Μέση Ανατολή

ΕΚΤΑΚΤΟ - Η Τουρκική Αεροπορία μεταπίπτει σε πολεμική κατάσταση - Αεροπορική υποστήριξη στους Τουρκμένους και εισβολή στο Κουρδιστάν - Έπεσαν τα πρώτα πυρά


Του Βασίλη Καπούλα

Έληξε η συνεδρίαση του τουρκικού Συμβουλίου Ασφαλείας και η πρώτη απόφαση έγινε γνωστή: Η Τουρκική Αεροπορία μεταπίπτει σε πολεμική κατάσταση προκειμένου να παράσχει αεροπορική υποστήριξη (με τι πιλότους;) στους Τουρκμένους του Ιράκ ώστε η Τουρκία να τους υπερασπιστεί-έτσι λένε- απέναντι στους Κούρδους. Ταυτόχρονα ιρακινές δυνάμεις προωθούνται στα σύνορα με Κουρδιστάν ενώ και οι ιρανικές δυνάμεις αναπτύσσουν άρματα μάχης και πυροβολικό στις περιοχές Oshnavieh και Marivan δίπλα στα σύνορα με το νότιο Κουρδιστάν.

Koινό μέτωπο Ιράκ-Ιράν-Τουρκίας και Ρωσίας απέναντι σε ΗΠΑ-Ισραήλ με τους Κούρδους να μην σταματούν να πανηγυρίζουν.

Ομως οι εξελίξεις στην περιοχή είναι καταιγιστικές και δεν σταματούν εδώ.

Η δεύτερη απόφαση είναι να παρασχεθούν όπλα και στρατιωτική υποστήριξη ενώ όπου η κατάσταση απαιτήσει άμεση εμπλοκή τουρκικών δυνάμεων, αυτή θα υλοποιηθεί.

Αυτό σημαίνει ότι τουρκικές δυνάμεις θα εισέλθουν έτσι και αλλιώς στις κουρδικές περιοχές χωρίς εμβλήματα και θα έχουμε μάχες σώμα με σώμα κάτι βέβαια που έχουμε ήδη.

Οι πρώτες σφαίρες έπεσαν πριν λίγο στο Sinjar στο βορειοδυτικό Ιράκ καθώς Κούρδοι του PKK επιτέθηκαν σε δυνάμεις του Ιράκ τις γνωστές Hashd Al-Sha’abi κοντά στην πόλη Shlo.

Ήδη υπάρχουν πολλοί τραυματίες και από τις δύο πλευρές ενώ οι περισσότεροι είναι τραυματίες άντρες και γυναίκες Yazidi.

Οι Κούρδοι κατηγόρησαν τους τουρκμένους σιίτες και τα μέλη Yazidi των Hashd Al-Sha’abi ότι προσπάθησαν να περάσουν στο έδαφος τους στην περιοχή Sinjar.

Δύο μέλη των Shingal Protection Units (YBS) σκοτώθηκαν και τρία από τις δυνάμεις Hashd ενώ υπάρχουν και επτά τραυματίες.

Ταυτόχρονα υπάρχει μεγάλη κινητοποίηση από το Ιράκ το οποίο εξαπέλυσε επίθεση κατά του ISIS έξω από την πόλη Χαουίτζα, η οποία βρίσκεται στα δυτικά της πόλης του Κιρκούκ.

Η Χαουίτζα βρίσκεται στα βόρεια της Βαγδάτης, στην συνοριακή γραμμή με την Συρία, ενώ στα δυτικά της ιρακινής πρωτεύουσας εντοπίζονται οι τελευταίες περιοχές που βρίσκονται υπό τον έλεγχο του ISIS στο Ιράκ.

Η επιθετική αυτή πολεμική επιχείρηση εξαγγέλθηκε από τον πρωθυπουργό Χάιντερ αλ Αμπάντι και πραγματοποιείται λίγο πριν από την διεξαγωγή του δημοψηφίσματος για την ανεξαρτησία των Κούρδων.

Υψηλά ιστάμενη κουρδική πηγή στη Σουλεϊμανίγια δήλωσε πριν λίγο πως ο  Στρατηγός-θρύλος των ιρανών Φρουρών της Επανάστασης,  Κάσεμ Σολεϊμάνι, επέστρεψε στο Κουρδιστάν για μια τελευταία συνάντηση με τους αξιωματούχους της περιοχής.

Σήμερα βρίσκεται στη Σουλεϊμανίγια και πρόκειται στη συνέχεια να μεταβεί στην Αρμπίλ.

«Είναι η τελευταία επίσκεψή του πριν από το δημοψήφισμα. Θέλει να προειδοποιήσει τους κούρδους αξιωματούχους πως το Ιράν αντιτίθεται σοβαρά στη διεξαγωγή του και να τους προειδοποιήσει για να μην το πραγματοποιήσουν», σύμφωνα με την πηγή αυτή.

«Οι Ιρανοί εξακολουθούν να πιέζουν για διαπραγματεύσεις ανάμεσα στο Κουρδιστάν και τη Βαγδάτη. Ενημέρωσε τους συνομιλητές του ότι το Ιράν ασκεί πίεση στη Βαγδάτη για να δεχθεί τα κουρδικά αιτήματα και να διευθετήσει τη διένεξη για τον προϋπολογισμό, τον μισθό των πεσμεργκά και τις διαφιλονικούμενες περιφέρειες», πρόσθεσε αυτή η πηγή.

Η Τουρκία, το Ιράν και το Ιράκ κάλεσαν τις αρχές του ιρακινού Κουρδιστάν να ματαιώσουν το δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία που προβλέπεται να πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα διευκρινίζοντας πως, αν δεν ματαιωθεί, θα εξετάσουν από κοινού αντίμετρα.

Οι υπουργοί Εξωτερικών των τριών χωρών συναντήθηκαν στη Νέα Υόρκη στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ και κατά τη συνεδρίασή τους επανέλαβαν την «κατηγορηματική αντίθεσή τους στο δημοψήφισμα» στο Ιρακινό Κουρδιστάν, σύμφωνα με ανακοίνωση του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών που δόθηκε στη δημοσιότητα σήμερα το πρωί.

Οι υπουργοί αποφάσισαν «να προτρέψουν την KRG (σ.σ.: τις αρχές του Ιρακινού Κουρδιστάν) να μην διεξαγάγει το δημοψήφισμα» και επέμειναν «στην ανάγκη να υπάρξουν συντονισμένες διεθνείς προσπάθειες για να πειστεί η KRG να ματαιώσει» την ψηφοφορία.

Οι υπουργοί εξάλλου «συμφώνησαν να εξετάσουν συντονισμένα αντίμετρα» και υπογράμμισαν την προσήλωσή τους «στην εδαφική ακεραιότητα του Ιράκ», συνεχίζει η ανακοίνωση.

«Το δημοψήφισμα (…) υπάρχει κίνδυνος να διακυβεύσει τα κέρδη που έχει καταγάγει με αγώνα το Ιράκ εναντίον» της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος και «να προκαλέσει νέες συγκρούσεις στην περιοχή», προστίθεται στην τουρκική ανακοίνωση.

Στη διάρκεια ομιλίας του την Τρίτη από το βήμα του ΟΗΕ, ο τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν προειδοποίησε τις αρχές του Ιρακινού Κουρδιστάν:

«Αν αγνοηθεί η σαφής και κατηγορηματική θέση της Τουρκίας στο ζήτημα αυτό, μπορεί να οδηγηθούμε σε μια διαδικασία που θα στερούσε την περιφερειακή κυβέρνηση του Ιρακινού Κουρδιστάν από ευκαιρίες από τις οποίες έχει σήμερα όφελος», δήλωσε.

https://twitter.com/kassakhoon/status/911262805491421184

https://twitter.com/IraqiSecurity/status/911319705989861376

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ