Μέση Ανατολή

Με «φωτιά και τσεκούρι» προειδοποιούν Τούρκους και Ιρανούς οι Κούρδοι αν τους επιτεθούν μετά το δημοψήφισμα της ανεξαρτησίας τους - «Κλειδί» η στάση του Ισραήλ



Οι Κούρδοι του Ιράκ ψηφίζουν σήμερα για την ανεξαρτησία τους, έχοντας απέναντι τους σχεδόν τους πάντες. Την Τουρκία, τον Ιράν, τη Ρωσία και τις ΗΠΑ. Μόνοι σύμμαχοι τους είναι μία ομάδα Αμερικανών βουλευτών και το Ισραήλ. Είναι όμως αυτές οι δυνάμεις ικανές να σταματήσουν ένα χτύπημα κατά των Κούρδων; Κανείς δεν γνωρίζει. Οι Κούρδοι ωστόσο απαντώντας και στην Άγκυρα που δηλώνει ότι δεν αναγνωρίζει το δημοψήφισμα τους και κάνει πρόβα εισβολής στον Ιράκ, επισημαίνουν πώς η απάντηση τους θα είναι «φωτιά και τσεκούρι».

Σήμερα το πρωί άνοιξαν οι κάλπες στο βόρειο Ιράκ και η Κουρδική Περιφερειακή Κυβέρνηση (KRG), πάρα τους φόβους που εκφράζονται διεθνώς για τις επιπτώσεις που μπορεί να έχει το δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία τους στην περιφερειακή ασφάλεια τόσο της περιοχής, όσο και της ευρύτερης Μέσης Ανατολής προχωρούν κανονικά την ψηφοφορία τους.

Τα εκλογικά τμήματα άνοιξαν στις 08:00 τοπική ώρα, ενώ θα παραμείνουν ανοιχτά μέχρι τις 18:00. Το τελικό αποτέλεσμα αναμένεται ν΄ ανακοινωθεί μέσα σε 72 ώρες. Το δημοψήφισμα αναμένεται με άνεση να είναι υπέρ του “ναι” για την ανεξαρτησία, ενώ δεν έχει δεσμευτικό χαρακτήρα. Εκτιμάται ότι θα ενισχύσει διαπραγματευτικά την KRG σχετικά με την άσκηση πιέσεων στην Βαγδάτη, για την διαχείριση των περιοχών που παράγουν πετρέλαιο.

Η Τουρκία δεν αναγνωρίζει το δημοψήφισμα στις κουρδικές περιοχές του Ιράκ, ενώ αν τεθεί θέμα ασφάλειας, θα λάβει μέτρα, όπως δηλώνει. Συγκεκριμένα, το υπουργείο Εξωτερικών, δήλωσε σήμερα ότι δεν αναγνωρίζει το δημοψήφισμα που θα διεξαχθεί στις κουρδικές περιοχές του Ιράκ και το θεωρεί κενό και άκυρο.

Το τουρκικό ΥΠΕΞ υποστηρίζει ότι το δημοψήφισμα θα θέσει σε κίνδυνο την περιφερειακή ασφάλεια, ενώ η Άγκυρα θα λάβει όλα τα μέτρα εάν αυτό, οδηγήσει σε ενέργειες που θα στοχεύσουν την ασφάλεια της Τουρκίας. Παράλληλα, συνιστάται στους Τούρκους πολίτες που βρίσκονται στις κουρδικές περιοχές του Ιράκ, να τις εγκαταλείψουν το συντομότερο δυνατό, εάν δεν έχουν κάποια υποχρέωση για να παραμείνουν.

Ποιες όμως είναι οι ισορροπίες στην περιοχή και πιο ρόλο μπορούν να παίξουν; Εκτός του Ισραήλ και αρκετούς Αμερικανικούς βουλευτές και γερουσιαστές, οι πάντες τάχθηκαν εναντίον του δημοψηφίσματος για την πολυπόθητη ανεξαρτησία των Κούρδων.

Η διεθνής κοινότητα, και ειδικά οι Δυτικοί συνασπίστηκαν για να ενταφιάσουν τα όνειρα των Κούρδων, που κέρδισαν το δικαίωμα της ανεξαρτησίας με αίμα. Αυτό που έχει σημασία είναι ότι δεν φοβήθηκαν και δεν λύγισαν μπροστά στις απειλές και τους εκβιασμούς. Στάθηκαν όρθιοι οι Κούρδοι και σήμερα αναμένεται να ψηφίσουν μαζικά στο δημοψήφισμα. Οι πληροφορίες που φτάνουν από το Ερμπίλ, είναι ενθαρρυντικές καθώς χιλιάδες άνθρωποι κατέβηκαν στους δρόμους για να προστατεύσουν την τιμή και την αξιοπρέπειά τους.

Για τη Δύση, και ειδικά τις ΗΠΑ, προκύπτουν πολλά ερωτήματα: Γιατί την ύστατη στιγμή και ενώ γνώριζαν από την πρώτη στιγμή τα σχέδια των Κούρδων του Ιράκ, τους κτύπησαν πισώπλατα; Και ενώ γνωρίζουν ότι οι Κούρδοι είναι και σήμερα οι μεγαλύτεροι σύμμαχοί τους… Κανείς δεν μπορεί να εξηγήσει την πολιτική Τράμπ, ιδίως όταν απέρριπτε τον εκβιασμό του Ταγίπ Ερντογάν και έστειλε στρατιωτικό υλικό στους Κούρδους της Συρίας (YPG) οι οποίοι κέρδισαν τους εχθρούς των ΗΠΑ, τους τζιχαντιστές, κατά κράτος.

Ουδείς επίσης γνωρίζει αυτή τη στιγμή εάν μετά το δημοψήφισμα, η Τουρκία και το Ιράν θα υλοποιήσουν τις απειλές τους και θα κτυπήσουν στο Ιρακινό Κουρδιστάν. Εάν συμβεί αυτό, οι Κούρδοι είναι μεν μόνοι τους, αλλά απέδειξαν ότι οι πόλεμοι κερδίζονται με αίμα. Θα επιτρέψει ο κ. Τραμπ στο Ιράν να επιτεθεί στους συμμάχους του; Έχει όντως συμφωνήσει με τον Ταγίπ Ερντογάν ότι θα κλείσει τα μάτια, όταν αυτός επιτεθεί με τους μουλάδες της Τεχεράνης;

Όλα είναι πιθανά. Το σίγουρο είναι ότι οι Κούρδοι θα αντισταθούν και υπόσχονται φωτιά και τσεκούρι σε όσους τολμήσουν να τους επιτεθούν. Η Μέση Ανατολή θα πάρει και πάλι φωτιά και μπορεί αυτή τη φορά να είναι ακόμη μεγαλύτερη. Κι αυτό γιατί εμπλέκονται ολοένα και περισσότερες, αλλά και ισχυρότερες δυνάμεις.

Καθοριστικός όμως είναι ο ρόλος του Ισραήλ. Υποστηρίζει σε όλα τα επίπεδα τους Κούρδους, αλλά είναι άγνωστο εάν έχει υποσχεθεί και στρατιωτική βοήθεια. Εάν το πράξει, και εάν οι Κούρδοι βγουν νικητές, το Ισραήλ θα αναδειχθεί στον αδιαφιλονίκητο περιφερειακό παίκτη, έχοντας δίπλα του, ως σύμμαχο, τον πιο εμπειροπόλεμο λαό στην περιοχή. Εάν το Ισραήλ μπει μπροστά, οι ΗΠΑ πιθανότατα θα αλλάξουν γνώμη.

https://www.youtube.com/embed/PSiHXgvSD8M
https://www.youtube.com/embed/NsY5UiKXc5s
https://www.youtube.com/embed/73QOxy4TQ0w

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Πολεμική αεροπορία 0

Πριν πεινάσει μαγειρεύει η Ελλάδα! Τα γνωστά μηχανικά προβλήματα του F-35 αναγκάζουν την ΠΑ να ζητά επιτακτικά την απόκτηση του Block 4

Ως χώρα θα περιμένουμε όσο απαιτηθεί για να παραλάβουμε την εκδοχή Block 4 του Αμερικανού αεροσκάφους 5η γενιάς στην...
ρωσική τράπεζα και Πούτιν
Ρωσία 0

Έξω Φρενών οι Ρώσοι! Τούρκοι, Κινέζοι και Άραβες καθυστερούν ή ακυρώνουν τελείως τις πληρωμές ρωσικού πετρελαίου φοβούμενοι τις κυρώσεις των ΗΠΑ

«Η αμερικανική και ευρωπαϊκή πίεση δημιούργησε προβλήματα στις πληρωμένες μας» είπε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνο,...