Κόσμος

Οι Σύροι πρόσφυγες γιορτάζουν τη νίκη της Μέρκελ: «Ο Αλλάχ απάντησε στις προσευχές μας»

Χάρηκαν ιδιατέρως για τη νίκη της Άνγκελα Μέρκελ οι Σύροι πρόσφυγες, παράλληλα όμως εκφράζουν την ανησυχία τους για την άνοδο του ακροδεξιού κόμματος Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD), το οποίο φοβούνται ότι θα πιέσει για να αυστηροποιηθούν οι νόμοι για την παροχή ασύλου.

«Προσευχόμασταν να κερδίσει η Μέρκελ. Ο Αλλάχ απάντησε στις προσευχές μας. Για εμάς εκπροσωπεί τη σοφία και την ανθρωπιά», δήλωσε η Φατίμα αλ Χάινταρ, μητέρα δύο παιδιών από τη Δαμασκό.

«Η Μέρκελ διακινδύνευσε την καριέρα της για να μας βοηθήσει», επεσήμανε από την πλευρά του ο 55χρονος Αϊμάν, σύζυγος της Φατίμα. «Θέλουμε να μάθουμε γερμανικά και να συμβάλλουμε στην επιτυχία της χώρας αυτής μέσω της δουλειάς μας, απλώς για να αποδείξουμε ότι είχε δίκιο και οι αντίπαλοί της άδικο», πρόσθεσε.

Η Φατίμα και ο Αϊμάν μάθαιναν τα αποτελέσματα των εκλογών από τον 14χρονο γιο τους Ζαΐντ, ο οποίος ενημερωνόταν μέσω του κινητού του τηλεφώνου από το κρατικό κανάλι ZDF.

«Χρειαζόμαστε μια σοφή γυναίκα όπως αυτή στη Συρία για να σταματήσει τον πόλεμο», εξήγησε η Φατίμα.

Οι Σύροι πρόσφυγες έτρωγαν βραδινό σε εστιατόριο που βρίσκεται σε μια λεωφόρο της συνοικίας Νόικελν, την οποία οι πρόσφυγες αποκαλούν «αραβική οδό» επειδή σε αυτή υπάρχουν πολλά αραβικά καταστήματα.

Μετά την πολιτική των ανοικτών συνόρων που ακολούθησε το 2015 η Γερμανίδα καγκελάριος, η κυβέρνησή της υιοθέτησε πέρυσι αυστηρότερους κανόνες για την παροχή ασύλου, βλέποντας τα ποσοστά των δύο κομμάτων του κυβερνητικού συνασπισμού να μειώνονται και τους ψηφοφόρους τους να στρέφονται στο AfD, η προεκλογική εκστρατεία του οποίου απευθυνόταν στους ψηφοφόρους που αισθάνονται ότι η εισροή μεγάλου αριθμού προσφύγων στη Γερμανία υπονομεύει τον πολιτισμό της χώρας.

Ωστόσο, οι πρόσφυγες φοβούνται ότι μετά το μεγάλο ποσοστό της Εναλλακτικής για τη Γερμανία στις βουλευτικές εκλογές, η επόμενη κυβέρνηση θα υιοθετήσει ακόμη πιο αυστηρούς κανόνες.

«Είναι λιγότερο δημοφιλής εξαιτίας μας», δήλωσε ο Νάμπιλ Ζαϊναλντίν, 32 ετών από το Χαλέπι. «Κατανοούμε απολύτως ότι οι Γερμανοί ανησυχούν. Το μόνο που μπορούμε να κάνουμε είναι να τους διαβεβαιώσουμε ότι είμαστε νομοταγείς πολίτες. Αλλά επίσης ανησυχούμε: ποια θα είναι η πολιτική ασύλου της νέας κυβέρνησης;»,διερωτήθηκε.

Πηγή πληροφοριών: ΑΜΠΕ

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ