Κύπρος

Εξέλιξη βόμβα μετά τη φυγή Μακρόν: Βρέθηκε κοίτασμα που καλύπτει τις ανάγκες της Κύπρου για 20 χρόνια αλλά... - Πως η Γαλλία θέλει να αρπάξει τον ενεργειακό μας πλούτο με αντάλλαγμα χρέος και όπλα

Τεράστιο παρασκήνιο βρίσκεται πίσω από την "επιθεώρηση" Ε.Μακρόν του προτεκτοράτου που λέγεται Ελλάδα. Δεν είναι τυχαίο ότι ο ΣΥΡΙΖΑ ενέταξε στους Γάλλους επιχειρηματίες που συνόδευαν τον Ε.Μακρόν τον Γάλλο πρόεδρο του Υπερταμείου! Αμέσως μετά τα "γαλλικά" που άκουσε ο Α.Τσίπρας από την TOTAL όπως αποκαλύψαμε χτες, σήμερα έσκασε και η είδηση-βόμβα: Μη εμπορεύσιμο χαρακτηρίζεται το κοίτασμα που εντοπίστηκε κατά την γεώτρηση της εταιρείας TOTAL στο θαλάσσιο τεμάχιο 11 (Ονησίφορος) της Κυπριακής ΑΟΖ.

Αν και υπάρχει κοίτασμα, σε ποσότητα που θα κάλυπτε για παράδειγμα τις ανάγκες ηλεκτροπαραγωγής της Κύπρου για 20 χρόνια, εντούτοις με τις ποσότητες που ανακαλύφθηκαν, για να υπάρχει οικονομική ανταπόδοση της ανάπτυξης του κοιτάσματος, θα πρέπει αυτό να γίνει συμπληρωματικά(!) με άλλα κοιτάσματα στην περιοχή.

Τα προκαταρκτικά αποτελέσματα της γεώτρησης που διενήργησε το πλοίο γεωτρύπανο West Capella, κατέδειξαν ότι το κοίτασμα είναι πολύ μικρότερο από τις προσδοκίες και κάτω του ενός τρισεκατομμυρίου κυβικών ποδών. Αρμόδιες πηγές στη Λευκωσία ανέφεραν ότι το μικρό κοίτασμα που εντοπίστηκε ίσως μπορέσει να αξιοποιηθεί αν ανακαλυφθούν στην περιοχή και άλλα μεγαλύτερα κοιτάσματα.

Tι ζητάει λοιπόν η TOTAL, τι δίνει στην Ελλάδα και πως αυτό συνδέεται με το χρέος;

Η ΤΟΤAL ζητάει να πάρει (ή να μπει και στα) τα τεμάχια 6,8,10 και 11 (και άλλα) καθώς και τις έρευνες στα θαλάσσια οικόπεδα σε Ιόνιο και Κρήτη με αντάλλαγμα φυσικά τη μείωση του χρέους.

Γι αυτό και οι δηλώσεις του Ε.Μακρόν και του Γάλλου ΥΠΟΙΚ περί μείωσης του χρέους.

Δηλώσεις Ε.Μακρόν

"Η ελάφρυνση του χρέους θα συζητηθεί από την αρχή του νέου έτους και θα πραγματοποιηθεί σίγουρα" είπε ο Γάλλος πρόεδρος Ε.Μακρόν στη κοινή συνέντευξη που παρέθεσε στην ΕΡΤ και τον ΑΝΤ1

«Δεν υπάρχει χρόνος εφησυχασμού», τονίζει. Παράλληλα, στη κοινή συνέντευξη που παρέθεσε στην ΕΡΤ και τον ΑΝΤ1, εμφανίστηκε σίγουρος ότι θα επιτευχθεί η συμφωνία για την ελάφρυνση του χρέους μετά τον Ιανουάριο, όταν και θα τεθεί επί τάπητος το ζήτημα, μίλησε για την ανάγκη της ευρωπαϊκής αλληλεγγύης και για ένα αναπτυξιακό σύμφωνο που θα βοηθήσει την Ελλάδα στην έξοδο στις αγορές ενώ αποκάλυψε μέρος των σχεδίων του για νέες γαλλικές επενδύσεις στη χώρα μας.

- Για το ΔΝΤ και την ελάφρυνση του χρέους

«Οι συζητήσεις θα ξεκινήσουν ξανά τον Ιανουάριο. Απ' αυτές θα φανεί ότι η Ελλάδα συνεχίζει τις μεταρρυθμίσεις, που είναι απαραίτητο, και ισχύει σήμερα. Δεύτερον το ΔΝΤ να μπορεί να παραμείνει στο πλαίσιο της συμφωνίας που καταλήξαμε πριν από λίγους μήνες και να μην προσθέτει νέους όρους. Τέλος, συλλογικά να μπορούμε να προχωρήσουμε σε μία ελάφρυνση του χρέους. Αυτή είναι η θέση που εξέφρασε η Γαλλία και έχουμε πιέσει προς αυτή την κατεύθυνση. Αυτή την επιλογή θα συνεχίσω να υποστηρίζω. Μπορούμε να προχωρήσουμε σε ελάφρυνση του χρέους μαζί με το ΔΝΤ. Σίγουρα θα καταλήξουμε σε συμφωνία με τη Γερμανία, όπως το κάνουμε πάντα. Γι αυτή τη συμφωνία είναι απαραίτητο να υπάρχει ισορροπία. Και η ελάφρυνση είναι απαραίτητη»

Δηλώσεις Γάλλου ΥΠΟΙΚ

Ο Μπρούνο Λεμερ πήγε το μεσημέρι της Παρασκευής στα γραφεία του ομίλου επιχειρήσεων Συγγελίδη συνοδευόμενος από τον πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο της γαλλικής Πεζώ, Κάρλος Ταβάρες και εκεί έριξε την «βόμβα».

Στην συζήτηση που είχαν, ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών διαβεβαίωσε τους συνομιλητές του ότι «μέχρι το καλοκαίρι του 2018 θα υπάρξει λύση» στο θέμα του ελληνικού χρέους.

«Με την εκλογή Μακρόν αλλάζουν οι ισορροπίες στην Ε.Ε.» είπε ακόμη ο Λεμέρ και πρόσθεσε: «Αγαπάμε την Ελλάδα. Δεν πρόκειται να την αφήσουμε να πέσει διότι αν πέσει η Ελλάδα θα πέσει η Ευρώπη». Ο κ. Λεμέρ επεσήμανε ακόμη ότι ανοίγουν οι προοπτικές για επενδύσεις και θέσεις εργασίας στους τομείς της ενέργειας, των αυτοκινήτων και των αεροπορικών μεταφορών.

Να θεωρούμε δεδομένο ότι η “γαλλική” λίστα περιλαμβάνει Fremm, La Fayatte, Exocet , Scalp.

Ενέταξαν στους Γάλλους επιχειρηματίες τον Γάλλο πρόεδρο του Υπερταμείου!

Με το καπέλο του… επενδυτή «προσγειώθηκε» στην Αθήνα το αφεντικό του Υπερταμείου Ζακ Λε Παπ στην αποστολή των επιχειρηματιών που έφτασαν στη χώρα μας την Πέμπτη συνοδεύοντας τον Εμανουέλ Μακρόν. Στη λίστα λοιπόν των «39 προέδρων ή διευθυντικών στελεχών επιχειρήσεων» που πλαισίωσαν τον Γάλλο πρόεδρο στην Ελλάδα ήταν σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων και ο «Jacques LE PAPE, γενικός επιθεωρητής Οικονομικών, πρόεδρος του Εποπτικού Συμβουλίου της Ελληνικής Εταιρείας Συμμετοχών και Περιουσίας».

Ο κ. Λε Παπ δεν είναι όμως επενδυτής, είναι ο ισχυρός άνδρας του Υπερταμείου που θα διαχειρίζεται και θα πουλάει για τα επόμενα 98 χρόνια (ο πρώτος χρόνος πέρασε χωρίς να συμβεί τίποτα) 50 δισ. ευρώ περιουσίας του ελληνικού Δημοσίου η οποία περνάει κομμάτι - κομμάτι στη δικαιοδοσία του.

Από το 2007 ως το 2011 ο κ. Λε Παπ διετέλεσε αναπληρωτής διευθυντής στο γραφείο της Κριστίν Λαγκάρντ (όταν εκείνη ήταν υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας) και αργότερα για τρία χρόνια εκτελεστικός αντιπρόεδρος της Air France – KLM (2013-2016). Mετά τη θητεία του δίπλα στην κυρία Λαγκάρντ τοποθετήθηκε και παραμένει γενικός επιθεωρητής στο γαλλικό Υπουργείο Οικονομικών. Στην Ελλάδα, εδώ και έναν σχεδόν χρόνο, ο κ. Λε Παπ είναι ο πρόεδρος του πανίσχυρου Εποπτικού Συμβουλίου του Υπερταμείου όπως σωστά γράφει το ΑΠΕ.

Τι σημαίνει όμως αυτός ο τίτλος; Σημαίνει ότι ο ίδιος κρατάει στα χέρια του και το καρπούζι και το μαχαίρι της Ελληνικής Εταιρείας Συμμετοχών και Περιουσίας (έτσι ονομάζεται επισήμως το υπερταμείο) καθώς όπως ορίζει το Μνημόνιο 3 όλες οι αποφάσεις θα πρέπει να εγκρίνονται από το πενταμελές εποπτικό συμβούλιο.

Το πρόβλημα είναι ότι δύο από τα πέντε μέλη διορίστηκαν και ελέγχονται από την πλευρά των ευρωπαϊκών θεσμών που είναι δανειστές της χώρας. Πρόκειται για τον πρόεδρο Ζακ Λε Παπ και το μέλος Νταβίντ Βεγκάρα ο οποίος είναι Ισπανός. Τα δύο αυτά στελέχη μπορούν να μπλοκάρουν ότι θέλουν εφόσον κάθε απόφαση λαμβάνεται, σύμφωνα με το νόμο που ψήφισαν οι ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, με πλειοψηφία τεσσάρων πέμπτων.

Αυτό σημαίνει ότι ακόμη κι αν ομονοήσουν οι τρεις Έλληνες του εποπτικού συμβουλίου που διόρισε η κυβέρνηση δεν μπορούν να περάσουν τίποτα. Οι τρεις είναι το στέλεχος της ΤτΕ Γιώργος Ταβλάς και η λεγόμενη «παρέα της Αίγινας», ο Γιώργος Σταμπουλής, καθηγητής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και η Όλγα Χαρίτου, στέλεχος του τραπεζικού κλάδου και σύζυγος του βουλευτή Β' Αθηνών του ΣΥΡΙΖΑ, Χριστόφορου Παπαδόπουλου. Κάτω από το εποπτικό λειτουργεί το διοικητικό συμβούλιο με διευθύνουσα τη Ράνια Αικατερινάρη.

Εκτός από τα ΕΛΤΑ, τον ΟΑΣΑ και το 34% της ΔΕΗ, στο Υπερταμείο θα περάσουν σύμφωνα με την τελευταία επικαιροποίηση του μνημονίου το 51% της ΕΥΔΑΠ και της ΕΥΑΘ για την οποία ενδιαφέρεται η Γαλλική SUEZ.

Το ερώτημα που προκύπτει είναι πως γίνεται αυτός που «πουλάει» να εμφανίζεται στη λίστα αυτών που προσήλθαν ως ενδιαφερόμενοι ακόμη και για το νερό της Θεσσαλονίκης.

Το γεγονός δεν πέρασε απαρατήρητο ούτε στις τάξεις του ΣΥΡΙΖΑ. Στέλεχος του κόμματος σχολίαζε με γερή δόση ειρωνείας ότι «αυτά τα πράγματα δεν συνέβαιναν ούτε στις μεγάλες “δόξες” της αποικιοκρατίας»...

Τι αναφέρει η TOTAL για τον «Ονησίφορο»

Ούτε το μικρό καλάθι δεν γεμίζει ο «Ονισήφορος Δυτικό». Βρέθηκε κοίτασμα, μάλιστα με την προβλεπόμενη γεωλογική διαμόρφωση, αλλά το περιεχόμενό του δεν είναι σε αυτόνομα εμπορεύσιμες ποσότητες, αναφέρουν οι πληροφορίες του «Φ» από το γεωτρύπανο West Capella που ουσιαστικά ολοκλήρωσε αργά χθες τη γεώτρηση. Πρόκειται για την προκαταρκτική, αλλά ασφαλή εικόνα, αφού επίκεινται ολοκληρωμένες αξιολογήσεις, που δεν αναμένεται να αλλάξουν σημαντικά την εικόνα.

Ωστόσο, παρά την απογοήτευση που φέρνει εκ πρώτης όψεως το αποτέλεσμα, στις TOTAL και ΕΝΙ που διενεργούν τη γεώτρηση, αλλά και την ExxonMobil που παρακολουθεί πολύ στενά, το αποτέλεσμα δεν θεωρείται αποτυχία, αλλά αντίθετα, χαρακτηρίζεται ως επιτυχία και έφερε αισιοδοξία. Κι αυτό επειδή επιβεβαίωσε το «μοντέλο Ζορ», κάτι που αυξάνει αισθητά τις πιθανότητες για σημαντικά κοιτάσματα εντός της Κυπριακής ΑΟΖ και ιδιαίτερα στα τεμάχια 6,8,10 και 11.

Συγκεκριμένα, οι πληροφορίες του «Φ» από διασταυρωμένες τεχνοκρατικές πηγές που ασχολούνται με τη γεώτρηση, το γεωτρύπανο, έφτασε στο κοίτασμα, βρίσκοντας ακριβώς τη γεωλογική δομή, την ποιότητα και είδος πετρωμάτων που προσδοκούσαν, με την αναμενόμενη πορότητα που υπόσχεται καλή ποιότητα και ποσότητα φυσικού αερίου.

Μάλιστα, οι έρευνες για τεχνολογική αξιολόγηση του κοιτάσματος, που έγιναν με τη «μέθοδο βεντούζας τοιχώματος», που δίνει διάφορα σημαντικά στοιχεία αλλά και μετρήσεις ρυθμού ροής φυσικού αερίου εξαιρετικής ακρίβειας, επιβεβαίωσαν ότι το κοίτασμα είχε τα αναμενόμενα μέσω ερμηνείας των σεισμογραφικών δεδομένων χαρακτηριστικά, μεταξύ των οποίων και οι δύο από τις τρεις διαστάσεις του.

Όμως, το αέριο που περιέχεται σε αυτό, υπολογίζεται –με βάση τις προκαταρκτικές αναλύσεις– σε ποσότητες που δεν φτάνουν στο 1 τρις κ. πόδια.

Κι αυτό γιατί φαίνεται ότι υπήρξε μέσα στις δεκάδες αιώνες διαρροή αερίου μέσα από το «μπαλόνι» του κοιτάσματος, μείωση της εσωτερικής πίεσης και η επακόλουθη σε τέτοιες περιπτώσεις εισροή νερού.

Μάλιστα, μία από ερμηνείες που δίδονται μεταξύ των ειδικών γεωλόγων, είναι το αέριο να διέρρευσε με τους μεγάλους σεισμούς του 420 μ.χ. που περιγράφει ο Άγιος Ονισήφορος ή σε άλλη παρόμοια σεισμική δραστηριότητα δεκάδες αιώνες πριν.

Οι πληροφορίες του «Φ» αναφέρουν ότι αν και πρόκειται για τις προκαταρκτικές εκτιμήσεις και πως η αξιολόγηση του κοιτάσματος θα απαιτήσει πολλές εβδομάδες μελετών και επεξεργασίας δεδομένων, η εικόνα δεν μπορεί να αλλάξει αισθητά.

Αυτό σημαίνει ότι υπάρχει κοίτασμα, σε ποσότητα που θα κάλυπτε για παράδειγμα τις ανάγκες ηλεκτροπαραγωγής της Κύπρου για 20 χρόνια.

Όμως με τις ποσότητες που ανακαλύφθηκαν, για να υπάρχει οικονομική ανταπόδοση της ανάπτυξης του κοιτάσματος, θα πρέπει αυτό να γίνει συμπληρωματικά με άλλα κοιτάσματα στην περιοχή.

Την ίδια ώρα, σε τεχνοκρατικό και επιχειρησιακό επίπεδο υπάρχει ικανοποίηση για το αποτέλεσμα. Αφενός γιατί από τη γεώτρηση «Ονισήφορος Δυτικό 1» οι ίδιοι –όπως και σε πολιτικό επίπεδο από πλευράς υπουργείου Eνέργειας– εξ αρχής έλεγαν ότι δεν περιμένουν μεγάλο κοίτασμα αλλά επιβεβαίωση της γεωλογικής ερμηνείας τύπου «Ζορ», δηλαδή για κοιτάσματα σε υφάλους ασβεστολίθων γύρω από τον Ερατοσθένη.

Χρυσάφι ο «Ονησίφορος» για τις επικείμενες 5 γεωτρήσεις

Η επιβεβαίωση της επιστημονικής ανάλυσης που έδωσε η ΕΝΙ και δικαιώθηκε με το «Ζορ», τώρα επιβεβαιώνεται με τη γεώτρηση στο «Ερατοσθένης Δυτικό 1» σημειώνουν οι ειδικοί των εμπλεκόμενων εταιρειών. Εξάλλου, όπως μας τονίζουν, ο συγκεκριμένος στόχος επιλέγηκε όχι γιατί εντοπιζόταν μεγάλο κοίτασμα, αλλά επειδή είχε τα ενδεδειγμένα χαρακτηριστικά για επιβεβαίωση του «Ζορ». Οι προσδοκίες ήταν για κατά μερικές φορές πολλαπλάσια ποσότητα φυσικού αερίου.

Όμως, όπως υπέδειξε στον «Φ» άμεσα εμπλεκόμενη τεχνοκρατική πηγή των φορέων έρευνας, τα αποτελέσματα του «Ερατοσθένης 1», έδειξαν πιο καθαρά τους επόμενους στόχους γεωτρήσεων.

Να σημειωθεί ότι επίκεινται μέχρι και το φθινόπωρο του 2018 ακόμα πέντε γεωτρήσεις εντός της κυπριακής ΑΟΖ. Συγκεκριμένα, προγραμματίζονται δύο –ενδεχομένως και τρεις– γεωτρήσεις από την ΕΝΙ από μόνη της και σε συνεργασία με την ΤΟΤΑL, ανάλογα με το σε ποιο τεμάχιο θα ξεκινήσει η πρώτη γεώτρηση μέσα στους αμέσως επόμενους μήνες. Ακόμα δύο γεωτρήσεις θα έχουμε το Β εξάμηνο του επόμενου έτους από την ExxonMobil σε ισάριθμους στόχους στο «11» και ακόμα μία από την ΤΟΤΑL – πιθανότατα στο «Ονισήφορος Ανατολικό».

Η τελευταία χρονικά αναμένεται να καθοριστεί επακριβώς μετά την πλήρη ανάλυση των δεδομένων της γεώτρησης που ολοκληρώθηκε χθες.

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Πολεμικό Ναυτικό 0

Το Ιράν ετοιμάζει εμπλουτισμό ουρανίου; Oμάδα μάχης του αεροπλανοφόρου Ντε Γκώλ αποπλέει για την Α. Μεσόγειο και με ελληνική συμμετοχή

Αυτό αναφέρουν γαλλικά ΜΜΕ-Το ΝΑΤΟ ενεργοποιεί στόλο Πολεμικών πλοίων με επίκεντρο έναν άγριο πόλεμο Ιράν και Ισραήλ
ιρανοί πύραυλοι και Μοχάμαντ Μπιν Σαλμάν
Μέση Ανατολή 0

Κομβόι του ιρανικού στρατού σπεύδει άρον άρον στην Τεχεράνη (Βίντεο)-Αποκάλυψη: Οι Άραβες πρόδωσαν τους Ιρανούς βοηθώντας το Ισραήλ

Η Σαουδική Αραβία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα ενημερώθηκαν από τους Ιρανούς για την επίθεση δύο ημέρες πριν γίνει,...