Κόσμος

Κατάρριψη ισραηλινού μαχητικού F-15 πάνω από τον εναέριο χώρο του Λίβανου - Προς πολεμική εμπλοκή Ισραήλ-Ιράν-Χεζμπολάχ

Νέα ένταση που προμηνύει «τυφώνες» επιπέδου 5 έχουμε αν επιβεβαιωθεί και επίσημα η κατάρριψη ισραηλινού μαχητικού από την συριακή αεράμυνα και συγκεκριμένα από S-200 (κεντρική φωτογραφία άρθρου με τον πύραυλο να έχει ήδη φύγει) δίνοντας το έναυσμα για πολεμική εμπλοκή του Ισραήλ τόσο στην Συρία  όσο και στο  Λίβανο με διακύβευμα όμως την οργάνωση της Χεζμπολάχ.

Ισραηλινά μαχητικά αεροσκάφη  F-15 ως γνωστόν πραγματοποίησαν πιστοποιημένα χαμηλή πτήση  στην πόλη της Σιδώνας του Λιβάνου Sidon, σπάζοντας το φράγμα του ήχου σε μια επίδειξη δύναμης προς την Χεζμπολάχ.

Ένας δημοσιογράφος του διεθνούς πρακτορείου ειδήσεων Associated Press στη Σιδώνα  άκουσε δύο ηχητικές εκρήξεις και είδε τέσσερα μαχητικά αεροσκάφη σε διάφορα υψόμετρα την Κυριακή.

Το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων του Λιβάνου όμως ανέφερε μια ηχητική έκρηξη που προκλήθηκε από ένα ισραηλινό αεριωθούμενο αεροσκάφος …χωρίς να προσδιορίζει τίποτε άλλο ( υπονοώντας πτώση αυτού του αεροσκάφους σε κάποιο σημείο εντός της θάλασσας), αναφέρει έγκυρη βρετανική εφημερίδα .

https://youtu.be/i3hJInFyhCQ?t=9

Λιβανέζος δημοσιογράφος στο twitter ανέφερε ότι η συριακή αεράμυνα «κλείδωσε»  ένα εκ των ισραηλινών αεροσκαφών  που ίπταντο  πάνω από το Λίβανο  και κοντά στα σύνορα με την Συρία,  και το κατέρριψε, χωρίς όμως να υπάρχει επιβεβαίωση προς το παρόν του γεγονότος με φωτογραφίες ή βίντεο.

Πιθανό να έχουμε ενεργοποίηση του ρωσικής κατασκευής αντιαεροπορικού  συστήματος  S-200 που φέρεται να εκτόξευσε πύραυλο εναντίον ισραηλινού F-15  όπως αναφέρουν και οι συριακές πηγές.

Το ισραηλινό αεροσκάφος  χτυπήθηκε λίγα χιλιόμετρα από ακτή Σιδώνας , και φέρεται σύμφωνα με πηγές στο Λίβανο να κατέπεσε στην  θάλασσα.

Πολλά κοινωνικά δίκτυα έχουν δημοσιοποιήσει το σενάριο περί πτώσης ισραηλινού  αεροσκάφους στο Νότο , ειδικά εφόσον αυτό «κλειδώθηκε» από τα ραντάρ των  συριακών πυραύλων S-200, ενώ για το γεγονός δεν υφίσταται ακόμη καμία επίσημη ανακοίνωση από τις δύο χώρες.

Σύμφωνα με τις πηγές, ο πύραυλος φέρεται να έπληξε το ισραηλινό αεροσκάφος αρκετά χιλιόμετρα από την παραλία και αυτό να έπεσε  στη θάλασσα.

Αναμένουμε περισσότερα στοιχεία για το περιστατικό, αλλά αυτό  είτε έλαβε χώρα είτε όχι  απλά επιβεβαιώνει την  μεγάλη ένταση  που επικρατεί στην περιοχή, καθώς  και οι προετοιμασίες για επικείμενη ισραηλινή εισβολή.

Τονίζεται επίσης ότι πριν μήνες και πάλι συριακό  πυραυλικό σύστημα S-125 PECHORA είχε εξουδετερώσει ισραηλινό πύραυλο .

Επίσης υπενθυμίζουμε ότι πριν μερικές ημέρες, ο Ισραηλινός ΑΓΕΕΔ στρατηγός  Gadi Eisenkot, κατηγόρησε την προσωρινή δύναμη των Ηνωμένων Εθνών στο Λίβανο (UNIFIL) ότι δεν συμβάλλει αποφασιστικά στη διατήρηση της ηρεμίας στο νότιο Λίβανο, ενώ η ηγεσία του ΟΗΕ δεν κάνει αρκετά αφού  η Χεζμπολάχ παραβιάζει το ψήφισμα.

Ο Eisenkot κατηγόρησε και την Χεζμπολάχ ότι συνεχίζει να προετοιμάζεται για πόλεμο σε χωριά, πόλεις και κωμοπόλεις νότια του ποταμού Litani, «οπλίζοντας τις δυνάμεις της με πιο θανατηφόρα και ακριβή όπλα για να βλάψει το ισραηλινό μέτωπο».

Ο Χάλεβι από την πλευρά του δήλωσε ότι η UNIFIL διαδραματίζει σημαντικό ρόλο σε σχέση με την  Χεζμπολάχ και θα μπορούσε να ασκήσει μεγαλύτερη πίεση για να εμποδίσει την προσπάθεια της οργάνωσης να ενισχύσει την θέση της στο Λίβανο.

Τόνισε  επίσης ότι θα μπορούσαν και πρέπει να γίνουν περισσότερα από τα Ηνωμένα Έθνη όχι μόνο για να διατηρηθεί η ειρήνη αλλά και για να αποφευχθεί ο επόμενος πόλεμος.

Ο επικεφαλής της στρατιωτικής υπηρεσίας πληροφοριών  ενημέρωσε επίσης τον ΓΓ του ΟΗΕ  σχετικά με την κατάσταση πληροφοριών σε διάφορους τομείς.

Από τις αρχές Ιουλίου, ο Χάλεβι επιβεβαίωσε ότι η Χεζμπολάχ λειτουργεί και διαχειρίζεται δύο υπόγεια εργοστάσια  όπλων που δημιουργήθηκαν από το Σώμα της ιρανικής Ισλαμικής Επαναστατικής Φρουράς.

Σύμφωνα με την έκθεση, τα εργοστάσια μπορούν να κατασκευάσουν πυραύλους όπως τα βλήματα Fateh-110 επιφανείας-επιφάνειας με βεληνεκές 300 χλμ.

Για αυτό το λόγο θα έχουμε σύντομα "γεγονότα"  αλλά και διότι οι άνδρες της Χεζμπολάχ έχουν συσσωρεύσει βαρύ οπλισμό και Ιρανούς συμβούλους … για τους οποίους θα »δεχθούν» σύντομα απάντηση από το Τελ Αβίβ που φοβάται ιρανικό «δάκτυλο» σε επικείμενο κύμα τρομοκρατικών επιθέσεων στις πόλεις του Βορείου Ισραήλ.

  Ο υπουργός Άμυνας Avigdor Liberman προειδοποίησε ότι ενώ δεν υπάρχει κανένα συμφέρον από το Ισραήλ να εισέλθει στον επταετή εμφύλιο πόλεμο της Συρίας, υπάρχουν κόκκινες γραμμές που έχει ορίσει η Ιερουσαλήμ συμπεριλαμβανομένου του λαθρεμπορίου όπλων από την Χεζμπολάχ και της ιρανικής παρουσίας στα σύνορά της.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ