ΗΠΑ

Μαχητικό 6ης γενιάς παρουσιάζει η LM - Στην Ελλάδα πάνε για εκσυγχρονισμό των F-104 Starfighter;

Ενώ στην Ελλάδα κάποιοι προσπαθούν να πείσουν την πολιτική ηγεσία να διαθέσουν οι φορολογούμενοι δύο δισ. δολ. για ένα αμφιβόλου αξίας πρόγραμμα εκσυγχρονισμού των παλαιών F-16 3ης γενιάς, στις ΗΠΑ η κατασκευάστριά τους Lockheed Martin, παρουσιάζει το σχέδιο της 6ης γενιάς μαχητικών που θα συμπληρώσει στο πεδίο της μάχης τα F-35A!

Το μαχητικό 6ης γενεάς που εξελίσσει η Lockheed Martin, θα συμμετάσχει στη διαγωνιστική διαδικασία του προγράμματος αεροπορικής κυριαρχίας επόμενης γενεάς (NGAD: Next Generation Air Dominance) και θα αντικαταστήσει το F-22 Raptor από το 2028, όταν θα έχει ολοκληρωθεί (πρώτα ο Θεός...) το ελληνικό πρόγραμμα εκσυγχρονισμού των F-16!

Καθώς πληροφορίες για τα χαρακτηριστικά της σχεδιαστικής σύλληψης είναι υψηλής διαβάθμισης, τα ακόλουθα αποτελούν εκτιμήσεις από παρατηρητές των εξελίξεων του προγράμματος.

Σύμφωνα με αυτές λοιπόν, το NGAD θα είναι ένα μικρού μεγέθους και υψηλής ευελιξίας επανδρωμένο μαχητικό, που πιθανότατα θα είναι υπερηχητικό, μακράς εμβέλειας, με υψηλή αντοχή σε κυβερνοεπιθέσεις, μορφοποιούμενες επιφάνειας, ικανότητα αυτο-επισκευής και δυνατότητα μεταφοράς οπλικών συστημάτων λέιζερ.

Εμείς στην Ελλάδα με την φόρα που έχουμε πάρει στον εκσυγχρονισμό παλαιών αεροσκαφών (P-3B, εξήντα ετών και τώρα ίσως F-16, 25 ετών) μπορεί να αποφασίσουμε σε μια παράλληλη εξέλιξη, να εκσυγχρονίσουμε τα F-104 Starfighter της Lockheed Martin για λόγους "ομοιοτυπίας".

Με εξαίρεση το μαχητικό του τύπου που υπάρχει στο Πολεμικό Μουσείο, υπάρχουν ακόμα περίπου 20 μαχητικά του τύπου σε αρκετά καλή κατάσταση σε διάφορα σημεία της Ελλάδας...

https://youtu.be/7Ub0UbhDGDE

https://youtu.be/n9vBmraZrZA

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ