Κόσμος

Και τώρα τι; Κιμ Γιονγκ Ουν και Ν.Τραμπ δεν κάνουν πίσω - Η Β.Κορέα υπόσχεται πυραυλικό τυφώνα και οι ΗΠΑ πυρηνικό χειμώνα

Από μία κλωστή κρέμεται η ασφάλεια του πλανήτη καθώς κανένα ίχνος αποκλιμάκωσης στην κορεατική Χερσόνησο δεν φαίνεται στον ορίζοντα, ενώ και οι δύο πλευρές δηλώνουν εξ' ίσου πρόθυμες να πατήσουν το «κουμπί». ΗΠΑ και Νότια Κορέα νωρίτερα έκαναν εικονικό βομβαρδισμό σε εγκαταστάσεις της Βόρειας Κορέας. Η απάντηση από τη Βόρεια Κορέα ήρθε από την κρατική εφημερίδα όπου δηλώνεται απερίφραστα η πρόθεση συνέχισης των δοκιμών των βαλλιστικών της πυραύλων και του πυρηνικού της προγράμματος, απειλώντας τις ΗΠΑ με «οριστική και τελική καταστροφή».

Στο μεταξύ 50% πιθανότητα για πρόκληση πυρηνικού ολέθρου από τη Βόρεια Κορέα και μάλιστα εντός των επόμενων εβδομάδων, δίνει ο καθηγητής Ιωάννης Μάζης. Η κίνηση αυτή θα επιφέρει αναπόφευκτα την απάντηση του Τραμπ και ο πλανήτης κρατάει την ανάσα του...

Απάντηση στις ΗΠΑ έδωσε η Βόρεια Κορέα αναφορικά με τις δοκιμές των βαλλιστικών της πυραύλων και του πυρηνικού της προγράμματος, προαναγγέλλοντας νέες δοκιμές και αποκαλώντας τις ΗΠΑ ένας «πυρηνικό εγκληματία» απειλώντας ταυτόχρονα με τη «οριστική και τελική καταστροφή».

«Αν και ο Τραμπ και η παρέα του συναγωνίζονται μεταξύ τους στο ποιος θα φωνάξει περισσότερο για την επιβολή όλο και μεγαλύτερης πίεσης στην Βόρεια Κορέα, αυτό δεν είναι τίποτα άλλο παρά μια θλιβερή απελπισία αυτών που έχουν αναστατωθεί από τη δύναμη της μεγάλης Κορέας», αναφέρει μεταξύ άλλων σε άρθρο της η κρατική εφημερίδα και όργανο του ΚΚ της Κορέας Rodong Sinmun.

Αφού στο άρθρο αναφέρονται οι δηλώσεις του Αμερικανού προέδρου, του υπουργού Άμυνας και άλλων για να το πάγωμα των δοκιμών η εφημερίδα συνεχίζει:

«Οι ΗΠΑ δεν δικαιούνταν να ομιλούν για πυρηνικές απειλές από άλλα κράτη καθώς είναι οι ίδιες ένας πυρηνικός εγκληματίας, οι οποίες πρώτες στον κόσμο προκάλεσαν πυρηνική καταστροφή αλλά και συνεχίζουν να απειλούν άλλες χώρες με τη χρήση πυρηνικών».

Και συνεχίζει το άρθρο της Rodong Sinmun:

«Είναι αυταπόδεικτο ότι η Βόρεια Κορέα δεν μπορεί να σταματήσει να ενισχύει την πυρηνική της αποτροπή, ιδιαίτερα κάτω από τις παρούσες ζοφερές συνθήκες όπου κανείς δεν γνωρίζει πότε ένα πυρηνικός πόλεμος μπορεί να ξεσπάσει, εξαιτίας του γεγονότος ότι οι ΗΠΑ θέλουν να εξοντώσουν την DPRK με πυρηνικά» για να καταλήξειλέγοτνας τα εξης:

«Οι επίμονες κινήσεις των ΗΠΑ με στόχο το ξέσπασμα μιας πυρηνικής  σύρραξης στην περιοχή θα σημάνει και το οριστικό τους τέλος».

Νωρίτερα σε «μπαράζ» προκλήσεων προχώρησαν ΗΠΑ και Νότια Κορέα, καθώς έκαναν εικονικό βομβαρδισμό σε εγκαταστάσεις της Βόρειας Κορέας.

Τέσσερα αμερικανικά μαχητικά F-35B, δυο αμερικανικά βομβαρδιστικά B-1B και τέσσερα νοτιοκορεάτικα μαχητικά F-15, πέρασαν πάνω από την κορεατική χερσόνησο την Παρασκευή.

Την πληροφορία είχε μεταδώσει αρχικά το νοτιοκορεατικό πρακτορείο Yonhap και αργότερα την επιβεβαίωσε Νοτιοκορεάτης αξιωματούχος της Πολεμικής Αεροπορίας στο CNN.

Η άσκηση έγινε ως απάντηση στις επανειλημμένες δοκιμές βαλλιστικών πυραύλων της Βόρειας Κορέας και την ανάπτυξη πυρηνικών όπλων, τόνισε ο αξιωματούχος.

Τα αμερικανικά βομβαρδιστικά «σηκώθηκαν» από τη βάση στο Γκουάμ και τα τέσσερα αμερικανικά μαχητικά από αμερικανική βάση στην Ιαπωνία.

Τα πολεμικά αεροσκάφη των ΗΠΑ και της Νότιας Κορέας έκαναν εικονικό βομβαρδισμό, ο οποίος προσομοίασε χειρουργικής ακρίβειας χτυπήματα σε εγκαταστάσεις κλειδιά της Βόρειας Κορέας πάνω από το πεδίο Pilseung, στην επαρχία Gangwon, στο νότιο τμήμα της Νότιας Κορέας.

Δεν είναι η πρώτη φορά που οι ΗΠΑ στέλνουν βομβαρδιστικά να πετάξουν πάνω από την κορεατική χερσόνησο.

Η στιγμή που επιλέγεται για να γίνει άσκηση με εικονικούς βομβαρδισμούς, μόλις δυο μέρες μετά τη νέα πυραυλική δοκιμή της Πιονγκγιάνγκ, έχει όμως τη δική της σημασία και δίνει άλλη βαρύτητα στην άσκηση.

Και το γεγονός πως τα αμερικανικά αεροσκάφη «σηκώθηκαν» από το Γκουάμ, αμερικανικό έδαφος κοντά στην κορεατική χερσόνησο, έχει επίσης ιδιαίτερη σημασία.

Άλλωστε, ο Κιμ Γιονγκ Ουν και το καθεστώς της Βόρειας Κορέας έχουν πολλές φορές το τελευταίο διάστημα βάλει στο στόχαστρό τους το Γκουάμ. Σε ανακοίνωση της Πιονγκγιάνγκ για την τελευταία χρονικά βαλλιστική δοκιμή αναφερόταν ξεκάθαρα πως ήταν… προσομοίωση επίθεσης στο Γκουάμ.

Την περασμένη Τρίτη, εξάλλου, λίγες ώρες μετά τη νέα εκτόξευση πυραύλου από τη Βόρεια Κορέα, η Σεούλ έστειλε μαχητικά να κάνουν άσκηση με εικονικό βομβαρδισμό κοντά στα σύνορα των δυο χωρών.

Σε συνέντευξή του ο καθηγητής Γεωπολιτικής και Οικονομικής Γεωγραφίας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών Ιωάννης Μάζης εξέφρασε την άποψη ότι ο ηγέτης της Βόρειας Κορέας είναι τρελός και μπορεί να προκαλέσει πυρηνικό όλεθρο, εκτιμώντας πως σε μία τέτοια περίπτωση ο πρόεδρος των ΗΠΑ θα απαντήσει.

Ο κ. Μάζης ανέφερε ότι «ο Κιμ είναι ένας ηγέτης, που έχει το συγκεκριμένο κράτος, του οποίου η πυρηνική τεχνολογία δεν είναι σε θέση να αντιμετωπίσει ούτε το 1/100 της αντίστοιχης πυρηνικής τεχνολογίας των ΗΠΑ, αλλά και της Ρωσίας. Ένας λογικός, στο πλαίσιο που μπορεί ένας δικτάτωρ να είναι λογικός, ένας ρεαλιστής δικτάτωρ δεν προκαλεί βασιζόμενος στις πλάτες της Κίνας. Είναι τρελός».

Και συμπλήρωσε: «Πιστεύω ότι μπορεί να προκαλέσει πυρηνικό όλεθρο. Δίνω πάρα πολλές πιθανότητες, πάνω από το 50% να το κάνει μέσα στο προσεχές διάστημα δηλαδή των επόμενων εβδομάδων».

Σύμφωνα με τον ίδιο, ο πρόεδρος των ΗΠΑ δεν μπορεί παρά να απαντήσει. «Αν ήμουν στη θέση του κ. Τραμπ, ξέρετε τι θα έκανα; Θα καλούσα το Κογκρέσο και τη Γερουσία να γνωμοδοτήσουν και να αξιολογήσουν τον βαθμό του κινδύνου. Να πάρει το πράσινο φως πριν επιτεθεί», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Ακούστε όλη τη συνέντευξη

http://www.real.gr/audiofiles/630799.mp3

https://youtu.be/0w8YZLb19g8

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Πολεμική αεροπορία 0

Πριν πεινάσει μαγειρεύει η Ελλάδα! Τα γνωστά μηχανικά προβλήματα του F-35 αναγκάζουν την ΠΑ να ζητά επιτακτικά την απόκτηση του Block 4

Ως χώρα θα περιμένουμε όσο απαιτηθεί για να παραλάβουμε την εκδοχή Block 4 του Αμερικανού αεροσκάφους 5η γενιάς στην...
ρωσική τράπεζα και Πούτιν
Ρωσία 0

Έξω Φρενών οι Ρώσοι! Τούρκοι, Κινέζοι και Άραβες καθυστερούν ή ακυρώνουν τελείως τις πληρωμές ρωσικού πετρελαίου φοβούμενοι τις κυρώσεις των ΗΠΑ

«Η αμερικανική και ευρωπαϊκή πίεση δημιούργησε προβλήματα στις πληρωμένες μας» είπε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνο,...