Πολιτική

Ν.Τόσκας: Ο «στρατηγός» που άδειασε τους «στρατιώτες» του εν μέσω μάχης - Δύο χρόνια στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ ήταν αρκετά για την μετάλλαξη του σε πολιτικό ανευθυνοϋπεύθυνο

Ο Νίκος Τόσκας είναι σήμερα αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ. Και η αλήθεια είναι πώς κατάφερε μέσα σε δύο χρόνια να ξεχάσει ότι έμαθε στα 35 χρόνια της καριέρας του στο Στρατό και να αποκτήσει όλα τα σύνδρομα του πολιτικού με ότι συνεπάγεται αυτό για την κοινωνία και το Δημόσιο βίο.

Είναι προϊστάμενος της Ελληνικής Αστυνομίας και του Πυροσβεστικού Σώματος και η θητεία του στην Κατεχάκη μάλλον δεν είναι και η καλύτερη. Για να λέμε τα πράγματα με το όνομα τους, έχει και αρκετούς «εχθρούς», μόνο και μόνο γιατί διαχειρίζεται ένα τέτοιο υπουργείο. Πολλοί Συριζαίοι θα ήθελαν για παράδειγμα την κατάργηση των ΜΑΤ, αλλά ο κ. Τόσκας δεν το επέτρεψε. Μπορεί γιατί έκρινε, και το ασπάστηκε το Μέγαρο Μαξίμου, πως θα τα χρειαστούν αργότερα...

Πάμε όμως στην τελευταία προκλητική δήλωση που έκανε ο Νίκος Τόσκας με την οποία ως «στρατηγός» (αποστρατεύθηκε ως υποστράτηγος από τον Ελληνικό Στρατό με κάποιους να μιλούν για έναν ικανό αξιωματικό) τσάκισε το ηθικό των «στρατιωτών» του. Το δυσάρεστο είναι πώς με ηθικό στα τάρταρα πόλεμος δεν μπορεί να γίνει και αν γίνει είναι βέβαιο πώς θα χαθεί.

Όφειλε να το ξέρει ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη όταν έλεγε, απαντώντας σε ερώτηση στη Βουλή, πώς το Πυροσβεστικό Σώμα είναι «ο πιο στρεβλός μηχανισμός του ελληνικού δημοσίου», αμφισβητώντας την επιχειρησιακή επάρκεια των πυροσβεστών. Κι αυτό το είπε όταν ο Αλέξη Τσίπρας στις φωτιές στην Αττική, σε εκείνο το επικοινωνιακό σώου, χαρακτήρισε τους πυροσβέστες «ήρωες».

Ας μας πουν εκεί στον ΣΥΡΙΖΑ, τί ισχύσει τελικά. Είναι ήρωες οι πυροσβέστες ή τεμπέληδες και ανίκανοι όπως τους χαρακτήρισε εν ολίγοις ο κ. Τόσκας; Πως μάλιστα ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη μιλάει για στρεβλό μηχανισμό μετά από έναν τουλάχιστο χρόνο στη συγκεκριμένη θέση; Τί έπραξε για να τον βελτιώσει; Μάλλον απολύτως.

Το βασικό όμως είναι, οι πυροσβέστες που αμείβονται με λιγότερα από 1.000 ευρώ θα μπουν στις φλόγες για να σώσουν ανθρώπινες ζωές, περιουσίες ή δάση όταν ακούν από τα χείλη του πολιτικού τους προϊσταμένου πώς είναι ανεπαρκείς, είναι κομματικά καθοδηγούμενοι και δεν έχουν επιχειρησιακό σχεδιασμό;

Ποιος επέλεξε τον αρχηγό του Πυροσβεστικού Σώματος; Ποιός έκανε τις κρίσεις των αξιωματικών και ποιος είναι ο αρμόδιος του επιχειρησιακού σχεδιασμού; Ποιος εν τέλει έχει την ευθύνη. Προφανώς ο ίδιος ο Τόσκας. Αν δεν μπορεί λοιπόν να ανταποκριθεί στις αρμοδιότητες του ας ζητήσει από τον πρωθυπουργό να τον απαλλάξει από τα καθήκοντα του. Διαφορετικά, ας προσπαθήσει από τη θέση του βελτιώσει και όχι να απαξιώσει ή και να καταστρέψει.

Έχει όμως και συνέχεια για τον κ. Τόσκα που αποφάσισε να ασχοληθεί με την πολιτική μετά τη θητεία του στα Τεθωρακισμένα. Παραδέχθηκε ότι ο προϋπολογισμός σε σχέση με το 2009 έχει μειωθεί δραματικά και πρόσθεσε ότι, την περίοδο που υπήρχαν χρήματα δεν χρησιμοποιήθηκαν με ορθό τρόπο. «Τότε που είχαμε πολλά λεφτά πήγαιναν σε μισθώσεις αεροσκαφών για 12 μήνες το χρόνο. Μισθώναμε και για περιόδους που δεν είχαμε φωτιές», είπε ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη.

Που βρίσκονταν ο κ. Τόσκας το 2009; Μήπως υποστήριζε πολιτικά το ΠΑΣΟΚ, αυτούς δηλαδή που καταγγέλλει τώρα ότι μίσθωναν για 12 μήνες το χρόνο πυροσβεστικά αεροσκάφη (και για το χειμώνα δηλαδή); Μήπως υπηρέτησε ως διευθυντής του πολιτικού γραφείου του αναπληρωτή υπουργού Εθνικής Άμυνας Πάνου Μπεγλίτη όταν ο Γιώργος Παπανδρέου έβαλε τη χώρα στο μνημόνιο και έκτοτε προχώρησε στο δραματικό κόψιμο των δημοσίων δαπανών, μεταξύ των οποίων και αυτών για την άμυνα και την ασφάλεια της χώρας;

Γιατί ο κ. Τόσκας θυμήθηκε τώρα τις στρεβλώσεις του Πυροσβεστικού Σώματος; Η εξουσία είναι γλυκιά και φαίνεται πώς μεταλλάσσει τον άνθρωπο ακόμη και όταν έχει περάσει 35 και πλέον χρόνια στην πειθαρχία του Στρατού.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ