Κοινωνία

Η πόλη όπου ανακαλύφθηκε το παλαιότερο κρασί στον κόσμο (εικόνες)

Με ιστορία τεσσάρων χιλιάδων ετών, παραδοσιακή περσική αρχιτεκτονική και πανέμορφους κήπους το Σιράζ αποτελεί μια από τις σημαντικότερες αρχαίες πόλεις της Περσίας.

Η εντυπωσιακή πόλη του Ιράν και πρωτεύουσα της επαρχίας Φαρς βρίσκεται νοτιοδυτικά της χώρας ενώ σε απόσταση 57 χλμ. βρίσκεται ο αρχαιολογικός χώρος της Περσέπολης.

Λίγο έξω από την πόλη ανακαλύφθηκε το παλαιότερο δείγμα κρασιού στον κόσμο που χρονολογείται 7 χιλιάδες χρόνια πριν. Το Σιράζ αποτελεί και γενέθλια πόλη δύο διάσημων ποιητών του Ιράν.

Στο ροζ τζαμί με τη μυστικιστική ατμόσφαιρα, οι δέσμες φωτός διέρχονται μέσω των πολύχρωμων βιτρό χρωματίζοντας εντυπωσιακά το εσωτερικό.

Το μνημείο Shah Cheragh είναι διακοσμημένο από χιλιάδες καθρέπτες και πολύχρωμους θόλους. Αποτελεί ένα από τα πιο όμορφα αξιοθέατα του Ιράν και φιλοξενεί τους τάφους δύο αδελφών, που υπήρξαν σημαντικές προσωπικότητες στην ιστορία του Σιράζ.

Οι κήποι του Παραδείσου κατασκευάστηκαν τον 19ο αιώνα και βρίσκονται στη βόρεια όχθη του ποταμού Κουσκ. Η μεγάλη πισίνα με το συντριβάνι, ο βραχώδης κήπος, τα τρεχούμενα νερά και τα σπάνια κυπαρίσσια χαρίζουν εντυπωσιακές εικόνες στον επισκέπτη.

Αξίζει μια επίσκεψη στο παζάρι της πόλης με κεραμικά, αντίκες, υφάσματα και μοναδικά περσικά χαλιά καθώς και το παλάτι του 11ου αιώνα.

Βορειανατολικά της πόλης βρίσκεται η Περσέπολη που αποτελεί προστατευόμενη περιοχή της UNESCO με τα πρώτα ερείπια να χρονολογούνται από το 515 π.Χ.

Πληροφορίες - Φωτογραφίες

Σιράζ / Ιράν

Διαφορά ώρας: Μιάμιση ώρα μπροστά

Νόμισμα: Ριάλ του Ιράν (1 ευρώ ισοδυναμεί με 39.899 Ριάλ).

Απόσταση: Δεν υπάρχει απευθείας πτήση και η διάρκεια του ταξιδιού είναι 3 ώρες και 25 λεπτά από την Αθήνα για Τεχεράνη και 9 ώρες και 30 λεπτά από τη Θεσσαλονίκη για Τεχεράνη μέσω Βιέννης. Από την Τεχεράνη φτάνετε στο Σιράζ με πτήση διάρκειας 1 ώρας και 25 λεπτών.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ