ΗΠΑ

Εικόνες... αποκάλυψης από τη Φλόριντα: Ανυπολόγιστες οι καταστροφές που προκάλεσε ο τυφώνας «Ίρμα» - Συναγερμός και στην Ατλάντα παρά την εξασθένηση


Ανυπολόγιστες είναι οι ζημιές που προκάλεσε στην Φλόριντα ο κυκλώνας «Ίρμα». Οι σφοδρές καταιγίδες που έπληξαν το έδαφος των ΗΠΑ, οι άνεμοι που έπνεαν με ταχύτητα τουλάχιστον 185 χιλιομέτρων την ώρα και οι τεράστιες πλημμύρες, έχουν προκαλέσει βιβλική καταστροφή αναγκάζοντας τον πρόεδρο Ντόναλντ Τράμπ να κηρύξει κατάσταση μείζονος φυσικής καταστροφής και να ανακοινώσει την προσεχή επίσκεψή του στην Πολιτεία.

Τα καλά νέα για τους Αμερικανούς είναι πώς το Εθνικό Κέντρο Κυκλώνων (NHC) ανακοίνωσε ότι ο «Ίρμα» εξασθένησε στην κατηγορία 2 της πεντάβαθμης κλίμακας Σαφίρ-Σίμσον και πλέον με ανέμους ταχύτητας 175 χλμ. ανά ώρα, ο κυκλώνας κατευθύνεται προς τη βόρεια Φλόριντα. Η «Ίρμα» αναμένεται να παραμείνει κυκλώνας μέχρι σήμερα.

Ωστόσο, μέχρι στιγμής, περισσότερα από 3.000.000 νοικοκυριά έχουν μείνει χωρίς ρεύμα, και το Μαϊάμι έχει μετατραπεί σε λίμνη με τους Αρμοδίους να τονίζουν πώς η αποκατάσταση των ζημιών θα πάρει πολλές εβδομάδες ή και μήνες και το κόστος θα είναι δεκάδων δισεκατομμυρίων ευρώ.

Προς το παρόν, η κακοκαιρία έχει επηρεάσει τους καταναλωτές της εταιρείας Florida Power & Light's (FPL) στο νότιο και ανατολικό τμήμα της πολιτείας.

Η FPL, η μεγαλύτερη πάροχος ηλεκτρικής ενέργειας στη Φλόριντα, γνωστοποίησε ότι περισσότεροι από 1,9 εκατομμύρια από τους πελάτες της δεν είχαν ηλεκτρικό ρεύμα γύρω στις 3 το μεσημέρι τοπική ώρα, ιδίως στις κομητείες Μαϊάμι Ντέιντ, Μπρόουαρντ και Παλμ Μπιτς.

https://www.youtube.com/embed/nDjzENmvNxQ
https://www.youtube.com/embed/w0Pzw0_bFts

Η Φλόριντα ήδη μετράει θύματα από τον κυκλώνα, καθώς τρεις άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους σε τροχαία το Σαββατοκύριακο. Ο απολογισμός αυτός προστίθεται στους 27 νεκρούς που άφησε πίσω του ο κυκλώνας σε πολλά νησιά της Καραϊβικής.

«Θα χρειαστεί να ανοικοδομήσουμε τμήμα του συστήματός μας, ιδίως στο δυτικό τμήμα της πολιτείας. Αυτή η διαδικασία αποκατάστασης της λειτουργίας θα διαρκέσει εβδομάδες, όχι ημέρες» τόνισε ο εκπρόσωπος τύπου της εταιρείας Ρομπ Γκουλντ σε μια συνέντευξη τύπου που παραχώρησε σήμερα.

https://www.youtube.com/embed/uTvzuypmP5Q

Την ίδια στιγμή, οι αμερικανικές αρχές εξέδωσαν προειδοποίηση και για την περιοχή της Ατλάντα, καθώς εκτιμάται ότι ο τυφώνας, έστω και εξασθενημένος, θα φτάσει ως εκεί. Σε επιφυλακή για τον κυκλώνα έχει τεθεί ακόμα το μεγαλύτερο μέρος της Τζόρτζια.

Παρά την εξασθένηση, θαλάσσια κύματα αναμένεται ότι θα συνοδεύσουν το πέρασμα του κυκλώνα από την Φλόριντα κι εκτιμάται ότι θα προκαλέσουν καταστροφές στις παράκτιες περιοχές, σύμφωνα με τον κυβερνήτη της πολιτείας, Ρικ Σκοτ.

«Είμαι ιδιαίτερα ανήσυχος για την δυτική ακτή,» δήλωσε ο Σκοτ για την δυτική ακτογραμμή της πολιτείας Φλόριντα στον Κόλπο του Μεξικού, καθώς πλησιάζει ο κυκλώνας.

Ο Σκοτ μίλησε σήμερα στο τηλεοπτικό κανάλι Fox News. Αργότερα, ο ίδιος δήλωσε στο ABC News: «Το πέρασμα του κυκλώνα είναι απλά θανατηφόρο».

Εν τω μεταξύ, ο πρωθυπουργός της Ολλανδίας Μαρκ Ρούτε δήλωσε σήμερα ότι ο αριθμός των νεκρών από τον κυκλώνα Ίρμα στο ολλανδικό τμήμα της νήσου του Αγίου Μαρτίνου αυξήθηκε σε τουλάχιστον τέσσερις.

Σε μια πρώτη εκτίμηση την Παρασκευή, η κυβέρνηση είχε αναφέρει ότι από τον κυκλώνα δύο άνθρωποι σκοτώθηκαν και 34 τραυματίστηκαν, οι 11 εξ αυτών σοβαρά.

Η κλίμακα Saffir-Simpson

Η κλίμακα ανέμου Saffir-Simpson κατηγοριοποιεί τους τροπικούς κυκλώνες σε 5 κατηγορίες, σύμφωνα με την ταχύτητα των ανέμων που τους συνοδεύουν. Ένας τροπικός κυκλώνας θα πρέπει να παράγει ανέμους ταχύτητας άνω των 119 km/h (μέση 10-λεπτη τιμή και όχι ριπές) για να κατηγοριοποιηθεί ως τυφώνας κατηγορίας 1, ενώ το ανώτερο όριο κατηγορίας 5 χρησιμοποιείται για ταχύτητες ανέμων άνω των 251 km/h. Ο παρακάτω πίνακας δείχνει συνοπτικά τα όρια ταχύτητας ανέμου σε km/h και την αντίστοιχη κατηγορία τυφώνων στην κλίμακα Saffir-Simpson.

Τα τέσσερα ρεκόρ που έχει ήδη σπάσει ο τυφώνας «Ίρμα»:
1) Είναι ο πιο ισχυρός τυφώνας που έχει καταγραφεί ποτέ στα ανοιχτά του Κόλπου του Μεξικού και στην Καραϊβική.
2) Επί τρεις ημέρες ήταν κατηγορίας 5. Κανένας άλλος τυφώνας δεν ήταν κατηγορίας 5 από τότε που γίνονται μετρήσεις.
3) Κανένας τυφώνας/καταιγίδα δεν διατήρησε περισσότερο ανέμους ταχύτητας 290 χλμ./ώρα (37 ώρες στο σύνολο)
4) Προκάλεσε τη μεγαλύτερη εκκένωση στις Μπαχάμες όλων των εποχών.

https://twitter.com/freemindcouk/status/907008096375058432

https://twitter.com/freemindcouk/status/906944547699249153

https://twitter.com/freemindcouk/status/906944354975186944

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Πολεμική αεροπορία 0

Πριν πεινάσει μαγειρεύει η Ελλάδα! Τα γνωστά μηχανικά προβλήματα του F-35 αναγκάζουν την ΠΑ να ζητά επιτακτικά την απόκτηση του Block 4

Ως χώρα θα περιμένουμε όσο απαιτηθεί για να παραλάβουμε την εκδοχή Block 4 του Αμερικανού αεροσκάφους 5η γενιάς στην...
ρωσική τράπεζα και Πούτιν
Ρωσία 0

Έξω Φρενών οι Ρώσοι! Τούρκοι, Κινέζοι και Άραβες καθυστερούν ή ακυρώνουν τελείως τις πληρωμές ρωσικού πετρελαίου φοβούμενοι τις κυρώσεις των ΗΠΑ

«Η αμερικανική και ευρωπαϊκή πίεση δημιούργησε προβλήματα στις πληρωμένες μας» είπε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνο,...