Μέση Ανατολή

Ιράκ: Συντριπτική επικράτηση του «ναι» στο κουρδικό δημοψήφισμα ανεξαρτησίας - Πάνω από 90% το ποσοστό

Οι Κούρδοι ψήφισαν «ναι» στο δημοψήφισμα ανεξαρτησίας. Το αποτέλεσμα επισημοποίησε με δήλωσή του ο ηγέτης των Κούρδων του Ιράκ, Μασούντ Μπαρζάνι, εν μέσω αντιδράσεων τόσο από την κυβέρνηση της Βαγδάτης, όσο και από την Τουρκία, αλλά και το Ιράν.

Οι Κούρδοι, που διαβιώνουν σε μία ημιαυτόνομη περιοχή εντός της ιρακινής επικράτειας από το 2003, θεωρούν το δημοψήφισμα της Δευτέρας ως ένα εξαιρετικά σημαντικό βήμα προς την πραγματοποίηση του ονείρου τους, τη δημιουργία ενός ανεξάρτητου κράτους. Στο δημοψήφισμα συμμετείχαν Κούρδοι από κάθε σημείο του Ιράκ.

Ο Μασούντ Μπαρζάνι, σε διάγγελμά του μέσω τηλεόρασης, ανακοίνωσε ότι κέρδισε το «ναι» και κάλεσε την κυβέρνηση της Βαγδάτης να ξεκινήσει μαζί του έναν «σοβαρό διάλογο». Αξίζει να σημειώσουμε ότι το ιρακινό κοινοβούλιο απαγόρευσε τη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος ανεξαρτησίας, καθιστώντας σαφές ότι δεν προτίθεται να νομιμοποιήσει το αποτέλεσμά του. Απείλησε δε με κυρώσεις την ημιαυτόνομη περιοχή των Κούρδων.

«Μπορεί να αντιμετωπίσουμε δυσκολίες, αλλά είμαστε σε θέση να τις ξεπεράσουμε. Καλώ τις διεθνείς δυνάμεις να αποδεχθούν και να σεβαστούν την ψήφο εκατομμυρίων ανθρώπων», δήλωσε ο Μπαρζάνι.

Σύμφωνα με τα τοπικά ΜΜΕ, η αποδοχή του «Ναι» ήταν πιθανό να ξεπεράσει το 90% των ψήφων, ενώ τα τελικά αποτελέσματα αναμένεται να εκδοθούν και να ανακοινωθούν την Τετάρτη.

Όπως μετέδωσε το πρακτορείο TASS, στο δημοψήφισμα συμμετείχαν 3,45 εκατ. Κούρδοι, ενώ το ποσοστό που συγκέντρωσε το «ναι» άγγιξε το 91,83%.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ιρανοί πύραυλοι και Μοχάμαντ Μπιν Σαλμάν
Μέση Ανατολή 0

Κομβόι του ιρανικού στρατού σπεύδει άρον άρον στην Τεχεράνη (Βίντεο)-Αποκάλυψη: Οι Άραβες πρόδωσαν τους Ιρανούς βοηθώντας το Ισραήλ

Η Σαουδική Αραβία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα ενημερώθηκαν από τους Ιρανούς για την επίθεση δύο ημέρες πριν γίνει,...