Πολιτική

Εκρηξη της αντιπολίτευσης για την Τουρκική Ένωση Ξάνθης: «Από δω και στο εξής, εάν δεν επιβεβαιώνεται η δεδηλωμένη δεν θα ξαναβάλουμε πλάτη»

Σφοδρή κριτική στην κυβέρνηση, τόσο για τη νομοθετική πρακτική όσο και για το περιεχόμενο της τροπολογίας που ανοίγει δρόμο για αναγνώριση της «Τουρκικής Ένωσης Ξάνθης», εξαπολύει η αντιπολίτευση στην Ολομέλεια της Βουλής, με την έναρξη της συζήτησης του νομοσχεδίου, στο οποίο έχει προστεθεί η επίμαχη ρύθμιση.

Με δεδομένη, δε, και την αρνητική στάση των ΑΝΕΛ, όπως τουλάχιστον εκφράστηκε από τον κ. Δημήτρη Καμμένο, η επίμαχη διάταξη δεν φαίνεται να συγκεντρώνει την θετική ψήφο της πλειοψηφίας της Βουλής.

Παράλληλα, η επανάληψη του φαινομένου της διάστασης απόψεων μεταξύ των κυβερνητικών εταίρων ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, σε μια σειρά νομοθετικών ρυθμίσεων (σ.σ. ίδρυση τεμένους, σύμφωνο συμβίωσης, ταυτότητα φύλου κ.ά.), προκάλεσε την «έκρηξη» της αντιπολίτευσης, που ξεκαθάρισε πως «από δω και στο εξής, εάν δεν επιβεβαιώνεται η δεδηλωμένη, εμείς δεν θα ξαναβάλουμε πλάτη».

Πάντως, τόσο η στάση των ΑΝΕΛ όσο και ενστάσεις που έχουν εκφραστεί από άλλους υπουργούς, δεν αποκλείεται να οδηγήσουν -σύμφωνα με πληροφορίες- σε απόσυρση της διάταξης.

Ο εισηγητής της ΝΔ, Κώστας Γκιουλέκας, με αφορμή και την στάση των ΑΝΕΛ να καταψηφίσουν την ρύθμιση, σχολίασε: «Αυτή η κυβέρνηση έχει φθάσει στα 2/3 του βίου της και έχουμε εξακολουθούμε να είμαστε μάρτυρες της περίεργης ισορροπίας των κυβερνητικών εταίρων. Τραγελαφικές και απερίγραπτες καταστάσεις. Συμφωνούν γενικά και διαφωνούν αλά καρτ και κατά περίπτωση.

Διαφωνούμε εντελώς με αυτή την πολιτική και πρακτική. Ως κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης και από εδώ και στο εξής, κάθε φορά που οι κυβερνητικοί εταίροι διαφωνούν, εμείς δεν θα στηρίζουμε, ασχέτως αν συμφωνούμε ή διαφωνούμε με το περιεχόμενο του νομοσχεδίου. Δεν μπορείτε να έρχεστε πατώντας σε δύο βάρκες. Εμείς σε κάθε τροπολογία και νομοσχέδιο θα έχουμε στάση αρνητική, αν δεν τα έχετε βρει μεταξύ σας. Δεν μπορεί να εμφανίζεστε με δύο γραμμές, αλλά κατά τα άλλα να είστε αδιατάρακτοι».

«Ξέρετε τι λέει το άρθρο επί της ουσίας; Έχει εθνικές προεκτάσεις και δεν μπορούμε να το περάσουμε έτσι. Εμείς επί της ουσίας θα τοποθετηθούμε στην συζήτηση και θα σας τα εξηγήσουμε όλα» προσέθεσε.

Σύμφωνα, δε, με πηγές της αξιωματικής αντιπολίτευσης, «η τροπολογία έχει εθνικές προεκτάσεις και εκτιμούμε ότι δεν μελετήθηκε σοβαρά το θέμα από το συγκεκριμένο υπουργείο».

Από την πτέρυγα της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, ο εισηγητής Θεόδωρος Παπαθεοδώρου είπε πως, αν και συμφωνεί με το περιεχόμενο της ρύθμισης, θα καταψηφίσει τα άρθρα.

«Η ΔΗΣΥ έχει αποδείξει ότι υπερασπίζεται το ευρωπαϊκό νομικό κεκτημένο και τα ανθρώπινα δικαιώματα. Σέβεται τις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων που έχουν συμβάλει στην εμπέδωση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Υπό αυτή την έννοια συμφωνούμε στην εφαρμογή της οριστικής απόφασης του ΕΔΑΔ» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Παπαθεοδώρου, για να συνεχίσει: «Είναι αυτονόητη η στάση για μια παράταξη που αγωνίστηκε για την αναγνώριση του νομικού κεκτημένου και πρέπει να βάλουμε τέλος στο επικοινωνιακό παιχνίδι ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ.

Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει επιλέξει να κυβερνά με τους ΑΝΕΛ για το μνημόνιο και την περικοπή συντάξεων και να απευθύνεται σε εμάς για να ψηφίζονται νομοσχέδια για τα ανθρώπινα δικαιώματα, για το τζαμί και το σύμφωνο συμβίωσης. Αυτό τέλος. Δεν δίνουμε άλλοθι. Αν στα επίμαχα άρθρα δεν έχετε την απαιτούμενη πλειοψηφία, σε εμάς δεν θα βρείτε στήριξη για να συνεχίσετε την ετερόκλητη συμμαχία. Αποσύρετε τις ρυθμίσεις και πείστε τους εταίρους σας να τις υπερψηφίσουν και τότε θα τις ψηφίσουμε και εμείς. Αντίθετα με τους εταίρους σας, εμείς πιστεύουμε ότι πρέπει να ψηφιστούν οι ρυθμίσεις. Δεν γίνεται αλά καρτ συμφωνία. Από την στιγμή που έχετε έντιμη συμφωνία, εμείς περιμένουμε να το διαπιστώσουμε».

Νωρίτερα, ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ, Γιώργος Παπαηλιού, έσπευσε να υποστηρίξει πως «επειδή έχουν γραφτεί και λεχθεί κάποια πράγματα, πρέπει να πούμε ότι έχουν εκδοθεί κάποιες αποφάσεις εις βάρος της χώρας μας. Ανήκουμε στην διεθνή κοινότητα, επικαλούμαστε αποφάσεις του διεθνούς δικαστηρίου για την Τουρκία και πρέπει να υπάρχει και εκ μέρους μας συμμόρφωση στο πλαίσιο των διεθνών συνθηκών μεταξύ αυτών και της Συνθήκης της Λωζάννης. Με την τροπολογία δεν αναγνωρίζεται τουρκική μειονότητα. Η Συνθήκη Λωζάννης αναγνωρίζεται και από εμάς και το ίδιο πρέπει να κάνει και η Τουρκία. Με την τροπολογία δύνεται η δυνατότητα να προσφύγουν και πάλι στα δικαστήρια. Τα ελληνικά δικαστήρια θα επανεξετάσουν τις υποθέσεις και θα κρίνουν κυριαρχικά βάσει των Διεθνών Συνθηκών μεταξύ των οποίων και της Συνθήκης της Λωζάννης».

Υπενθυμίζεται ότι  η κατάθεση της τροπολογίας από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ και το υπουργείο Δικαιοσύνης για την αναγνώριση της «Τουρκικής Ένωσης Δυτικής Θράκης» φαίνεται να είναι καθ’ υπαγόρευση του Οργανισμού Ισλαμικής Διάσκεψης, στην οποία λύνει και δένει η Τουρκία. Μία ένωση την οποία δύο φορές ο Άρειος Πάγος έχει ζητήσει να διαλυθεί καθώς λειτουργεί ως ο βραχίονας του τουρκική προξενείου της Κομοτηνής.

Με αυτή μάλιστα την τροπολογία η κυβέρνηση παραβιάζει την εθνική γραμμή που ισχύει εδώ και πολλά χρόνια και ανοίγει το δρόμο στην υλοποίηση των σχεδίων της Τουρκίας να βαπτίσει την μουσουλμανική μειονότητα «τουρκική» και να ζητήσει την αυτονόμηση της Δυτικής Θράκης.

Φαίνεται όμως πώς για την κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ έχει μεγαλύτερη σημασία τι λέει ο Οργανισμός Ισλαμικής Διάσκεψης παρά το τι αποφασίζει ο Άρειος Πάγος και τι προβλέπουν οι Διεθνείς Συνθήκες, όπως αυτή της Λωζάνης, την οποία συνεχώς αμφισβητεί η Τουρκία θεωρώντας πώς η μειονότητα των Ελλήνων μουσουλμάνων δεν πρέπει να αναγνωρίζεται ως θρησκευτική, αλλά ως «τουρκική».

Η Ισλαμική Διάσκεψη λοιπόν, κατά την 44η Σύνοδο της που έγινε στο Αμπιτζάν της Ακτής Ελεφαντοστού τον Ιούλιο και οι αποφάσεις της δημοσιοποιήθηκαν μόλις πριν από μερικές ημέρες αποφάσισε να παρέμβει στις εσωτερικές υποθέσεις της Ελλάδας και να περιλαμβάνει ειδική ενότητα που αφορά την «τουρκική μουσουλμανική μειονότητα Δυτικής Θράκης» και τον «μουσουλμανικό πληθυσμό της Δωδεκάνησου».

Δεν είναι η πρώτη φορά που ο Οργανισμός Ισλαμικής Διάσκεψης εκδίδει ψήφισμα για την μουσουλμανική μειονότητα της Θράκης, αλλά έχει ενδιαφέρον πλέον ότι εκτός της σαφούς αναφοράς και σε «μουσουλμανικό πληθυσμό Δωδεκάνησου», ζητά μέτρα και για τους «μουσουλμάνους που ζουν στην Ελλάδα».

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ