Πολιτική

Κεντροαριστερά: Σκληραίνει η κόντρα μεταξύ ΠΑΣΟΚ και Ποταμιού για την ψήφο εξ' αποστάσεως

Η κόντρα στην Κεντροαριστερά για το θέμα της ηλεκτρονικής ψήφου μαίνεται με το ΠΑΣΟΚ και το Ποτάμι να είναι οι βασικοί... αντίπαλοι. Δεν υπήρξε μάλιστα ούτε καν συμφωνία των εκπροσώπων των δέκα υποψηφίων για την «λίστα των καλεσμένων» που θα εξετάσει το θέμα αυτό.

Στη χθεσινή συνεδρίαση κυριάρχησε η παρουσία του Ανδρέα Δρυμιώτη, ο οποίος κλήθηκε από τη Σεβαστουπόλεως, προκειμένου να παρουσιάσει το σύστημα «Ζευς», οι σέρβερ του οποίου βρίσκονται στο υπουργείο Παιδείας. Ο κ. Δρυμιώτης το χαρακτήρισε αξιόπιστο, αλλά όταν ρωτήθηκε (Δημήτρης Ρέππας, Αντώνης Βγόντζας) αν «αντί του παππού μπορεί να ψηφίσει η γιαγιά ή ο γιος» ή «αν μπορεί να υπάρξει μαζική παρέμβαση από άλλο κόμμα» απάντησε πως «αυτό δε μπορεί να αποκλειστεί». Κατόπιν αυτού, οι ενστάσεις της Χαριλάου Τρικούπη ενισχύθηκαν.

Δεδομένου, όμως, πως και το ΠΑΣΟΚ θέλει την εξ αποστάσεως ψήφο, αλλά με προηγούμενη παραλαβή από τον ενδιαφερόμενο προσωπικού κωδικού, της επιμονής του Ποταμιού και της θετικής στάσης απέναντι στο θέμα και των εκπροσώπων των υπόλοιπων υποψηφίων ο Νίκος Αλιβιζάτος ζήτησε χρόνο και το θέμα θα αντιμετωπιστεί σε νέα συνεδρίαση της επιτροπής την ερχόμενη Τετάρτη. Μέχρι τότε θα έχει ξεκαθαρίσει και τη στάση της η Vodafone, που έχει ζητήσει διευκρινίσεις από τους επιτελείς των κομμάτων της κεντροαριστεράς.

«Θέλω να εξαντλήσω όλα τα περιθώρια για να έχουμε εξ αποστάσεως ψήφο, να συνδυάσουμε τη μαζικότητα με την εγκυρότητα» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Αλιβιζάτος. Πάντως, χθες συμφωνήθηκε να υπάρξει ηλεκτρονική διασύνδεση όλων των εκλογικών τμημάτων, που θα δημιουργηθούν στους καποδιστριακούς δήμους (υπολογίζεται ότι θα είναι πάνω από 1000).

Εγκρίθηκε και μία επιστολή δεοντολογίας και διαφάνειας προς τους υποψηφίους με την οποία η επιτροπή τους προτρέπει να συμμετέχουν σε τρεις δημόσιες συζητήσεις (δύο πριν την 5η Νοεμβρίου και μία πριν τον δεύτερο γύρο), να μην αγοράζουν τηλεοπτικό χρόνο, να αποφύγουν την αφισοκόλληση και να δημοσιοποιούν τις δαπάνες τους.

Η επίσημη παρουσίαση των υποψηφίων θα γίνει από τον Νίκο Αλιβιζάτο στις 26 Σεπτεμβρίου, καθώς μέχρι τις 22 θα πρέπει να έχουν προσέλθει, όσοι έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον, στο γραφείο του με τις 1000 υπογραφές από εφτά περιφέρειες της χώρας. Το ερώτημα που μένει να απαντηθεί είναι αν το θέμα της εξ αποστάσεως ψηφοφορίας θα αποτελέσει αφορμή ή αιτία για να ακυρώσει κάποιος από τους ενδιαφερόμενους τη συμμετοχή του.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ