Κόσμος

ΕΚΤΑΚΤΟ - Πυρηνική δοκιμή και καταγραφή σεισμικών δονήσεων 6,3 και 4,6 Ρίχτερ στη Β.Κορέα με μηδενικό εστιακό βάθος - "Φορτώθηκε" βόμβα υδρογόνου σε ICBM


Το Γεωλογικό Ινστιτούτο των ΗΠΑ (USGS) ανακοίνωσε ότι κατέγραψε μια σεισμική δόνηση 6,3 βαθμών στη Βόρεια Κορέα, σε χαμηλό εστιακό βάθος, περίπου 10 χιλιομέτρων. Ομως επειδή ήταν σε βουνό, θεωρείται ότι έφτανε ακριβώς στο επίπεδο της θάλασσας.

Το επίκεντρο του σεισμού εντοπίστηκε 75 χλμ. βόρεια-βορειοδυτικά του Κιμτσέκ.

Κάτοικοι της πόλης Γιαντζί, στα σύνορα με τη Βόρεια Κορέα, ανέφεραν ότι αισθάνθηκαν έναν σεισμό που διήρκεσε περίπου δέκα δευτερόλεπτα και ακολουθήθηκε από έναν μετασεισμό.

«Η βόμβα υδρογόνου, η εκρηκτική ισχύς της οποίας μπορεί να κυμαίνεται από μερικές δεκάδες κιλοτόνους ως και εκατοντάδες κιλοτόνους, είναι ένα πολυλειτουργικό πυρηνικό όπλο με μεγάλη καταστρεπτική ισχύ, που μπορεί να πυροδοτείται ακόμη και σε μεγάλα υψόμετρα για επιθέσεις με ηλεκτρομαγνητικό παλμό εναντίον στρατηγικών στόχων», υποστήριξε το πρακτορείο.

«Όλα τα συστατικά της βόμβας υδρογόνου παρήχθησαν μέσα στη χώρα και όλες οι διαδικασίες (…) βασίστηκαν στο (σ.σ. επίσημο βορειοκορεάτικο δόγμα) Τσουτσέ, κάτι που σημαίνει ότι η χώρα είναι σε θέση να παράγει όσα ισχυρά πυρηνικά όπλα χρειάζεται κατά βούληση», φέρεται να δήλωσε ο Κιμ Γιονγκ Ουν, συνέχισε το KCNA.

Το Τσουτσέ είναι το δόγμα περί της αυτάρκειας της Λαοκρατικής Δημοκρατίας της Κορέας, ένα μίγμα μαρξισμού και εθνικισμού έμπνευσης του Κιμ Ιλ Σουνγκ, του ιδρυτή του κράτους και παππού του σημερινού ηγέτη του. Η Βόρεια Κορέα λέει ότι τα εξοπλιστικά προγράμματά της είναι απαραίτητα για την αντιμετώπιση της αμερικανικής επιθετικότητας.

Ο Κιμ Γιονγκ Ουν επισκέφθηκε το ινστιτούτο πυρηνικών όπλων της χώρας και «παρακολούθησε μια βόμβα υδρογόνου να φορτώνεται σε έναν ICBM», ενώ όρισε «στόχους που θα πρέπει να επιτευχθούν στην (επιστημονική) έρευνα» για τα πυρηνικά όπλα, που συνεχίζεται.

Φωτογραφικά στιγμιότυπα που μετέδωσε το πρακτορείο εικονίζουν τον Κιμ να επιθεωρεί μια ασημί πυρηνική κεφαλή σχήματος κλεψύδρας, περιστοιχισμένος από επιστήμονες, με ένα διάγραμμα του πυραύλου μεγάλου βεληνεκούς Hwasong-14 κρεμασμένο σε έναν τοίχο.

Ο Λι Τσουν-γκέουν, ερευνητής του Ινστιτούτου Πολιτικής για την Επιστήμη και την Τεχνολογία της Νότιας Κορέας (Science and Technology Policy Institute, STEPI), επισήμανε ότι το σχήμα της νέας βόμβας είναι πολύ διαφορετικό από εκείνα που έδειχναν φωτογραφίες που είχαν δημοσιευθεί πέρσι τον Μάρτιο, όταν παρουσιάζονταν βόμβες σφαιρικού σχήματος.

Αυτό μοιάζει να υποδεικνύει ότι πρόκειται για ένα θερμοπυρηνικό όπλο δύο σταδίων ή μια βόμβα υδρογόνου, πρόσθεσε.

Η προεδρία της Νότιας Κορέας συγκαλεί το Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας.

Πρόκειται για την έκτη πυρηνική δοκιμή της Βόρειας Κορέας και την πρώτη μετά την ορκωμοσία του Ντόναλντ Τραμπ ως προέδρου των ΗΠΑ.

Ο Ιάπωνας πρωθυπουργός Σίνζο Αμπε δήλωσε ότι «δεν θα ανεχθεί» μια ακόμη πυρηνική δοκιμή της Πιονγιάνγκ.

Το σεισμολογικό ινστιτούτο της Κίνας ανακοίνωσε ότι κατέγραψε μια σεισμική δόνηση 6,3 βαθμών στη Βόρεια Κορέα, προσθέτοντας ότι ενδέχεται να οφείλεται σε μια «έκρηξη». Σύμφωνα με μια ανάρτηση του κινεζικού ινστιτούτου στον ιστότοπό του, ο σεισμός σημειώθηκε περί τις 11:30 (06:30 ώρα Ελλάδας) και το εστιακό του βάθος ήταν μηδέν.

Ο στρατός της Νότιας Κορέας ανακοίνωσε αμέσως μετά ότι ο σεισμός 5,6 βαθμών ο οποίος καταγράφηκε νωρίτερα κοντά σε ένα πεδίο δοκιμών πυρηνικών όπλων στη Βόρεια Κορέα φαίνεται ότι οφειλόταν σε ανθρώπινη δραστηριότητα.

Το Γεωλογικό Ινστιτούτο των ΗΠΑ (USGS), νωρίτερα είχε ανακοινώσει ότι ο σεισμός είχε μέγεθος 5,6 βαθμών, μετά αναθεώρησε και ανακοίνωσε οτι το μεγεθος ήταν 6,3.

Λίγο αργότερα, το σεισμολογικό ινστιτούτο της Κίνας ανακοίνωσε ότι κατέγραψε και δεύτερη σεισμική δόνηση στη Βόρεια Κορέα μεγέθους 4,6 βαθμών, την οποία χαρακτήρισε «κατάρρευση».

Σε ανακοίνωση του ιντιστούτου που αναρτήθηκε στον ιστότοπό του αναφέρεται ότι ο δεύτερος σεισμός, που είχε και πάλι μηδενικό εστιακό βάθος, σημειώθηκε οκτώ λεπτά μετά τον πρώτο, τον οποίο είχε αποδώσει σε «έκρηξη».

Οι συντεταγμένες των δύο σεισμών ήταν σχεδόν ίδιες, σύμφωνα με τα στοιχεία του ινστιτούτου.

https://twitter.com/FoxNews/status/904120723861643264

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Πολεμική αεροπορία 0

Πριν πεινάσει μαγειρεύει η Ελλάδα! Τα γνωστά μηχανικά προβλήματα του F-35 αναγκάζουν την ΠΑ να ζητά επιτακτικά την απόκτηση του Block 4

Ως χώρα θα περιμένουμε όσο απαιτηθεί για να παραλάβουμε την εκδοχή Block 4 του Αμερικανού αεροσκάφους 5η γενιάς στην...
ρωσική τράπεζα και Πούτιν
Ρωσία 0

Έξω Φρενών οι Ρώσοι! Τούρκοι, Κινέζοι και Άραβες καθυστερούν ή ακυρώνουν τελείως τις πληρωμές ρωσικού πετρελαίου φοβούμενοι τις κυρώσεις των ΗΠΑ

«Η αμερικανική και ευρωπαϊκή πίεση δημιούργησε προβλήματα στις πληρωμένες μας» είπε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνο,...