Αρχείο

Ο πλανήτης σε κίνδυνο: Οι πύρινες ομιλίες ηγετών μεγάλων δυνάμεων από το βήμα του ΟΗΕ και οι επιθέσεις στις ΗΠΑ προμηνύουν γενικευμένη στρατιωτική σύρραξη

Ο πλανήτης βρίσκεται σε κίνδυνο. Μία σπίθα αρκεί για να βάλει την φωτιά ενός Πολέμου που θα προκαλέσει τεράστιες καταστροφές. Το μαρτυρούν πλέον και οι ομιλίες των πολιτικών, παγκόσμιων δυνάμεων στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη. Όλοι τους έκαναν «πύρινο» λόγο και δυστυχώς οι περισσότεροι τάχθηκαν κατά της πολιτικής που εφαρμόζουν οι ΗΠΑ και ο Ντόναλντ Τράμπ.

Ο ίδιος ο Αμερικανός Πρόεδρος στην ομιλία που εκφώνησε στα Ηνωμένα Έθνη έβαλε στο στόχαστρο του τον Κιμ Γιόνγκ Ουν για τις πρόσφατες πυρηνικές δοκιμές που πραγματοποίησε μιλώντας για «καθεστώτα-παρίες» που προστατεύουν τρομοκράτες και επισημαίνοντας πώς αν χρειαστεί να υπερασπιστούν οι ΗΠΑ τα εδάφη τους ή τα εδάφη των συμμάχων τους τότε η χώρα του δεν θα έχει άλλη επιλογή από το να «καταστρέψει ολοσχερώς» τη Βόρεια Κορέα.

Σήμερα, απάντησε η Πιόνγκγιανγκ χαρακτηρίζοντας τον Ντόναλντ Τράμπ «σκυλί που γαβγίζει». «Όσα ακούσαμε ήταν σαν τον ήχο που κάνει ένα σκυλί που γαβγίζει» σχολίασε συγκεκριμένα ο υπουργός Εξωτερικών της Βόρειας Κορέας Ρι Γιονγκ Χο δείχνοντας να αδιαφορεί για την ευθεία απειλή του Αμερικανού προέδρου ότι «ίσως χρειαστεί να καταστρέψουμε ολοσχερώς τη Βόρεια Κορέα».

«Υπάρχει ένα ρητό που λέει "ακόμα και όταν ένα σκυλί γαβγίζει, η παρέλαση συνεχίζεται» ήταν η ακριβής φράση που χρησιμοποίησε ο βορειοκορεάτης πολιτικός μιλώντας σε δημοσιογράφους μπροστά από ένα ξενοδοχείο κοντά στα γραφεία του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη. «Αν σκέφτεται ότι μπορεί να μας προκαλέσει έκπληξη με τους ήχους γαβγίσματος που κάνει τότε είναι ξεκάθαρο ότι ονειρεύεται» συμπλήρωσε.

Η απάντηση από την Βόρεια Κορέα ήταν αναμενόμενη τόσο σε πολιτικό επίπεδο όσο και πιθανόν σε στρατιωτικό, με κάποια ακόμη επίδειξη ισχύος ή εκτόξευση πυραύλου. Εκείνο όμως που δεν ήταν και τόσο αναμενόμενο ήταν οι αντιδράσεις και άλλων χωρών σε αυτά που είπε ο Ντόναλντ Τράμπ και ο τόνος με τον οποίο ειπώθηκαν.

«Η Γερμανία και οι ΗΠΑ διαφωνούν στον τρόπο διαχείρισης της κρίσης με την Πιονγκγιάνγκ», δήλωσε η καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ καταδικάζοντας τις απειλές που διατύπωσε ο Ντόναλντ Τράμπ να «καταστρέψει ολοκληρωτικά» τη Βόρεια Κορέα. «Η επιβολή κυρώσεων και η διπλωματία είναι οι μοναδικές οδοί προκειμένου η Βόρεια Κορέα να καθίσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων», τόνισε η Μέρκελ.

Πρόσθεσε μάλιστα πώς αντιτίθεται σε τέτοιου είδους απειλές και κατέληξε λέγοντας πώς «θεωρούμε κάθε μορφή στρατιωτικής λύσης ως απόλυτα ανάρμοστη και επιμένουμε στην εύρεση μιας διπλωματικής λύσης». Λίγο αργότερα η Άνγκελα Μέρκελ σημείωσε: «Κατά την άποψή μου οι κυρώσεις και η εφαρμογή τους είναι η σωστή απάντηση. Στο ζήτημα της Βόρειας Κορέας, θεωρώ λάθος οτιδήποτε άλλο».

Ήταν εμφανής από την ομιλία της Γερμανίδας καγκελάριου η διαφοροποίηση στο θέμα της διαχείρισης της Βόρειας Κορέας και προφανώς φάνηκε πώς η κόντρα μεταξύ Βερολίνου και Ουάσιγκτον υπάρχει και εκδηλώνεται σε κάθε θέμα. Να σημειωθεί πώς με την Γερμανία συντάσσονται και άλλες χώρες, ενώ πρόσφατα είχε υπάρξει αντίδραση από Ευρωπαϊκής πλευράς και στις νέες κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας από τις ΗΠΑ.

Πολύ σκληρή γλώσσα κατά του Ντόναλντ Τράμπ χρησιμοποίησε και ο Ιρανός Πρόεδρος Χασάν Ροχανί. Χαρακτήρισε τον Αμερικανό Πρόεδρο «αλήτη». Ο Ροχανί απέκλεισε οποιεσδήποτε εκ νέου συνομιλίες με τις ΗΠΑ για τη συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης (JCPOA), σημειώνοντας ότι συζητήσεις με μια χώρα που «περιφρονεί τις διεθνείς της υποχρεώσεις» θα αποτελούσαν «χάσιμο χρόνου».

Ο Ιρανός πρόεδρος μίλησε μάλιστα απαξιωτικά για τον πρόεδρο των ΗΠΑ σημειώνοντας ότι είναι κρίμα ένας νέος πολιτικός αγύρτης να ακυρώσει τη συμφωνία για τα πυρηνικά. Η Τεχεράνη έχει «διαφορετικές επιλογές» στην περίπτωση που η Ουάσιγκτον αποφασίσει να αποχωρήσει από τη JCPOA, όπως έχει υπαινιχθεί ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, τόνισε ο Ιρανός πρόεδρος σε δημοσιογράφους στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ στην Νέα Υόρκη. Δεν διευκρίνισε εντούτοις ποιες είναι αυτές.

Έτσι, η μόνη χώρα που εμφανίστηκε, τουλάχιστον χθες, στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ να υπερασπίζεται τον Τράμπ ήταν η σύμμαχη Ιαπωνία. Ο πρωθυπουργός της χώρας Σίνζο Άμπε εξέφρασε «τη στήριξη του στην πολιτική των ΗΠΑ» στην περιοχή, τονίζοντας ότι «όλες οι επιλογές βρίσκονται στο τραπέζι», προκειμένου να συνετιστεί η Βόρεια Κορέα.

«Η σοβαρότητα της απειλής είναι πρωτοφανής» και έχει μετατραπεί σε «ένα επείγον ζήτημα» που πρέπει να αντιμετωπιστεί, δήλωσε ο Ιάπωνας πρωθυπουργός για να προσθέσει πώς «αυτό που χρειαζόμαστε δεν είναι διάλογος, αλλά άσκηση πίεσης».

Είναι εμφανές από τις παραπάνω δηλώσεις πώς υπάρχει κλίμα σύγκρουσης και αν δεν γίνει κάτι έτσι ώστε να πέσουν οι τόνοι τότε είναι εξαιρετικά πιθανό να υπάρχει ένας Πόλεμος που σύντομα θα γενικευτεί και κανείς δεν μπορεί να προβλέψει τις συνέπειες του.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ένοπλες Συρράξεις 0

Τρόμος-Έτσι ξαφνικά εμφανίστηκαν χιλιάδες Ρώσοι των δυνάμεων “Βορράς” στο μέτωπο-Ενισχύουν με στρατό την Μολδαβία Ρουμανία και ΗΠΑ

Οι Αμερικανοί τρέχουν στην Μολδαβία για να σώσουν την Οδησσό;-Η Μόσχα είναι έτοιμη για μια μεγάλων διαστάσεων χερσαία...