Κύπρος

Η Κύπρος βάζει τέλος στις «μνημονιακές παρελάσεις» - Παρατάσσει ότι έχει στην επέτειο της Ανεξαρτησίας

Η Κύπρος βάζει τέλος στις "μνημονιακές παρελάσεις" και παρατάσσει ότι έχει στην παρέλαση της 1ης Οκτωβρίου για την επέτειο ανεξαρτησίας της Κυπριακής Δημοκρατίας. Η εικόνα που θα παρουσιάσει η Εθνική Φρουρά θα είναι σαφέστατα πολύ διαφορετική των προηγουμένων ετών, πολύ πιο αναβαθμισμένη και το λιθαράκι τους έβαλαν και οι Τούρκοι με τις απανωτές προκλήσεις τους στην ΑΟΖ και την έντονη αδιαλλαξία που επέδειξαν κατά τις διαπραγματεύσεις του καλοκαιριού στις προσπάθειες επίλυσης του Κυπριακού. 

Πλέον η Εθνική Φρουρά θα φανεί αρκετά ενισχυμένη σε μέσα και οπλισμό, ενώ την περασμένη Τετάρτη καθελκύστηκε και το ισραηλινής κατασκευής περιπολικό σκάφος ανοιχτής θαλάσσης επιτήρησης της ΑΟΖ. Επιτέλους φαίνεται πως οι εξαγγελίες αυτή την φορά έπονται των πράξεων, γεγονός το οποίο μας έχει εκπλήξει θετικά.

Μια από τις εικόνες που θα παρουσιασθεί ριζικώς ανανεωμένη θα είναι αυτή των στελεχών των Ειδικών Δυνάμεων (ΟΥΚ, Δυνάμεις Καταδρομών) οι οποίοι φαίνεται να περνούν στην μετά G-3 (7,62x51) εποχή, διατηρώντας το συγκεκριμένο όπλο σε μικρούς αριθμούς και ανακατασκευασμένο σε ρόλο ακροβολιστή και όχι ελεύθερου σκοπευτή, όπως λανθασμένα έχει πολλάκις γραφεί, καθώς για την ειδικότητα των ελεύθερων σκοπευτών ήδη Κύπριοι καταδρομείς εκπαιδεύονται από Βρετανούς στην χρήση του εξαιρετικού επιδόσεων Accuracy International, σε διαμέτρημα 0,50 της ίντζας, ενώ στα χέρια των στελεχών αναμένεται να βρίσκεται και το ισραηλινό Tavor, της εταιρείας IWA (Israeli Weapon Industries), όπλο το οποίο μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε διαφορετικά διαμετρήματα, αλλά με επικρατέστερο αυτό του ΝΑΤΟ 5.56x45.

Αξίζει επίσης να αναφερθεί πως στα χέρια των Καταδρομέων θα εμφανίζονται όλο και συχνότερα διασκευασμένα με ισραηλινά παρελκόμενα Cz-58, τα γνωστά μας τσέχικα από το 1974, σε ανατολικό διαμέτρημα (7,62x39), τα οποία όμως πλέον αποκτούν αναβαθμισμένες ικανότητες.

Αναπαράγοντας πληροφορίες που επικαλείται το SigmaLive αναφέρεται πως πέραν των άνωθεν αναφερθέντων όπλων στα χέρια των στελεχών των Ειδικών Δυνάμεων θα εμφανιστεί είτε κατά την παρέλαση είτε στο αμέσως επόμενο διάστημα ο "Βέλγος βετεράνος" του Αφγανιστάν...

Ο λόγος για το SCAR, βελγικής προέλευσης. Το SCAR, κυκλοφορεί σε δύο τύπους, το Mk-16 των 5,56x45 και το Mk-17 των 7,62x51, συνοδευόμενο από το βομβιδοβόλο Mk-13 των 40 χιλιοστών. Το εν λόγω όπλο είχε καταφέρει σε μονάδες ειδικών δυνάμεων των ΗΠΑ κι άλλων χωρών που έχουν εμπλοκή στον πόλεμο του Αφγανιστάν να παραγκωνίσουν άλλο φορητό οπλισμό που θεωρείτο επίσης καλός, όπως η σειρά M-4 (αραβίδα του M-16A2), αλλά και άλλων γνωστότερων μοντέλων.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ