Κοινωνία

Η «ακτινογραφία» της Λιθουανίας: Τα όπλα και οι αδυναμίες της - Στις 21:30 το βράδυ του Σαββάτου ο αγώνας με την Ελλάδα

Λένε πως το πρώτο που χρειάζεται για να νικήσεις, είναι να γνωρίσεις καλά τον αντίπαλό σου. Η Λιθουανία δεν χρειάζεται ιδιαίτερες συστάσεις, αλλά μια πιο προσεκτική ματιά στην ομάδα που επιχειρεί να φράξει το δρόμο της Εθνικής για τα προημιτελικά του Ευρωμπάσκετ έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον.

Πρόκειται ίσως για τη μοναδική χώρα της Ευρώπης που το μπάσκετ είναι πιο δημοφιλές από ό,τι στην Ελλάδα. Στη Λιθουανία τα παιδιά πρώτα λένε «Krepsinis» και μετά μαμά ή μπαμπά. Οι ιστοσελίδες και εφημερίδες έχουν πρώτο θέμα ό,τι αφορά την πορτοκαλί μπάλα και ό,τι περισσέψει παραχωρείται σε ποδόσφαιρο και λοιπά σπορ. Όταν η «Λιέτουβα» αγωνίζεται οι δρόμοι ερημώνουν, όταν κερδίζει η χώρα μεθά και όταν αποτυγχάνει, όπως μετά την ήττα από την ΠΓΔΜ στα προημιτελικά του Ευρωμπάσκετ 2013 στο Κάουνας, ένας λαός πέφτει σε κατάθλιψη.

Για να γίνει αντιληπτό το «βάρος» των αντιπάλων, αρκεί η υπενθύμιση πως πρόκειται για τους δευτεραθλητές Ευρώπης το 2013 και το 2015. Σε αυτό το Ευρωμπάσκετ στοχεύουν ψηλά, ακόμη και στο υψηλότερο σκαλί. Παρότι ο Ντομάντας Σαμπόνις, γιος του θρυλικού Άρβιντας που πλέον είναι πρόεδρος της ομοσπονδίας μπάσκετ, επέλεξε να αφοσιωθεί στην προετοιμασία του για τη νέα σεζόν στο ΝΒΑ. Παρότι ο νέος γκαρντ του Παναθηναϊκού, Λούκας Λεκαβίτσιους, τραυματίστηκε στην προετοιμασία και άφησε ημίγυμνη τη θέση του πλέι μέικερ. Και παρότι Γιανκούνας, Κλέιζα και λοιπές παλιοσειρές πλέον απουσιάζουν, όπως και ο Γιόνας Καζλάουσκας που έκλεισε τον πετυχημένο κύκλο του μετά από μια τετραετία.

Ο Νταΐνιους Αντομάιτις, που έχει στο πλευρό του τον άλλοτε άσο του Παναθηναϊκού Ραμούνας Σισκάουσκας, δεν έχει παρεκκλίνει φυσικά από τις γνωστές αρχές της λιθουανικής σχολής. Παιχνίδι σε υψηλό σκορ, με πολλά σουτ και ακόμη περισσότερο πικ εν ρολ ή πικ εν ποπ είναι στην ημερήσια διάταξη. Ο Μάντας Καλνιέτις είναι ο μοναδικός τοπ επιπέδου πλέι μέικερ που διαθέτουν. Ενδεικτικό είναι πως έχει 7,2 ασίστ ανά αγώνα και ο πλησιέστερος άλλος δημιουργός είναι ο Μάριους Γκριγκόνις με 2 κατά μέσο όρο. Ο Γιουσκεβίτσιους, που θα πάρει αναγκαστικά λεπτά στο «1», κοιτάζει περισσότερο το σκοράρισμα παρά την οργάνωση, ενώ ο Γκετσεβίτσιους είναι η επιτομή του σούτινγκ γκαρντ. Ο άλλοτε παίκτης του Ολυμπιακού είναι φονικός σουτέρ αλλά… τρύπα στην άμυνα, ενώ πιο ισορροπημένος είναι ο Αρτούρας Μιλάκνις που επίσης ενίοτε γίνεται κατά συνθήκη πλέι μέικερ.

Κάπου εκεί, ωστόσο, τελειώνουν οι αδυναμίες της «Λιέτουβα» και αρχίζουν τα δυνατά της σημεία. Ο Μάριους Γκριγκόνις, ο Γιόνας Ματσιούλις και ο Εντγκάρας Ουλάνοβας προσφέρουν πολλές διαφορετικές επιλογές στις θέσεις των φόργουορντ, ο Κουζμίνσκας είναι ένα ελαφρύ τεσσάρι με απειλή μακριά και κοντά στο καλάθι, ο Μοτιεγιούνας ψάχνει την αναγέννησή του και είναι μόνιμος κίνδυνος αλλά χωρίς μεγάλη διάρκεια, ενώ το αστέρι της ομάδας είναι στο «5» ο Βαλαντσιούνας, ένας πελώριος ψηλός, που σκεπάζει τα καλάθια και κυριαρχεί σε άμυνα κι επίθεση. Οι δύο ΝΒΑερ, Βαλαντσιούνας και Κουζμίνσκας, είναι οι πρώτοι σκόρερ (16,4 και 14,4 αντίστοιχα) και ριμπάουντερ της ομάδας (11,4 και 4,2 αντίστοιχα).

Καλνιέτις (25,6), Ουλάνοβας (20,4), Ματσιούλις (20), Κουζμίνσκας (23) και Βαλαντσιούνας (26) έχουν τα περισσότερα λεπτά στο παρκέ, ενώ οι Μπέντζιους, Μιλάκνις και Γκουντάιτις τα λιγότερα.

Παρά την επιθετική της φύση, η Λιθουανία είναι αρκετά σκληρή ομάδα. Ενδεικτικό είναι πως σε έναν ζόρικο όμιλο, με αντιπάλους Γεωργία, Ισραήλ, Ιταλία, Γερμανία και Γερμανία (έχοντας ηττηθεί μόνο από την πρώτη στην πρεμιέρα), είχε παθητικό μόλις 71,8 πόντους κατά μέσο όρο, τη στιγμή που σκόραρε 85,2 πόντους ανά αγώνα. H Eθνική αντίστοιχα έχει 84,2 πόντους ενεργητικό και 80 παθητικό κατά μέσο όρο.

Στη στατιστική σύγκριση των δύο ομάδων η Λιθουανία υπερέχει σε ευστοχία σε δίποντα και βολές, αλλά η Ελλάδα σε τρίποντα. Επίσης η «Λιέτουβα» έχει περισσότερα ριμπάουντ, περισσότερες ασίστ, αλλά και πιο πολλά λάθη. Η Εθνική υπερέχει σε κλεψίματα και τάπες, αλλά και σε φάουλ που σφυρίζονται σε βάρος της. Παράλληλα έχει υπερδιπλάσιους πόντους από αιφνιδιασμό, περισσότερο σκορ από το «ζωγραφιστό», αλλά και από λάθη αντιπάλων. Όμως οι Λιθουανοί κερδίζουν σε πόντους από τον πάγκο, αλλά και από δεύτερες επιθέσεις.

Η στατιστική σύγκριση των δύο ομάδων:

Πηγή: sport-fm.gr

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ