Ένοπλες Συρράξεις

Ξεκίνησε ο πόλεμος: Ζώνη απαγόρευσης πτήσεων στο Ιρακινό Κουρδιστάν - Eκτέλεσαν επιχείρηση αεραπόβασης οι Τούρκοι - 16 νεκροί


Του Βασίλη Καπούλα

H Toυρκία ξεκίνησε τις επιχειρήσεις στα σύνορα με Ιράν-Ιράκ με την Βαγδάτη να επιβάλει Ζώνη Απαγόρευσης Πτήσεων ως αποτέλεσμα του συντονισμού των δράσεων με την Αγκυρα.  Τουλάχιστον 16 Τούρκοι στρατιώτες σκοτώθηκαν στο Βόρειο Ιράκ καθώς τουρκικά ελικόπτερα εκτέλεσαν επιχείρηση αεραπόβασης. 

Τουρκικά ελικόπτερα "Sikorsky" διείσδυσαν στο βόρειο Ιράκ και πραγματοποιήθηκε αεραπόβαση τουρκικών ειδικών δυνάμεων στην περιοχή Barzan .

Οι Κούρδοι όμως τους έστησαν ενέδρα.

Πριν λίγο η ιρακινή κυβέρνηση ανακοίνωσε τη δημιουργία Ζώνης Απαγόρευσης Πτήσεων πάνω από τις Κουρδικές περιοχές ενώ και και το Ιράν αναπτύσσει δυνάμεις μέσα στις κουρδικές πόλεις για να αποφύγει επέκταση τοπικών εξεγέρσεων που ήδη σημειώνονται.

Στην αυτόνομη περιοχή του Κουρδιστάν, λειτουργούν δύο αεροδρόμια: ένα στην Αρμπίλ και άλλο ένα στη Σουλεϊμανίγια.

Οι Κούρδοι αξιωματούχοι από το αεροδρόμιο Erbil επιβεβαίωσαν το γεγονός λέγοντας ότι "τις επόμενες 24 ώρες δεν θα πετάει τίποτα στην περιοχή".

Σύμφωνα με διαθέσιμες πληροφορίες οι Κούρδοι αναφέρουν πως "έρχεται ένας μεγάλος πόλεμος".

"Η δημιουργία Ζώνης απαγόρευσης Πτήσεων στα κουρδικά αεροδρόμια θα δημιουργήσει δυσκολίες στην περιοχή. Θα επηρεάσει τον πόλεμο κατά του ISIS και την δουλειά των ΗΕ και ΜΚΟ" είπε διευθυντής του αεροδρομίου.

Οι αεροπορικές εταιρείες της Τουρκίας, του Λιβάνου, της Αιγύπτου και της Ιορδανίας ανακοίνωσαν ότι θα αναστείλουν και αυτές με την σειρά τους τις πτήσεις  από και προς τις πόλεις Αρμπίλ και Σουλεϊμανίγια του Ιρακινού Κουρδιστάν, έπειτα από σχετικό αίτημα των αρχών της Βαγδάτης.

Ο πρωθυπουργός Αμπάντι στο τελεσίγραφό του προς την Περιφερειακή Κυβέρνηση του Κουρδιστάν για την ακύρωση του αποτελέσματος του δημοψηφίσματος για την ανεξαρτησία, ζήτησε να παραδοθεί στην Βαγδάτη εντός τριών ημερών ο έλεγχος των συνόρων και αεροδρομίων.

Σε διαφορετική περίπτωση απείλησε τις κουρδιστές αρχές ότι θα βρεθούν αντιμέτωποι με απαγόρευση των απ' ευθείας διεθνών πτήσεων προς τα αεροδρόμια του Ιρακινού Κουρδιστάν.

Από τις 15:00 (ώρα Γκρίνουιτς), 18:00 (ώρα Ελλάδας) της Παρασκευής, «δεν θα είναι δυνατή» η εκτέλεση μετά την αναφερόμενη ημερομηνία πτήσεων των Turkish Airlines, της AtlasGlobal και της Pegasus από και προς Αρμπίλ και Σουλεϊμανίγια, ανέφερε ανακοίνωση του τουρκικού προξενείου στην Αρμπίλ.

Στην ανακοίνωση δεν διευκρινίζεται για πόσο χρονικό διάστημα θα διαρκέσει η αναστολή.

Η λιβανέζικη αεροπορική εταιρεία Middle East Airlines (MEA) επίσης ανακοίνωσε θα «αναστείλει από την Παρασκευή όλες τις πτήσεις από και προς την Αρμπίλ», έπειτα από αίτημα της ιρακινής Πολιτικής Αεροπορίας», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας Μοχαμάντ Ελ Ούτ.

Ο κρατικός αεροπορικός μεταφορέας της Ιορδανίας Royal Jordanian, που πραγματοποιεί 10 πτήσεις την εβδομάδα προς την Αρμπίλ και τρεις προς τη Σουλεϊμανίγια, ανακοίνωσε επίσης την αναστολή της αεροπορικής σύνδεσης, όπως και η αιγυπτιακή EgyptAir, που προανήγγειλε την αναστολή όλων των πτήσεων από και προς την Αρμπίλ.

Απαντώντας στις απειλές της Βαγδάτης, ο υπουργός Μεταφορών της Περιφερειακής Κυβέρνησης του Κουρδιστάν Μοβλούντ Μουράντ τόνισε σήμερα ότι τα αεροδρόμια Αρμπίλ και Σουλεϊμανίγια χτίστηκαν με τα χρήματα της αυτόνομης περιοχής.

Στο μεταξύ, κουρδικές και ιρακινές πηγές επιβεβαίωσαν ότι ξένοι ξεκίνησαν να φεύγουν από την κουρδική περιοχή λόγω της Ζώνης Απαγόρευσης Πτήσεων.

Με ανακοίνωση του ιρακινού πρωθυπουργικού γραφείου έγινε γνωστό ότι ο Πρωθυπουργός, Haider al-Abadi, συμφώνησε με τον Τούρκο συνάδελφο του Μ.Γιλντιρίμ, για συντονισμό των οικονομικών και πετρελαϊκών εξαγωγών.

Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα οι Κούρδοι να χάσουν τις εισαγόμενες πηγές καθώς καμία γειτονική χώρα δεν πρόκειται να δεχτεί την εξαγωγή πετρελαίου των κουρδικών περιοχών χωρίς την έγκριση της Ιρακινής κυβέρνησης.

Ο Μ.Γιλντιρίμ επιβεβαίωσε την δέσμευση για συντονισμό και συνεργασία με την ιρακινή κυβέρνηση.

Αργότερα έγινε γνωστό ότι Τουρκία-Ιράν και Ιράκ θα έχουν τριμερή συνάντηση για το Κουρδικό Ζήτημα.

Και οι δύο πλευρές των συνόρων Τουρκίας και Ιράκ φλέγονται .

Φλόγες ξέσπασαν στις περιοχές Xwede, Koordine, Bayrak ενώ μαχητές του PKK κοντά στο χωριό Adil Beg δέχτηκαν σφοδρά πυρά από ελικόπτερα Cobra , πυροβολικά και όλμους με 16 Τούρκους να σκοτώνονται.

Αυτή η εξέλιξη θεωρείται καμπή στο πολεμικό σκηνικό που έχει στηθεί μεταξύ Ιράκ-Τουρκίας κυρίως και Κούρδων.

Στο μεταξύ η ΝΑ Τουρκία φλέγεται ξανά με τους Κούρδους να ανατινάζουν δύο τουρκικά τεθωρακισμένα στην περιοχή Çele με αποτέλεσμα το θάνατο και τον τραυματισμό 6 .

Στις 24 του μήνα, μαχητές του PKK επιτέθηκαν σε τουρκικό φυλάκιο κοντά στην Şemdinli. Ενας Τούρκος σκοτώθηκε και 4 τραυματίστηκαν.

Τις τελευταίες 4 ημέρες, ο τουρκικός Στρατός έχει εμπλακεί σε μάχες με το PKK κοντά στη πόλη Şemdinli στο Hakkari.

Η επιχείρηση έγινε κοντά στα σύνορα με το Ιράν και το Ιράκ. Τουρκικά μαχητικά, τεθωρακισμένα και πυροβολικό συμμετείχαν στην επιχείρηση.
https://twitter.com/PeoplesDefenseF/status/911615954718806016?ref_src=twsrc%5Etfw

Μαχητές του PKK στο λόφο Baye στην περιοχή Yüksekova στις 26 του μήνα σκότωσαν δύο Τούρκους ενώ ένας τρίτος έπεσε νεκρός από πυρά ελεύθερου σκοπευτή στον λόφο Kurê Mızgeftê και ένας τέταρτος σκοτώθηκε στην περιοχή Xacina.

Το Ιράν αναπτύσσει δυνάμεις στις κουρδικές περιοχές.
https://twitter.com/RojhelatRising/status/913074291205459968?ref_src=twsrc%5Etfw

https://twitter.com/PDKIenglish/status/913081388596854784?ref_src=twsrc%5Etfw

https://twitter.com/RojhelatRising/status/912768891306221568?ref_src=twsrc%5Etfw

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ρωσική τράπεζα και Πούτιν
Ρωσία 0

Έξω Φρενών οι Ρώσοι! Τούρκοι, Κινέζοι και Άραβες καθυστερούν ή ακυρώνουν τελείως τις πληρωμές ρωσικού πετρελαίου φοβούμενοι τις κυρώσεις των ΗΠΑ

«Η αμερικανική και ευρωπαϊκή πίεση δημιούργησε προβλήματα στις πληρωμένες μας» είπε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνο,...