Κόσμος

Πρελούδιο εισβολής οι επιδρομές με F-35 κάτω από τη μύτη των S-400 - Ξεκίνησε τη μεγαλύτερη στρατιωτική κινητοποίηση εδώ και 20 χρόνια το Ισραήλ

Πρελούδιο εισβολής στη Συρία και στο Λίβανο αποτελούν οι νυχτερινές αεροπορικές επιδρομές ισραηλινών F-35(αυτό αναφέρουν ισραηλινές πηγές) στη Χάμα 70 χλμ από τη ρωσική βάση στη Λαττάκεια και κάτω από τη "μύτη" των S-400.

H κατάσταση στην περιοχή  του Λιβάνου και της Συρίας μυρίζει μπαρούτι από την αναβαθμισμένη, σε όλους τους τομείς ,παρουσία της Χεζμπολάχ.

Η νίκη του συριακού Στρατού στη Deir Ezzor ξεχείλισε το ποτήρι για το Ισραήλ.

Το Ισραήλ από την δική του πλευρά,  έχει «αποσαφηνίσει» ότι δεν θα ανεχθεί την παρουσία της οργάνωσης κοντά στα υψώματα του Γκολάν  και  στα βόρεια σύνορα του…και  θα «χτυπήσει».

https://youtu.be/REZ50IekkcU?t=1

Η Ρωσία  παρείχε  ξεκάθαρα στη Χεζμπολάχ διπλωματική κάλυψη στα Ηνωμένα Έθνη κατά τη διάρκεια έντονων διαφωνιών σχετικά με την επέκταση ειρηνευτικής αποστολής του ΟΗΕ στο Λίβανο, υποστηρίζουν οι ισραηλινές πηγές.

Την περασμένη εβδομάδα το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών ψήφισε ομόφωνα την ανανέωση της απόφασης 1701 αλλά μόνο αφού οι ΗΠΑ και το Ισραήλ συμφώνησαν να καταργήσουν παραγράφους που ήταν επικριτικές  για τον σύμμαχο της Ρωσίας στην περιοχή, την Χεζμπολάχ.

Η Μόσχα λέγεται ότι απείλησε να ασκήσει βέτο στο αρχικό σχέδιο που χαρακτήριζε   την οργάνωση  ως τρομοκρατική  από τις ΗΠΑ, το Ισραήλ και διάφορες ευρωπαϊκές χώρες,  για τη διεξαγωγή απαγορευμένης στρατιωτικής δραστηριότητας στο νότιο Λίβανο κατά παράβαση της απόφασης 1701.

Η ισραηλινή εφημερίδα Haaretz ανέφερε ότι η Ρωσία εξασφάλισε ότι όλες οι επικριτικές αναφορές για την Χεζμπολάχ είχαν παραλειφθεί από το ψήφισμα.

https://youtu.be/zD9sF6VR8os?t=4

Τόσο οι ΗΠΑ όσο και το Ισραήλ ήθελαν να προσθέσουν μια πιο δυναμική προσέγγιση στην ειρηνευτική αποστολή του ΟΗΕ, η οποία έχει επεκταθεί ετησίως μετά την ισραηλινή εισβολή του Λιβάνου το 1978.

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπέντζαμιν Νετανιάχου όμως επέκρινε δριμύτατα το ψήφισμα λέγοντας ότι αυτό το status quo δεν μπορεί να συνεχιστεί.

Αναφέρεται επίσης ότι τσακώθηκε  με τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ, António Guterres, για τη διακίνηση όπλων από τη Χεζμπολάχ στο νότιο Λίβανο.

Ενώ οι Ισραηλινές αξιώσεις για τη Χεζμπολάχ στο Λίβανο αμφισβητούνται, η παρουσία της οργάνωσης στην περιοχή έχει αυξηθεί από τότε που ξέσπασε ο πόλεμος στη Συρία το 2011.

Ο τακτικός πλέον στρατός της Χεζμπολάχ , έχει μετεξελιχτεί  σε μια  ισχυρή δύναμη  50.000 εμπειροπόλεμων στρατιωτών ,οι οποίοι έχουν επηρεάσει αποφασιστικά την σύγκρουση στη Συρία, το Ιράκ και την Υεμένη υπέρ του Ιράν.

Την ίδια στιγμή ο ισραηλινός στρατός (IDF) από την Τρίτη 5 Σεπτεμβρίου ξεκίνησε τη μεγαλύτερη στρατιωτική άσκηση ( εναντίον της Χεζμπολάχ), εδώ και  19 χρόνια, με την συμμετοχή  χιλιάδων στρατιωτών, αρμάτων μάχης  και αεροσκαφών .

Δεκάδες χιλιάδες άνδρες των χερσαίων, εναερίων και ναυτικών δυνάμεων  αλλά και  συλλογής πληροφοριών, συμπεριλαμβανομένων των εφεδρικών δυνάμεων, προσομοιώνουν μια ισραηλινή επίθεση κατά της  Χεζμπολάχ για να καταλάβουν δύο ισραηλινές τοποθεσίες στη Γαλιλαία και το Γκολάν.

https://youtu.be/9dp5xKKocPo?t=2

Διεξάγουν επίσης ταυτόχρονα αμυντικές και επιθετικές επιχειρήσεις βαθιά πίσω από τις εχθρικές γραμμές. Αυτή τη φορά, οι Ισραηλινοί στρατηγικοί στόχοι που αφορούν την οργάνωση  έχουν θέσει  στόχο να νικήσουν τη Χεζμπολάχ αρκετά πειστικά ώστε να συντρίψουν το ηθικό και την υποδομή της,  και να τερματίσουν την πεποίθησή της ηγεσίας της ότι μπορεί να καταστρέψει το Ισραήλ την επόμενη φορά .

Οι τρεις στρατιωτικοί στόχοι της άσκησης είναι σαφώς καθορισμένοι:

  1. Ορίζονται δύο τομείς για την διεξαγωγή μιας βαθιάς ώθησης της Χεζμπολάχ στο βόρειο Ισραήλ. (δείτε χάρτη)

α) Η Χεζμπολάχ αναμένεται να επιτεθεί στον τομέα Metulla-Misgav στα σύνορα του Λιβάνου, καθώς και στον "δρόμο Fatma" που συνδέει τους λόφους της Γαλιλαίας βορείως του Kiryat Shemona κατά μήκος των συνόρων μεταξύ Ισραήλ και Λιβάνου.

(β) Από το άξονα Zarit-Shetula στη δυτική Γαλιλαία βόρεια της Nahariya, η οποία είναι αρκετά κοντά στα σύνορα του Λιβάνου ,   τα στρατεύματα της Χεζμπολάχ  φτάνουν στη στεριά  μέσω των σηράγγων.

Οι ισραηλινές δυνάμεις θα επιτεθούν στον εχθρό από τις κατεχόμενες πόλεις και χωριά, συχνά χρησιμοποιώντας το στοιχείο του αιφνιδιασμού .

  1. Μια άλλη μεγάλη δύναμη του ισραηλινού στρατού θα κινηθεί βαθιά μέσα στα σύνορα με το Λίβανο σε  μια προσπάθεια να νικήσει γρήγορα και αποφασιστικά τη Χεζμπολάχ στην έδρα  της.

Αυτή η στρατηγική μάχης αντλεί τα διδάγματα του πολέμου του 2006, αναφέρουν οι στρατιωτικές πηγές του DEBKAfile. Η υπερβολική χρήση της αεροπορίας για να κερδηθεί ο πόλεμος αποδείχθηκε αντιπαραγωγική.

  1. Αυτή τη φορά, η ισραηλινή πολεμική αεροπορία ασκεί διαφορετικό ρόλο στη σύγκρουση, σε συντονισμό με την ισχυρά αναβαθμισμένη, πολυεπίπεδη αεροπορική άμυνα του Ισραήλ. Δεν θα είναι απλώς προσανατολισμένη στην καταπολέμηση των πυραύλων της Χεζμπολάχ, αλλά  για πρώτη φορά με ένα τρομερό στόλο από UCAV, τα οποία έχουν σχεδιαστεί για να εξυπηρετούν πολλαπλά καθήκοντα θα «κτυπάει» παντού.

Επίσης, για πρώτη φορά, το Ισραήλ προετοιμάζει να διατάξει την εκκένωση  75.000 πολιτών,  από πόλεις και χωριά σε κοντινή απόσταση από την περιοχή συγκρούσεων με την  Χεζμπολάχ.

Η εκκένωση τους μπορεί να πραγματοποιηθεί από δρόμους που βρίσκονται κάτω από  εχθρική επίθεση.

https://youtu.be/bSQRgH-F588?t=2

Όλα αυτά δείχνουν ότι είμαστε έτοιμοι για νέα επίθεση του Ισραήλ στο Λίβανο , για την Συρία  όμως …τα πράγματα είναι διαφορετικά διότι εκεί υπάρχουν οι ρωσικοί πύραυλοι.

https://youtu.be/1C6e1UGF0Hk?t=43

 

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ