Κόσμος

Ο «ατρόμητος» Μακρόν θα μιλήσει στην Πνύκα - Το σχέδιο της αστυνομίας για την παραμονή του Γάλλου προέδρου στην Αθήνα

Ο Εμμανουέλ Μακρόν εμφανίζεται πιο «ατρόμητος» από τον πρώην «πλανητάρχη» Μπαράκ Ομπάμα και φαίνεται πως σπάζει το… άβατο ανασφάλειας στην Πνύκα, επιδιώκοντας να δώσει στον ιστορικό αρχαιολογικό χώρο μια ομιλία για τη δημοκρατία και τις προκλήσεις της εποχής μας.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ του Ελεύθερου Τύπου ο Γάλλος πρόεδρος μοιάζει να ξεπερνά τους ενδοιασμούς του πρώην Αμερικανού προέδρου, ο οποίος ματαίωσε την ομιλία του εκεί, σύμφωνα με τις εισηγήσεις υψηλόβαθμων στελεχών των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών. Αφορμή εκείνης της αναβολής ήταν η ρίψη χειροβομβίδας στη γαλλική πρεσβεία από την «Οργάνωση Επαναστατικής Αυτοάμυνας» στις 10 Νοεμβρίου 2016, λίγες ημέρες πριν από την άφιξη Ομπάμα στην Ελλάδα. Στις 7 Σεπτεμβρίου ο Εμανουέλ Μακρόν φιλοδοξεί να μιλήσει εκεί που άσκησαν τη ρητορική τους οι… Θεμιστοκλής, Αριστείδης, Περικλής, Δημοσθένης, Θεόδωρος Κολοκοτρώνης!

Σκανάρουν το χώρο

Τις τελευταίες δύο ημέρες στελέχη των αρμόδιων γαλλικών υπηρεσιών ασφάλειας, μαζί με στελέχη της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας και Κρατικής Ασφάλειας της Ελληνικής Αστυνομίας, προβαίνουν σε αλλεπάλληλες αυτοψίες στον συγκεκριμένο χώρο, προκειμένου να καλυφθούν όλα τα πιθανά κενά ασφαλείας. Ως φαίνεται, οι όποιες επιφυλάξεις έχουν αρθεί και κατά μεγάλο ποσοστό ο Εμανουέλ Μακρόν θα προβεί σε αυτή την ομιλία το βράδυ της Πέμπτης λίγες ώρες μετά την άφιξή του στη χώρα μας. Γάλλοι αξιωματούχοι έκριναν πως το επίπεδο κινδύνου για τον κ. Μακρόν στη χώρα μας δεν είναι αντίστοιχο με αυτό του πρώην «πλανητάρχη». Ο αρχαιολογικός χώρος που ενδέχεται να προχωρήσει σε ανοικτή ομιλία ο Γάλλος πρόεδρος θα εξερευνηθεί εξονυχιστικά από στελέχη της ΕΛ.ΑΣ., του Τμήματος Εξουδετέρωσης Εκρηκτικών Μηχανισμών και στη συνέχεια θα περιφρουρηθεί έντονα έως την ημέρα της ομιλίας του.

Το πρόγραμμα

Αρχικά θα έχει συναντήσεις με τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας, κ. Προκόπη Παυλόπουλο, τον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, και μετά την ανάπαυλα ξεκούρασης στη γαλλική πρεσβεία, θα κατευθυνθεί προς τον αρχαιολογικό χώρο για την ομιλία του και στη συνέχεια θα παραβρεθεί σε επίσημο δείπνο προς τιμή του. Την επόμενη μέρα θα συναντηθεί και θα μιλήσει στο Ιδρυμα Σταύρος Νιάρχος, θα ακολουθήσει η επίσκεψή του στο Γαλλικό Ινστιτούτο, στην οδό Σίνα, και αργά το απόγευμα θα αναχωρήσει από τη χώρα μας.

Επί ποδός

Τα τελευταία τρομοκρατικά χτυπήματα έχουν προκαλέσει την αύξηση της έντασης των μέτρων ασφαλείας για την επίσκεψη του Γάλλου πρόεδρου, όπως επισημάνθηκε στις αλλεπάλληλες συσκέψεις στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη.

Σύμφωνα με το πρόγραμμα του Εμανουέλ Μακρόν, το πιο «επικίνδυνο» σημείο για τους αξιωματικούς της ΕΛ.ΑΣ. είναι η επίσκεψή του στο Γαλλικό Ινστιτούτο, στην οδό Σίνα, το οποίο τον περασμένο Φεβρουάριο αποτέλεσε στόχο διπλής εμπρηστικής επίθεσης από κουκουλοφόρους και είναι κοντά σε μια «καυτή» περιοχή. Στα μέτρα ασφαλείας του Γάλλου προέδρου θα συμμετέχουν περίπου 1.500 αστυνομικοί.

Θα είναι αυτά που λαμβάνονται για κάθε αρχηγό κράτους, ιδιαίτερα αυστηρά με τη συμμετοχή εκατοντάδων αστυνομικών, διαφόρων υπηρεσιών της Αστυνομίας, ενώ σε κλοιό ασφαλείας θα τεθούν η πρεσβεία της Γαλλίας, επιχειρήσεις γαλλικών συμφερόντων και διπλωματικές αποστολές. Εχουν σχεδιαστεί τα δρομολόγια μετακίνησης του προεδρικού ζεύγους της Γαλλίας, προκειμένου να υπάρξει αποστείρωση ασφαλείας, ενώ οι δρόμοι διέλευσης θα κλείνουν για τους πολίτες αρκετά νωρίτερα. Το αστυνομικό προσωπικό θα βρίσκεται στους δρόμους, ενώ ως μέτρο πρόληψης θα τοποθετηθούν μηχανισμοί εντοπισμού βομβών σε διάφορα σημεία και συσκευές απενεργοποίησης κινητών τηλεφώνων.

Πηγή: Ελεύθερος Τύπος

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ