Κόσμος

Η Τουρκία απειλεί να κλείσει τη στρόφιγγα του πετρελαίου στο ιρακινό Κουρδιστάν

Το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος για την ανεξαρτησία του ιρακινού Κουρδιστάν δεν προκάλεσε έκπληξη καθώς, όπως αναμενόταν, το «ναι» επικράτησε με ποσοστό μεγαλύτερο του 92%. Ωστόσο, η κρίσιμη δοκιμασία έρχεται τώρα που έκλεισαν οι κάλπες -και δεν είναι άλλη από το κατά πόσο η κυβέρνηση της περιοχής θα αντέξει την διεθνή απομόνωση, στον βαθμό φυσικά που οι γειτονικές χώρες θα επιλέξουν να την οδηγήσουν σε οικονομική και πολιτική ασφυξία. 

Ήδη, ο σημαντικότερος εταίρος των Κούρδων του Ιράκ, η Τουρκία έκανε το πρώτο βήμα. Όπως ανακοίνωσε σήμερα το γραφείο του πρωθυπουργού του Ιράκ, Haider al-Abadi, η Άγκυρα θα συνεργάζεται μόνο με τη Βαγδάτη όσον αφορά τις εξαγωγές αργού.

Συγκεκριμένα, σε τηλεφωνική του συνομιλία με τον al-Abadi, ο τούρκος πρωθυπουργός, Binali Yildirim, «επανέλαβε τη στήριξη της χώρας του σε όλες τις αποφάσεις» που λαμβάνονται από την ιρακινή κυβέρνηση μετά το δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία του ιρακινού Κουρδιστάν, όπως ανέφερε η ίδια πηγή.

Σημειώνεται ότι σχεδόν όλο το πετρέλαιο της περιοχής αυτής περνά από τον τερματικό σταθμό της Τουρκίας, που βρίσκεται στο λιμάνι του Τσεϊχάν. Ωστόσο, το κλείσιμο του πετρελαιαγωγού θα έχει επιπτώσεις και για τις γειτονικές χώρες: Η Τουρκία, ειδικότερα, πραγματοποιεί εξαγωγές αξίας 8 με 10 δισ. δολαρίων ετησίως προς το Κουρδιστάν, ενώ το αντίστοιχο ποσό για το Ιράν φτάνει στα έξι δις.

Αυτός είναι και ο λόγος που, για την ώρα, αποφεύγονται οι επίσημες ανακοινώσεις και η συνολική ρήξη. Πολύ περισσότερο καθώς μια τέτοια εξέλιξη ενδέχεται να δώσει τεράστια ώθηση στο λαθρεμπόριο πετρελαίου, που ούτως ή άλλως ανθεί στην περιοχή.

Μπλόκο και στα αεροδρόμια

Στο μεταξύ, η διευθύντρια του αεροδρομίου της Ερμπίλ δήλωσε ότι αύριο Παρασκευή, 29 Σεπτεμβρίου, από τις 18:00 (τοπική ώρα και ώρα Ελλάδας) σταματούν όλες οι διεθνείς πτήσεις από και προς το αεροδρόμιο της πρωτεύουσας του ιρακινού Κουρδιστάν, έπειτα από απόφαση της Βαγδάτης.

Ήδη οι αεροπορικές εταιρείες του Λιβάνου, της Αιγύπτου και την Τουρκίας ανακοίνωσαν χθες Τετάρτη ότι αναστέλλουν τη σύνδεσή τους με το Ιρακινό Κουρδιστάν από αύριο, έπειτα από αίτημα της Βαγδάτης. Αλλά και η Qatar Airways ανακοίνωσε ότι αναστέλλει τις πτήσεις της από και προς το ιρακινό Κουρδιστάν από αύριο Παρασκευή ως την 1η Οκτωβρίου, έπειτα από αίτημα της υπηρεσίας πολιτικής αεροπορίας του Ιράκ.

Επίσης, ο al-Abadi ζήτησε και πάλι από το ιρακινό Κουρδιστάν να παραδώσει στις ομοσπονδιακές αρχές τον έλεγχο των δύο περιφερειακών αεροδρομίων της Αρμπίλ και της Σουλεϊμανίγε. Σε αυτή την απειλή ο υπουργός Μεταφορών του Κουρδιστάν απάντησε ότι τα δύο αεροδρόμια κατασκευάστηκαν με χρήματα του Ιρακινού Κουρδιστάν και ότι το κλείσιμό τους θα «επηρεάσει τη βοήθεια που προσφέρει ο διεθνής συνασπισμός στον πόλεμο κατά της τρομοκρατίας».

«Αντί να επιβάλλετε κυρώσεις, ελάτε στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων για ένα καλύτερο μέλλον για εμάς και εσάς», επεσήμανε ο πρόεδρος του Κουρδιστάν, Masoud Barzani.

Οι όροι της Βαγδάτης

Σημειώνεται ότι ο al-Abadi έχει θέσει ως όρο για οποιαδήποτε διαπραγμάτευση με την Ερμπίλ και τον Barzani την ακύρωση των αποτελεσμάτων του δημοψηφίσματος. «Δεν θα συζητήσουμε ποτέ για το αποτέλεσμα» του δημοψηφίσματος, τόνισε. «Θα επιβάλλουμε τον ιρακινό νόμο σε όλη την περιοχή του Κουρδιστάν», πρόσθεσε.

Κατά τη συνεδρίαση του ιρακινού κοινοβουλίου που έγινε χθες, οι βουλευτές ψήφισαν επίσης υπέρ του κλεισίματος των μεθοριακών φυλακίων που είναι εκτός δικαιοδοσίας της Βαγδάτης. «Τα εμπορεύματα που περνούν από εκεί» θα θεωρούνται «προϊόντα λαθρεμπορίου», επισημάνθηκε σε ανακοίνωση μετά τη συνεδρίαση του κοινοβουλίου. Σημειώνεται ότι υπάρχουν τέσσερα μεθοριακά περάσματα μεταξύ του Ιρακινού Κουρδιστάν και του Ιράν και της Τουρκίας.

Οι Ιρακινοί βουλευτές ζήτησαν από τον πρωθυπουργό, που είναι και επικεφαλής των ενόπλων δυνάμεων, να «λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα για να διασφαλίσει την ενότητα του Ιράκ» και «να προστατεύσει τους πολίτες». Επίσης, επανέλαβαν το αίτημά τους να σταλθούν δυνάμεις ασφαλείας στις αμφισβητούμενες περιοχές.

Μεταξύ αυτών είναι η επαρχία Κιρκούκ, όπου ζουν πολλές διαφορετικές εθνότητες και είναι πλούσια σε πετρέλαιο, αλλά και κάποιες περιοχές των επαρχιών Νινευή, Ντιάλα και Σαλαχεντίν. Τις περισσότερες από αυτές είχαν ανακαταλάβει οι Κούρδοι από το Ισλαμικό Κράτος το 2014.

Η Τουρκία και οι άλλοι

 

Από την πλευρά του, ο Tayip Erdogan κατήγγειλε τον κίνδυνο «ενός διαδογματικού και εθνοτικού πολέμου», αν το ιρακινό Κουρδιστάν προχωρήσει το σχέδιό του.

 

Οι ΗΠΑ εξέφρασαν «τη βαθιά τους απογοήτευση» για τη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος και ο ΟΗΕ ζήτησε να βρεθεί «μια συμβιβαστική λύση». Όσο για τη Μόσχα, εκτίμησε ότι «οι διαφωνίες μεταξύ της Βαγδάτης και του Ερμπίλ θα πρέπει να επιλυθούν μέσω του διαλόγου, με στόχο να βρεθεί ένα μοντέλο συνύπαρξης στο εσωτερικό του ιρακινού κράτους».

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ