετε τα μικρόβια από το στόμα σας σε άλλους ανθρώπους με τους οποίους έρχεστε σε επαφή (μέσω χειραψίας, κοινής χρήσης αντικειμένων κλπ.) Για να ελαχιστοποιήσετε τους κινδύνους, κρατήστε τα χέρια σας μακριά από το στόμα σας.

Οπίσθια

Το πλύσιμο των χεριών μετά την επίσκεψη στην τουαλέτα, είναι απαράβατος κανόνας υγιεινής. Η επαφή των χεριών με την πρωκτική περιοχή είναι βασικός τρόπος εξάπλωσης μικροβίων, στα οποία συγκαταλέγεται και το επικίνδυνο E.coli που ευθύνεται για σοβαρές λοιμώξεις.

Αφαλός

Γνωρίζετε ότι ο αφαλός είναι το πιο βρώμικο μέρος του σώματος, λόγω του μεγάλου αριθμού βακτηρίων που φιλοξενεί; Οι περισσότεροι άνθρωποι παραμελούν τον καθαρισμό του με αποτέλεσμα να παραμένει βρώμικος και μετά το ντους. Το σχήμα του αφαλού διευκολύνει τη συγκέντρωση βρωμιάς, γι’ αυτό πρέπει να αποφεύγετε να τον αγγίζετε αν θέλετε να μειώσετε τον κίνδυνο λοιμώξεων.

Νύχια

Κάτω από τα νύχια τόσο των χεριών όσο και των ποδιών συγκεντρώνεται βρωμιά και βακτήρια. Ακόμα και αν πλένετε επιμελώς τα χέρια σας, τα μικρόβια δεν απομακρύνονται. Αυτός είναι και ένας από τους λόγους που γιατροί και νοσηλευτές φορούν γάντια. Τα μικρόβια των νυχιών μπορούν εύκολα να εξαπλωθούν σε άλλα σημεία του σώματος, αυξάνοντας τον κίνδυνο μολύνσεων και λοιμώξεων.

onmed.gr

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Πολεμική αεροπορία 0

Πριν πεινάσει μαγειρεύει η Ελλάδα! Τα γνωστά μηχανικά προβλήματα του F-35 αναγκάζουν την ΠΑ να ζητά επιτακτικά την απόκτηση του Block 4

Ως χώρα θα περιμένουμε όσο απαιτηθεί για να παραλάβουμε την εκδοχή Block 4 του Αμερικανού αεροσκάφους 5η γενιάς στην...
ρωσική τράπεζα και Πούτιν
Ρωσία 0

Έξω Φρενών οι Ρώσοι! Τούρκοι, Κινέζοι και Άραβες καθυστερούν ή ακυρώνουν τελείως τις πληρωμές ρωσικού πετρελαίου φοβούμενοι τις κυρώσεις των ΗΠΑ

«Η αμερικανική και ευρωπαϊκή πίεση δημιούργησε προβλήματα στις πληρωμένες μας» είπε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνο,...